piątek, 26 września 2014

Chleb na zaczynie z gruszką

Jesienny chleb z dodatkiem gruszki w zakwasie oraz cieście właściwym znalazłam na blogu- Leśny zakątek. To bardzo łatwy , aromatyczny, delikatny chleb pasujący do wszystkich dodatków. Bardzo polecam Zrobiłam dokładnie wg przepisu Danci


Chleb na zaczynie z gruszką
 Potrzebujemy:
  • 85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • 200g wody,
  • 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką ,
 Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej na noc, do przefermentowania na 15-16godzin.
Ciasto właściwe: 
  •     785g zaczynu / całość /,
  •     280g mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie pszennej chlebowej,
  •     500g mąki żytniej typ 720,
  •      170g zmiksowanej gruszki, tyle ważyła jedna gruszka,
  •      200g wody,
  •      1 łyżka octu 4% jabłkowego,
  •      sól morska, około 20g, 
1.    Przygotowujemy 2 foremki 26x12 smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy otrębami lub mąką razową grubo mieloną.
2.    Łączymy z wodą sól i ocet.
3.    Mąki przesiewamy.
4.    Do zaczyny dodajemy zmiksowaną gruszkę i stopniowo mąkę i płyn.
5.    Wyrabiamy kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach do dobrego połączenia składników.
6.    Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło.
7.   Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia.
8.    Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny.
9.    Pieczemy w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut.
10.  Zmniejszamy temperaturę do 200-210st i dopiekamy przez około 35minut, zmniejszając jeszcze stopniowo temperaturę pod koniec pieczenia.
11.  Po wyłączeniu piekarnika, chleby można pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
12.  Wyjmujemy chleb z foremek, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika, żeby nie zaparował.

Ten chleb to też moja propozycja  do wrześniowej listy ,,Na zakwasie i na drożdżach" Wisły,  która gościnnie w tym  miesiącu znajduje  się u  Małgorzaty i Piotra

26 komentarzy:

  1. Mniam, pyszna jesienna propozycja! Uwielbiam takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, dziękuję i bardzo polecam go piec jak gruszki maja ten najlepszy smak
      buziaki

      Usuń
  2. Wspaniała propozycja na jesienny czas zbiorów gruszkowych :) dzięki wielkie za dołączenie do listy, pozdrowienia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam , bo to taki pewniak ,a smak świetny , prosty chleb a mercedesowy efekt
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Gruszkowy,mmmmm...
    Wspaniały chleb Alu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję i polecam, bardzo nawet
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Ale pyszności! Ja na razie odstawiłam chleby zakwasowe. Nowy zakwas wyhoduję jak będzie nowa lodówka, czyli mam nadzieję bardzo niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i fakt pyszności :D Oj, to życzę jak najszybciej tej lodówki
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Kolejny piekny chlebek, u Ciebie jak zawsze bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato , jest mi bardzo milo czytać taki komentarz , pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Aluś, przepiękny chleb ,ślicznie go przedstawiłaś na zdjęciach.
    Poczęstowałabym się kromeczką na śniadanie.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , kochana taki komentarz i rosną skrzydła u ramion :)
      Madzia to co piec i słać?
      buziaki

      Usuń
    2. Oczywiście Aluś. Zdążysz na poniedziałek rano? ;)

      Usuń
    3. Upiec to tak ,al;e z wysłaniem ciut problem :D Wiem , wiem, złej baletnicy to przeszkadza rąbek od spódnicy :D

      Usuń
  7. Widzi mi się bardzo, a nawet mam w jego temacie wizję :D Kto wie, może już jutro...jak tylko dostane dojrzałe gruszki.
    Wszystko wskazuje na to, że jak napisałas...mercedesowy, bo żytni, na zakwasie i pachnący gruszką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu , to bardzo dobry chleb i teraz jest jego czas , ciekawa jestem czy się skusiłaś
      Buziaki

      Usuń
    2. A lakże! Jest świetny!

      Usuń
    3. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to świetnie

      Usuń
  8. Bardzo ciekawi mnie smak tego chleba
    i jak zwykle zachwycam się cudownym wnętrzem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda , dziękuje za pochwały i serdecznie polecam
      Buziaki

      Usuń
  9. Ala, u Ciebie to zawsze jakieś smakowite pieczywo! A czym smarowałaś? Pytam, bo fajnie wygląda to żółte smarowidło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,, bardzo dziękuję ,aż się zarumieniłam. Aniu to jest świeżutko zrobione topione masło ghi , ono po przetopieniu takie się ładne zrobiło ,a pyszne, że aż niebezpieczne:D

      Usuń
  10. Aaa, ale pięknie wygląda, tak słonecznie :-) Nooo niebezpieczne na pewno, hi hi.Udanej słonecznej niedzieli, Alu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, taka metamorfoza maślana :) Za smaczne to było zdecydowanie :D
      buziaki

      Usuń
  11. Aluś , ty to potrafisz wyszperać ciekawe pieczywo :) Aż mi zapachniało chlebem....

    OdpowiedzUsuń