czwartek, 5 czerwca 2014

Razowe racuchy z kwiatami czarnego bzu


Nadal Jem kwiaty , tym razem przepyszne racuchy z kwiatami  czarnego bzu. Racuchy są na razowej mące, a mimo to są bardzo puszyste i bardzo smaczne.
Przepis jest od Dorotus z Moich  wypieków, ja  tylko trochę  go zmodyfikowałam oraz zamiast bananów dałam kwiaty czarnego bzu.  

Razowe racuchy z  kwiatami czarnego bzu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej  lub orkiszowej razowej ( dałam  orkiszową)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1,5 szklanki mleka  lub maślanki (dałam maślankę )
  • 7 g drożdży suchych  lub 14 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki aromatycznego  alkoholu np. koniaku
  • kilka-kilkanaście   kiści  z kwiatami czarnego bzu
Z kiści czarnego bzu obskubać same kwiatki- to one będą dodane do ciasta.
Pozostałe składniki umieścić w obszernej misce, wymieszać dokładnie widelcem (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać kwiaty, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia.
Podawać ciepłe z pudrem lub ulubionym dżemem.


Ja jeszcze w tym roku  piekłam  muffinki z rabarbarem i bzem, robiłam kompot z rabarbaru i czarnego bzu, a  z resztek kompotu kisiel, ale  w weekend mam zamiar zrobić te kwiaty smażone wg Amber
A z  akacją oprócz  rewelacyjnej babki robiłam też placuszki  i racuchy, ale jeszcze zrobię te smażone Kamili

Jem kwiaty

10 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają te placuszki, nasmażę i dla nas :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , oj warto, aromatyczne , pyszne i nie takie aż niezdrowe , błonnika trochę choć mają :D
      Ja dziś uzbierałam odrobinę akacji (może jutro w innym miejscu urwę więcej)na jutrzejsze smażenie twoich
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pyszne takie racuszki :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja pyszne i bardzo łatwe , polecam oraz pozdrawiam

      Usuń
  3. Wyglądają kosmicznie w "przegryzie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja , co racja to racja :D ale zaręczam, że były przepyszne
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Dużo czarnego bzu wokoło ale i samochodów masa... ciągle sobie obiecuję, że pojadę nazbierac w jakieś czystsze miejsce, ale prędzej chyba bez przekwitnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , tak już zaczyna przekwitać i bez i akacja , akacją to prawie już nie do zdobycia
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Alu,placuszki jak u mojej babci!
    Ja zrobiłam sok i nalewkę z kwiatów bzu.
    A dzisiaj mam też kompot z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , pyszne były
      Mi dziś mama jeszcze bzu natachała i chyba sok zrobię
      A rabarbar i czarny bez para doskonała
      pozdrawiam

      Usuń