Proste, wręcz błyskawiczne ciasto z rabarbarem, a na dokładkę pyszne. Przepis znalazłam u Olgi Smile, minimalnie go zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam rabarbaru i upiekłam w większej foremce w wersji niziutkiego ciasta. Bardzo polecam!
Ciasto kokosowe z rabarbarem
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru ( na drugi raz dam 2/3 szklanki)
• 1,5 szklanki wiórków kokosowych
• 125 g oleju ryżowego
• 2 szklanki pokrojonego na kawałki rabarbaru + 2 łodygi na wierzch ciasta
• 150 ml mleka roślinnego ( dałam ryżowe)
• 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru ( na drugi raz dam 2/3 szklanki)
• 1,5 szklanki wiórków kokosowych
• 125 g oleju ryżowego
• 2 szklanki pokrojonego na kawałki rabarbaru + 2 łodygi na wierzch ciasta
• 150 ml mleka roślinnego ( dałam ryżowe)
• 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
• trochę cukru pudru do posypania
1. W misce mieszać mąkę z cukrem, wiórkami i proszkiem do
pieczenia.
2. Rabarbar obierać, pokroić w kostkę tak, aby uzyskać 2 szklanki łodyg. Resztę kroić paski tak, aby poukładać na wierzchu ciasta.
3. Olej połączyć z mlekiem.
4. W misce mieszać suche składniki z mlekiem, olejem i rabarbarem. Najłatwiej drewniana łyżką.
2. Rabarbar obierać, pokroić w kostkę tak, aby uzyskać 2 szklanki łodyg. Resztę kroić paski tak, aby poukładać na wierzchu ciasta.
3. Olej połączyć z mlekiem.
4. W misce mieszać suche składniki z mlekiem, olejem i rabarbarem. Najłatwiej drewniana łyżką.
5. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia(moja miała 25 cm na 32 cm), na wierzchu ułożyć
paski rabarbaru . Piec około 30-40 minut
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6. Przestudzone posypać cukrem pudrem
Pycha!!!
Bardzo lubię takie połączenie! Sezon rabarbarowy niech trwa wiecznie :)
OdpowiedzUsuńKamila, oby , masz racje , ja tez bym sobie tego życzyła :)
Usuńbuziaki ślę
Wygląda cudownie Alciu! Chętnie bym zjadła takie ciasto. Kokos i rabarbar to bardzo dobre połączenie, a ja tak lubię i kokos i rabarbar. :)
OdpowiedzUsuńUściski :*
Madziu , dziękuje i wiesz?Ja tez tak uważam -rabarbar i kokos świetnie razem smakują
Usuńa to ciasto to takich co w ,, w sobotę po robocie" się zrobi ,ale w piątek też można :D
buziaczki Madziu
niesamowite połączenie kokosa i rabarbaru...muszę koniecznie wypróbować :) !
OdpowiedzUsuńKulinarna Fuzja, bardzo smaczne , ręczę za to . Dla mnie kokos i rabarbar to może nie klasyka ,ale dość często duet i to jak udany
Usuńpozdrawiam serdecznie
Fajne połączenie - do wypróbowania, no i płaski placek to jest to :)
OdpowiedzUsuńPatrycja , bardzo polecam , bo pracy tyle co nic ,a pyszny , płaski placem mniam
Usuńpozdrawiam serdecznei
To pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek...
U mnie był dzisiaj rabarbar z imbirem pod kruszonką.
Aniu , bardzo pyszne , to prawda
UsuńO jak lubię kruszonkę
Ja dziś piekłam roladę biszkoptową z rabarbarem, , pyszna tylko mi tak popękała ,że aż wstyd :D
Bardzo apetyczne to ciacho :)!
OdpowiedzUsuńPyszne, łatwe , bardzo polecam
Usuńpozdrawiam serdecznie