sobota, 3 maja 2014

Ciastka pod stempelki

U mnie jeszcze wersja wiosenno-świąteczna, ale musiałam sobie zapisać ten przepis na blogu, bo ciasto idealne na stempelki, ciastka wycinane, przekładne np. jak moje konfiturą morelową, bardzo polecam, ja zrobiłam to ciasto w tym roku z 3 porcji na różne rodzaje łakoci.
Przepis znalazłam u Kasi na jej blogu Bake&Taste
Ciastka pod stempelki

przepis ze strony worth the whisk
2 1/2 szklanki (390 g) mąki pszennej
185 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka (250 g) cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do niedużej misce wymieszać przesianą mąkę i sól.
W drugiej - już większej - misce ubić masło na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć prędkość i powoli dodawać cukier. Dobrze zmiksować (ok. 2 minut) - w razie potrzeby zeskrobać masę, która osiadła po bokach miski. Następnie dodać jajko oraz eksrtakt z wanili - ponownie zmiksować (ok. 1 minuty). Do masy dodać połowę mąki i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Kolejno dodać pozostałą mąkę - ponownie użyć miksera pracującego na najniższych obrotach bądź użyć drewnianej łopatki. Mieszać ok. 2-3 minut.
Powstałe ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować kulę, a następnie lekko je spłaszczyć na kształt dysku. Każdy oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce na co najmniej 2 godziny (maxymalnie można je tam przechowywać 2 dni). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na 5 minut do lekkiego ogrzania (najpierw tylko jedną część ciasta). Stolnicę lekko wysypać mąką i rozwałkowywać ciasto na grubość od 4,5 do 6mm - polecam cieniej! Z ciasta wycinać kształty, a powstałe ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gdzie można zacząć je stemplować. Przed stemplowaniem ciastek polecam zanurzyć stempelki w mące.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni termoobieg) przez ok. 15 minut - do zezłocenia wokół brzegów. Studzić na kratce.

16 komentarzy:

  1. Urocze te Twoje ciasteczka! Uwielbiam takie! Śliczne masz foremki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila , dziękuję ,a przepis bardzo ,ale to bardzo polecam
      Kamilka z tymi foremkami to istny bzik u mnie :D
      buziaki

      Usuń
  2. Cudne ciasteczka :) Pracowita z ciebie kobitka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo , dziękuję kochana, na święta to wstąpił we mnie demon :D pracy , teraz leń na leniu siedzi u mnie :P
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Alciu piękne ciasteczka. Bardzo dobrze,że je pokazujesz. Są śliczne, a i foremki masz cudne.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuję * Wiesz to ciasto na takie bardziej wymyślne,a zarazem proste w smaku ciasteczka jest idealne , szkoda gdym zapomniałam o nim .A teraz będzie i pod ręką
      Całusy przesyłam

      Usuń
  4. Margot, porównywałam przepis z innymi i chyba proporcje podobne do innych kruchych, tylko ta metoda wykonania nieco inna, a ciasteczka - jak widzę - równe i płaskie jak stół, takie jak trzeba. Do wypróbowania koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An-na, tak przepisy bardzo podobne,ale ten jest naprawdę fajny i nawet jak długo ciasteczka czekają na upieczenie na blasze , bez lodówki idealnie zachowują kształt Na dokładkę są bardzo smaczne , taki prosty smak
      Ja piekę jeszcze jedne idealnie zachowujące kształty ,ale musi być schłodzone i jest bardzo jajeczne ,ale tez bardzo dobre , o te
      http://kuchniaalicji.blogspot.com/2009/03/euro-dolary-barany-i.html
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. piękne Ci wyszły! kształty perfekcyjne :)
    cieszę się, że przepis się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , to takie ciasto , zawsze udaje się i jeszcze zachowuje się tak jak byśmy sobie życzyli :D
      dziękuje za znalezienie i zamieszczenie tego przepisu
      pozdrawiam

      Usuń
  6. Mam tylko jeden stempelek MADE WITH LOVE , ale czy to ważne? Właśnie potrzebuję przepis na ciasto i już mam .A ciastka na pewno wykonam z miłością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie mam MADE WITH LOVE :D tak ,że mając ful innych, nie ma z takim pięknym napisem :D
      a przepis polecam i jeszcze raz polecam
      pozdrawiam

      Usuń
  7. Wypróbuję już wkrótce, czekają mnie dziecięce imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania , bardzo polecam , ono też fajne do pracy wspólnie z dziećmi
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Zapamiętam te ciasteczka Alu.
    Cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , warto , oj warto
      Aniu dziękuję

      Usuń