niedziela, 13 kwietnia 2014

Motylki czyli MAŚLANE WYCINANKI (kruche ciasteczka- NAJLEPSZE!)

Bardzo proste ciasteczka, pasują w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. U mnie  te ciasteczka są na prezent.

Przepis na ciasteczka od Agnieszki z Ciasteczkolandii
Motylki czyli MAŚLANE WYCINANKI (kruche ciasteczka- NAJLEPSZE!)
175 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g lub więcej mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00 )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt waniliowy,wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, delikatnym lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki, ale pamiętając, że jeśli przedobrzymy, będzie twarde.
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie wyjąc 1 część ciasta, posypać delikatnie mąką (ja obtaczam zawsze wałek mąką zamiast ciasta) rozwałkować ją na grubość ok pół cm. (delikatnie posypanej mąką) stolnicy.
Wycinać za pomocą w foremek do ciasteczek (które każdorazowo dobrze jest zanurzyć w mące) i układać je w odstępach na blachach (ja zawsze wykładam je pergaminem)
Piec 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek w temperaturze  180 C(i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia, a następnie dowolnie oblewać lukrem i ozdabiać.
Przepis na lukier od Mary
Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.


18 komentarzy:

  1. Śliczne! U mnie też dziś zaplanowane ozdabianie wielkanocnych ciasteczek :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wczoraj narobiłam trochę. tu mają przekłamane kolory te motylki bo trzeba zmienić zdjęciom te jakieś parametry ,ale trzeba pobrać jakiś program ,a ja jestem zielona w tym temacie
      ale same ciasteczka bardzo polecam zdobione czy nie , fajny przepis i fajnie się wycina z niego
      całusy .

      Usuń
  2. Wiosenne motyle!
    Pyszny pomysł Alu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenne, o tak , tym bardziej ,że popsuła się u mnie pogoda i jest niepogoda :D Aniu dziękuję
      Buziaki

      Usuń
  3. Piękne, kolorowe, pozdrawiam wiosennie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , dziękuje kolorowo
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Kolorowo, jak wesoło!
    Pewnie po motylach ruszusz z kurczakami, jajkami, barankami. Będzie pieknie i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne są te motylki, śliczne i smaczne małe ciacha. Mniam, Alciu kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , oj tam , oj tam zaraz kusisz :D No upiec takie maleństwa to sama przyjemność :) Madziu * dziękuje

      Usuń
  6. jakie piękności! I to takie wiosenne :) nie mogę od nich oderwać wzroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka* eeee to tylko takie domowe picasso :D
      Kochana dziękuję *

      Usuń
  7. Wspaniałe i dekoracyjne ciasteczka wyszły !!! A skąd te kolory lukru ? Sztuczne barwniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , no niestety tak kupiłam takie w Lidlu

      Usuń