czwartek, 20 marca 2014

Sezamowa pasta do chleba zwana też smalcem sezamowym


Sezamowa pasta do chleba zwana też smalcem sezamowym
Niedawno będąc w Empiku  przeglądałam prasę,  w jednym z miesięczników kulinarnych  znalazłam przepis na smalec sezamowy.  Ostatecznie czasopisma nie kupiłam, ale   prawie identyczny  przepis znalazłam na Wielkim Żarciu.
Pasta jest bardzo smaczna  i pełna  dobra dla zdrowia, ja użyłam  czarnego sezamu(tak jak było  też w  gazecie)  bo ma świetny smak i masę dobroci dla zdrowia
Bardzo polecam

Sezamowa pasta do chleba

30 dag sezamu  czarnego,
trochę   soli do smaku,
1-2 łyżki siemienia lnianego,
kilka łyżek sezamu  jasnego
cebula posiekana drobno i usmażona  na oleju,

Sezam  czarny prażyć kilka minut na suchej patelni. Ostudzić. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Osobno uprażyć jasny sezam. Sezam posolić, dokładnie wymieszać z sezamem jasnym, siemieniem i cebulą. Podawać z pieczywem.
Można dodać siekaną zielona pietruszkę, 1-2 ząbki czosnku itd.


20 komentarzy:

  1. O,Alu jesteś!
    Pasta brzmi smacznie i ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , ja byłam cały czas tylko leń mię jakiś oblazł taki do kwadratu :D
      Aniu pasta jest bardzo smaczna, wg mnie ten czarny tu konieczny, bo sezam jasny ma inny smak

      Usuń
    2. Alciu, jaka fajna pasta! Muszę tylko dorwać gdzieś ten sezam czarny ,bo już mi się kończy. Jem go, jem :) Praktycznie co dzień i tak samo zmielone siemię lniane. :)

      Usuń
    3. Pyszna jest ta pasta. O Madziu kochana to dobrze* , tak trzymać*
      Buziaki

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe smarowidło! Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila bardzo polecam
      pozdrawiam

      Usuń
  3. To taka czarna chałwa na wytrawnie? ;) Podoba mi się, zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie sezam czarny ma zupełnie inny smak,ale nie znaczy ,że gorzej niż jasny , ja uwielbiam oba rodzaje sezamu, a pasta jest świetna , bardzo polecam

      Usuń
  4. Super pomysł.... tylko muszę znaleźć czarny sezam....i na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, bardzo polecam ,a czarny sezam u mnie normalnie w kilku takich małych sklepach można kupić
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. napakowany min. wapniem
      Grażynka pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo dobry przepis, już zrobiłam i na blogu zamieściłam.Dziękuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalis, ojej , już zrobiłaś, lecę oglądać
      pozdrawiam

      Usuń
  7. Podobnie robię tahini,z jasnego sezamu, ale bardzo mi się podoba dodatek jasnych ziarenek, siemienia i cebuli.
    Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tahini też będzie pyszne , ja ja uwielbiam ,ale sezam czarny to wg mnie trochę inne smak, warto spróbować i taki i taki
      A do pasty można dodać tez jeszcze czosnek , zielona pietruszkę itd
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Ależ namieszałaś Alu ;)
    Sezam czarny mam w duzej ilości, bo w młynie moim sprzedaja w 500g opakowaniach. Zrobie, a co mi tam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi hi trochę ziarenek tylko i małą cebulkę :D
      A pewnie Wiesiu , rób rób bo pyszne i kurcze blade zdrowe
      buziaki

      Usuń
  9. Fajny przepis! Używam czarny sezam od czasu do czasu ale takiej pasty jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu dziękuję za bardzo miły komentarz ,a pastę bardzo polecam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń