Sezamowa pasta do chleba zwana też smalcem sezamowym
Niedawno będąc w Empiku przeglądałam prasę, w jednym z miesięczników kulinarnych znalazłam przepis na smalec sezamowy. Ostatecznie czasopisma nie kupiłam, ale prawie identyczny przepis znalazłam na Wielkim Żarciu.
Pasta jest bardzo smaczna
i pełna dobra dla zdrowia, ja użyłam czarnego sezamu(tak jak było też w
gazecie) bo ma świetny smak i
masę dobroci dla zdrowia
Bardzo polecam
Sezamowa pasta do
chleba
30 dag sezamu czarnego,
trochę soli do smaku,
1-2 łyżki siemienia lnianego,
kilka łyżek sezamu jasnego
trochę soli do smaku,
1-2 łyżki siemienia lnianego,
kilka łyżek sezamu jasnego
cebula posiekana drobno i usmażona na oleju,
Sezam czarny prażyć
kilka minut na suchej patelni. Ostudzić. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Osobno
uprażyć jasny sezam. Sezam posolić, dokładnie wymieszać z sezamem jasnym,
siemieniem i cebulą. Podawać z pieczywem.
Można dodać siekaną zielona pietruszkę, 1-2 ząbki czosnku itd.
O,Alu jesteś!
OdpowiedzUsuńPasta brzmi smacznie i ciekawie.
Aniu , ja byłam cały czas tylko leń mię jakiś oblazł taki do kwadratu :D
UsuńAniu pasta jest bardzo smaczna, wg mnie ten czarny tu konieczny, bo sezam jasny ma inny smak
Alciu, jaka fajna pasta! Muszę tylko dorwać gdzieś ten sezam czarny ,bo już mi się kończy. Jem go, jem :) Praktycznie co dzień i tak samo zmielone siemię lniane. :)
UsuńPyszna jest ta pasta. O Madziu kochana to dobrze* , tak trzymać*
UsuńBuziaki
Bardzo ciekawe smarowidło! Pozdrawiam wiosennie!
OdpowiedzUsuńKamila bardzo polecam
Usuńpozdrawiam
To taka czarna chałwa na wytrawnie? ;) Podoba mi się, zrobię!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie sezam czarny ma zupełnie inny smak,ale nie znaczy ,że gorzej niż jasny , ja uwielbiam oba rodzaje sezamu, a pasta jest świetna , bardzo polecam
UsuńSuper pomysł.... tylko muszę znaleźć czarny sezam....i na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńDorota, bardzo polecam ,a czarny sezam u mnie normalnie w kilku takich małych sklepach można kupić
Usuńpozdrawiam
Ale zdrowy ten smalec :)
OdpowiedzUsuńnapakowany min. wapniem
UsuńGrażynka pozdrawiam
Bardzo dobry przepis, już zrobiłam i na blogu zamieściłam.Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Natalis, ojej , już zrobiłaś, lecę oglądać
Usuńpozdrawiam
Podobnie robię tahini,z jasnego sezamu, ale bardzo mi się podoba dodatek jasnych ziarenek, siemienia i cebuli.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!
Z tahini też będzie pyszne , ja ja uwielbiam ,ale sezam czarny to wg mnie trochę inne smak, warto spróbować i taki i taki
UsuńA do pasty można dodać tez jeszcze czosnek , zielona pietruszkę itd
pozdrawiam serdecznie
Ależ namieszałaś Alu ;)
OdpowiedzUsuńSezam czarny mam w duzej ilości, bo w młynie moim sprzedaja w 500g opakowaniach. Zrobie, a co mi tam.
Hi hi trochę ziarenek tylko i małą cebulkę :D
UsuńA pewnie Wiesiu , rób rób bo pyszne i kurcze blade zdrowe
buziaki
Fajny przepis! Używam czarny sezam od czasu do czasu ale takiej pasty jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńGosiu dziękuję za bardzo miły komentarz ,a pastę bardzo polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam