czwartek, 6 marca 2014

Wafle z białą masą.

Przepyszne, ulubione i to przez pół rodziny i ponad  połowę znajomych. Przepis dyktowałam, drukowałam i wysyłam chyba milion razy. Recepturę na to cudo  znalazłam u Wiosenki na blogu  jej Eksplozja smaku Przepis minimalnie zmieniłam i tak podaję, oryginalny u Wiosenki

Wafle z białą masą

Składniki:
1 paczka wafli
3 jajka
1/2 do 2/3 szklanki cukru
1 masło(200g)
1 lub 1 1 /2 szklanki mleka w proszku
ziarenka z 1 laski wanilii lub trochę domowego cukru waniliowego

Jajka ubić na parze (ok. 15 min.), razem z cukrem oraz ziarenkami z wanilii. Masło pokroić i wrzucić do ubijanej masy, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i rozbić grudki z mleka. Gotową, wystudzoną masą przekładać wafle.

24 komentarze:

  1. Aluś, tak mi się ten przysmak podoba, że mus zrobić :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , to są przepyszne, takie delikatne , mega mleczne wafelki:) Bardzo polecam
      buziaczki

      Usuń
  2. Nie znałam tego przepisu, rzeczywiście nieskomplikowany, a z pewnością o niebo lepszy niż wafelki przemysłowe. Na masę przepis zapisuję, dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedne z najlepszych
      wafelków , takie z wyższej półeczki , bardzo polecam i pozdrawiam

      Usuń
  3. Smak tkwi w prostocie :) U mnie ostatnio kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, chętnie do ciebie szajrze na te kokosowe
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Piękne te wafle Alciu. Poczęstujesz mnie? Dawno nie jadłam.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ,a proszę bardzo , tylko uprzedzam na jednym się nie skończy , one bardzo wciągają :D
      Madziu uściski ślę

      Usuń
  5. ahhhh...
    Schrupać taki wafelek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu , to jeszcze karnawałowe, teraz jem na zmianę kasze z warzywami :D, ale wafelki polecam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak domowe wafle:) szaleje za nimi!
    wyglądają mega kusząco!
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta dziękuję i bardzo polecam te pychotki
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Bardzo się cieszę, że smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  9. spodziewałam się fougasse a trafiłam na wafle :)) i bardzo się cieszę, bo dotychczas robiłam tylko z masą czekoladową, będę próbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bo ja na czas postu mąkę białą i cukier staram się eliminować, a takie chlebki to by mi moje postanowienia zburzyły na amen:D
      To jeszcze karnawałowy łakoć :D

      Usuń
    2. Piękne postanowienie!
      Ja też będę mniej piekła, ale z innego powodu, mam podejrzenie, że moja córka nie toleruje glutenu :(

      Usuń
    3. Oj to nie fajnie :( ale myślę ,że dasz Aniu radę z tymi zalecaniami :)

      Usuń
  10. I ja je widziałam u Wiosenki , muszę wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynka, koniecznie , to najlepsze wafelki

      Usuń
  11. Ooo, to moje ulubione, nie pamietam dokladnei proporcji, ale kilka lat temu nei moglam sie od tej masy oderwac, musze Alciu znow sprobowac!!! Pychota :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia może to te? Kto u mnie je zje to bierze przepis i to nawet takie osoby co słodyczy nie jedzą :D

      Usuń
  12. To ja Alusia biore ten przepis od Ciebie :)))) W moim jest jeszcze melko zwykle i z tego powidu wiecej mleka w proszku, no to chyba musze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu mam nadzieję, że tobie posmakuje tak jak nam

      Usuń