Przepyszne, ulubione i to przez pół rodziny i ponad połowę znajomych. Przepis dyktowałam,
drukowałam i wysyłam chyba milion razy. Recepturę na to cudo znalazłam u Wiosenki na blogu jej Eksplozja smaku Przepis minimalnie
zmieniłam i tak podaję, oryginalny u Wiosenki
Wafle z białą masą
Składniki:
1 paczka wafli
3 jajka
1/2 do 2/3 szklanki cukru
1 masło(200g)
1 lub 1 1 /2 szklanki mleka w proszku
ziarenka z 1 laski wanilii lub trochę domowego cukru waniliowego
Jajka ubić na parze (ok. 15 min.), razem z cukrem oraz ziarenkami z wanilii. Masło pokroić i wrzucić do ubijanej masy, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i rozbić grudki z mleka. Gotową, wystudzoną masą przekładać wafle.
Aluś, tak mi się ten przysmak podoba, że mus zrobić :) Buźka!
OdpowiedzUsuńKamilka , to są przepyszne, takie delikatne , mega mleczne wafelki:) Bardzo polecam
Usuńbuziaczki
Nie znałam tego przepisu, rzeczywiście nieskomplikowany, a z pewnością o niebo lepszy niż wafelki przemysłowe. Na masę przepis zapisuję, dzięki
OdpowiedzUsuńTo jedne z najlepszych
Usuńwafelków , takie z wyższej półeczki , bardzo polecam i pozdrawiam
Smak tkwi w prostocie :) U mnie ostatnio kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńto prawda, chętnie do ciebie szajrze na te kokosowe
Usuńpozdrawiam
Piękne te wafle Alciu. Poczęstujesz mnie? Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:)
Madziu ,a proszę bardzo , tylko uprzedzam na jednym się nie skończy , one bardzo wciągają :D
UsuńMadziu uściski ślę
ahhhh...
OdpowiedzUsuńSchrupać taki wafelek!
Aniu , to jeszcze karnawałowe, teraz jem na zmianę kasze z warzywami :D, ale wafelki polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
nie ma to jak domowe wafle:) szaleje za nimi!
OdpowiedzUsuńwyglądają mega kusząco!
pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
Marta dziękuję i bardzo polecam te pychotki
Usuńpozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakują:)
OdpowiedzUsuńjeszcze jak smakują
Usuńspodziewałam się fougasse a trafiłam na wafle :)) i bardzo się cieszę, bo dotychczas robiłam tylko z masą czekoladową, będę próbować!
OdpowiedzUsuńAniu bo ja na czas postu mąkę białą i cukier staram się eliminować, a takie chlebki to by mi moje postanowienia zburzyły na amen:D
UsuńTo jeszcze karnawałowy łakoć :D
Piękne postanowienie!
UsuńJa też będę mniej piekła, ale z innego powodu, mam podejrzenie, że moja córka nie toleruje glutenu :(
Oj to nie fajnie :( ale myślę ,że dasz Aniu radę z tymi zalecaniami :)
UsuńI ja je widziałam u Wiosenki , muszę wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńGrażynka, koniecznie , to najlepsze wafelki
UsuńOoo, to moje ulubione, nie pamietam dokladnei proporcji, ale kilka lat temu nei moglam sie od tej masy oderwac, musze Alciu znow sprobowac!!! Pychota :)))
OdpowiedzUsuńBasia może to te? Kto u mnie je zje to bierze przepis i to nawet takie osoby co słodyczy nie jedzą :D
UsuńTo ja Alusia biore ten przepis od Ciebie :)))) W moim jest jeszcze melko zwykle i z tego powidu wiecej mleka w proszku, no to chyba musze :D
OdpowiedzUsuńBasiu mam nadzieję, że tobie posmakuje tak jak nam
Usuń