niedziela, 29 września 2013

Papryka w jabłkach

Przepis na Paprykę w jabłkach znalazłam u  Klary Holubiec,  to jest pyszne, bardzo polecam

Ja  testowałam to jako dodatek do wegetariańskich/wegańskich pasztetów, sprawdza się, aż  za dobrze bo zamiast dwóch kawałków za jednym zamachem zjada się 4  kawałki pasztetu. 

Papryka w musie jabłkowym, z czosnkiem i tymiankiem
1 kg papryki czerwonej, żółtej czy/lub zielonej, słodkiej
1 kg jabłek
2 ząbki czosnku
2 łodyżki świeżego tymianku
sól

Wykonanie

Jabłka oczyścić, dodać sól i tymianek ( bez łodyżek), rozparzyć z dodatkiem wody.
Paprykę oczyścić, pokroić na 8 kawałków.
Do garnka z musem włożyć kawałki papryki i czosnek drobno posiekany. Wymieszać i przełożyć do słoików .
Zamknąć słoje i pasteryzować 20 minut.
Nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło.




11 komentarzy:

  1. Aluś, skoro ta papryczka taka niebezpieczna jedzeniowo to muszę się od niej trzymać z daleka hihihi
    Szalejesz Kochana :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, ja nie mogę co to za cudo te papryczki w musie jabłkowym?
    Och, jakbym wparowała do Ciebie do domu to musiałabym skosztować wszystkich pyszności,które tworzysz. Obawiam się,że zabrakłoby czasu i miejsca w brzuchu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha , ha , trochę prawdy w tym jest:D, ale jabłka zdrowe , papryka zdrowa to jak nie robić, no jak?
    buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń
  4. Madzia, eee dałabyś radę ,a co by się nie zmieściło to na wynos bym spakowało , co?
    A paprykę polecam bo roboty z tym tyle co pikuś ,a radości w jedzeniu co niemiara
    całuski ślę Madziu*

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot-nietypowe połączenie smaków , muszę zrobić i sprawdzić :) Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosia , ciut inne połączenie to fakt ,ale bardzo mi ono pasuje i myślę ,że warto zaryzykować ich robienie , bo ani koszt ,ani roboty z tym jakieś tam nie ma , warto
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Alu niesamowite. Nie sądziłam, że można połączyć takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Papryka i jabłka, powiadasz... No no :) Tak niezwykłe, że chyba trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karolina , można i jest smaczne , roboty mało, warto sprawdzić czy posmakuje
    buziaki ślę

    Patrycja, smakuje fajnie , polecam
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Grażynka , dziękuję i polecam

    OdpowiedzUsuń