Niechcący znalazłam zdjęcia z 2011 roku na dżemy z warzyw, z pomidorów, marchewki i ogórka. Świetne jako nadzienie np. bucht czy marchewkowy i/ lub ogórkowy keksów. Odszukałam też sposoby ich wykonania, trochę takie mało precyzyjne, na oko, ale wklejam bo to smaczne przetwory i może komuś się przyda, a i ja wolę je mieć tu niż na karteczkach
Dżem pomidorowy zielony
900-1000g pomidorów zielonych, umytych(z pestkami i skórką) 200-300g cukru trzcinowego(odmiany te jaśniejsze, ja mam napisane, że brałam ten z Rossmanna )
2 jabłka(obrane)
1 limonka, sok i otarta skórka
1 cytryna, sok i otarta skorka
kawałek świeżego, startego imbiru
1 wanilia przecięta na pół wzdłuż
Pokroić wszystko w kostkę, wrzucić do rondla i zostawić na noc, gotować, aż zgęstnieje, wyjąć wanilię, gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować
Pycha.
Dżem z czerwonych
pomidorów z rodzynkami
1 kg czerwonych pomidorów, bez pestek i obranych
ze skorki
1 szklanka rodzynek
1 pomarańcza – sok i skórka
1 cytryna sok i skorka
½ łyżeczki suszonego imbiru
Odrobina cynamonu
Szczypta soli
1 kieliszek wódki żubrówki ( u mnie domowa, strasznie żubrowa)
Wszystko razem włożyć do garnka , gotować, aż zgęstnieje, przetrzeć
przez sitko, wygotować do pożądanej konsystencji, jak ktoś musi ewentualnie dosłodzić do smaku,
nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować. Przepyszny
Konfitura z marchewki
wg Marg
( z cin cin z moimi zmianami )
1 kg
marchewki, obranej i pokrojonej w około pół centymetrowe plastry
3 szklanki cukru
½ szklanki wody
½ szklanki świeżego soku z pomarańczowego
otarta skorka z 1 pomarańczy
5 cm
startego drobno świeżego imbiru
Włożyć to do garnka i przez trzy dni codziennie zagotowywać
i gotować kilka minut na małym ogniu.
Nałożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować
Konfitura z ogórków Nutinki
1 kg
przygotowanych ogórków
1 kg cukru
sok i skórka z cytryny
1 kg cukru
sok i skórka z cytryny
sok i skórka z
limonki
kilka roztartych ziarenek kardamonu (z 5-7
szczypta soli
Ogórki obrać, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek, pokroić na centymetrowe kawałki i dopiero teraz zważyć, żeby wiedzieć, ile dać cukru. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, obgotować przez 10 minut, aż staną się szkliste. Odcedzić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Zagotować cukier z wodą (na 1 kg cukru 3/4 szklanki wody), dołożyć sok i skórkę z cytryny, limonki oraz kardamon, gotować do zgęstnienia. Włożyć ogórki, smażyć 10 minut( ja zostawiłam do następnego dnia i na drugi dzień powtórzyłam smażenie do odpowiadającej mi konsystencji). Przełożyć wrzace do wyparzonych słoików, zakręcić.
szczypta soli
Ogórki obrać, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek, pokroić na centymetrowe kawałki i dopiero teraz zważyć, żeby wiedzieć, ile dać cukru. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, obgotować przez 10 minut, aż staną się szkliste. Odcedzić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Zagotować cukier z wodą (na 1 kg cukru 3/4 szklanki wody), dołożyć sok i skórkę z cytryny, limonki oraz kardamon, gotować do zgęstnienia. Włożyć ogórki, smażyć 10 minut( ja zostawiłam do następnego dnia i na drugi dzień powtórzyłam smażenie do odpowiadającej mi konsystencji). Przełożyć wrzace do wyparzonych słoików, zakręcić.
Alciu, osłabiasz mnie, toż to cuda są jakieś! Jakie kolory i w ogóle, że z ogórków nawet? No nigdy bym nie pomyślała.
OdpowiedzUsuńCudowne przetwory ! Jesteś KRÓLOWĄ! :)
Madzia, oj tam oj tam , dawno już one zjedzone :D ale wiesz naprawdę fajne , te pomidorowe ciekawe w smaku , zielony trochę taki figowy, czerwony trudno określić jaki ,ale pyszny ,a marchewka i ogórki jako bakalie do keksa rewelacja
OdpowiedzUsuńKrólowa ,a nie ma korony :D
Madzia , uwielbiam ciebie , buziaki *
Niesamowite!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe. Nie muszę pisać chyba, że nigdy niczego podobnego nie robiłam ani nie jadłam, chociaż słyszałam o takich przetworach. A teraz mam przepisy podane na tacy, do tego z takimi apetycznymi zdjęciami. I co? ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nietypowe konfitury!
OdpowiedzUsuńTego z ogórków nie znam.
I zrobię.
Dzięki Aluś!
Patrycja, dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wiesiu, zapewniam ,że wszystko smakuje wybornie i bardzo ciekawie. Warto Wiesiu się skusić
pozdrawiam serdecznie
Aniu , ja też, choć zwykle powidła mię najbardziej kręcą:D
Aniu ogórkowy jest obłędny do keksu czy jako bakalie do drożdżowego ,ale i solo pyszny
buziaki
Alu ten z zielonych pomidorów to muszę koniecznie. Mam nadzieję, że w poniedziałek będą jeszcze na ryneczku.
OdpowiedzUsuńKarolina, to ja tobie w sekrecie powiem ,e mi ten najbardziej smakował , wyżerałam go prosto ze słoiczka:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dzięki takim pomysłom i przepisom człowiek przypomina sobie ,że pomidor też jest owocem:)Świetne dodatki zastosowałaś (kardamon , limonka , świeży imbir) naprawdę super , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń