poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Muffiny na Morelkowo Brzoskwiniowo 5


Najpierw nie mogłam nigdzie kupić moreli i jak w końcu je kupiłam to spożytkowałam wszystko na wypieki, na ciasto z migdałami oraz orzechami, a reszta poszła na dwa rodzaje muffin, które upiekłam w ostatnim tygodniu. Oba przepisy dorzucam do Karoliny akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 5.

Pierwsze to muffiny, które piekłam już kilka razy, a przepis mam od Elki, tym razem ciut przepis zmieniłam tzn. dałam miej cynamonu, dwa rodzaje mąki, ominęłam orzechy, ale dorzuciłam morele, pych
Miodowe muffinki z marchewką  i morelami
(Ela przepis znalazła tu)
1 szklanka miodu to jest  ok. 350 g
113 g masła
2 nieduże bardzo dojrzałe  banany
2 jajka
2 większe, drobno starte marchwie
2 szklanki mąki  ( dałam  1 tortowej i 1 pełnoziarnistej z Libelli)
1/2 łyżeczki  sody
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki  cynamonu
1/4 łyżeczki  soli
kilka małych  moreli przekrojonych na pół
1 łyżka . brązowego cukru

Piekarnik  rozgrzać do temperatury 170 C. Przygotować 12 foremek muffinkowych ( mi wyszło 12   takich małych silikonowych i 4 papierowe, te co można piec bezpośrednio bez foremki)
Roztopić masło z miodem, trochę ostudzić. Jajka ubić i dodać do miodu. Banany  rozgnieść widelcem, zmieszać z miodem i marchwią.
Mąkę przesiać z soda, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Lekko połączyć obie części. Ciasto wyłożyć do foremek. Na każdej muffince położyć polówkę moreli, skórką do dołu, posypać brązowym cukrem ciasto z góry. Piec około 25 min. Sprawdzić patyczkiem



Drugie to wegańskie ciasto czekoladowe, u mnie   2/3 jako muffinki , a jedna trzecia  upieczona w keksówce  z owocami, w tym także z morelami. Przepis  znalazłam   już jakiś czas temu na blogu  w Kuchni Agaty, piekłam już kilka razy z różnymi owocami.  Trochę zmieniłam pierwotną wersję, przede wszystkim używam  tylko połowę cukru.

Przepyszne ciasto czekoladowe także w formie muffin
mąka pszenna - 3 szklanki
kakao - 1/2 szklanki
soda - 2 łyżeczki (płaskie)
woda – 1 2/3 szklanki, gorąca
sok pomarańczowy- 1/3 szklanki
olej - 3/4 szklanki
ocet - 2 łyżki
cukier - 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego + 2 łyżki grubego na wierzch
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka proszku
czekolada  gorzka- 100g startej na tarce
starta skórka z 1/2 pomarańczy
250 g borówki amerykańskiej
morele – ok. 6 sztuk pokrojone w ćwiartki

Sposób przygotowania

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i sok i skórkę z  pomarańczy, czekoladę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub  nałożyć do foremek  muffinkowych, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec muffinki ok. 25-30 minut,  a  ciasto  ok. 40 minut, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.


8 komentarzy:

  1. Morelowe pyszności! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila , oj tak , te morelowe wypieki są pyszne
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu , dziękuję , choć to prawda:D buziaki

    Patrycjo , oj tam oj tam , takie zwykłe muffinki:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu są cudowne. Nie łączyłam jeszcze bananów, marchewki i moreli. A i druga propozycja to musi być to. Dziękuję za tak wspaniały wkład w akcję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolina, muffinki udały się znakomicie ,ale morele tak już mają :D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te muffinki, zwłaszcza pierwsze do mnie przemawiają, bo ja nie czekoladowa jestem.

    OdpowiedzUsuń