Zapraszam.
Ja ostatnio gotuję obiady, piekę ciasta oraz pieczywo w
ilościach prawie przemysłowych i na
blogowanie mało czasu, ale satysfakcja nieprzeciętna jak mała dziewczynka u
cioci zjada 17 pierogów z jagodami. Miedzy karmieniem najlepszych gości czasami robię przetwory, dwa załapały się
nawet na zdjęcia.
Konfitury z arbuza z
dodatkiem wanilii
(przepis znalazłamtu, ale proporcje swoje)
1 kg
miąższu z arbuza
½ kg cukru trzcinowego nierafinowanego
wanilia
sok z połowy cytryny
- Obrać cienko arbuza zostawiając sporo zielonego miąższu. Pokroić w grubą kostkę.
- Zasypać kostkę cukrem i odstawić w szerokim rondlu na 2 godziny, wlać sok cytrynowy
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i wszystko włożyć do rondla z arbuzem.
- Następnie postawić na ogień i powoli gotując odparowywać i smażyć przez 3-4 godziny. Nie mieszać.(Ja gotowałam krócej, ale przez trzy dni w kilku seriach i zostawiałam odkrytą do odparowania i wystudzenia)
- Jak kostki arbuza staną się przezroczyste a syrop gęsty, wyjąć laskę wanilii a gorącą konfiturę przekładać do wysterylizowanych słoików.
- Zamykać i odstawiać do góry dnem do ostygnięcia.
Róża w syropie z agawy
słoiczek syropu z
agawy
bardzo duża garści płatków róży
3 gałązki kwitnącej lawendy
1 źdźbło trawy żubrówki
Wymieszałam razem, zamknęłam na podpalany spirytus słoiczek i tak stoi.
Alciu- przeczytałam wpis na blogu Oczko :) bardzo ciekawy.Mam pytanie-czy książka na Twojej półce M.Berry "Desery" jest po polsku ? Wpis o przetworach bardzo interesujący :) Skąd zdobyłaś trawę żubrówkę?Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńAlcia, Konfitura z arbuza - mega zaskoczenie! :) Świetny pomysł! Szkoda, że Pan r. zeżarł mi owoc ;)
OdpowiedzUsuńps. dziękuję :)
Małgosia, oj dziękuję .
OdpowiedzUsuńTak , tak ona jest chyba 1993 roku(wydanie polskie), jest wyjątkowo urodziwa książką.
Dostałam od znajomego , obiecałam mi na jesieni jak mu podrosną trochę więcej niż 3 źdźbła, jakie wycyganiła teraz:D Jak dotrzyma obietnicy to mi Małgosiu podasz adres to podeślę , dobrze?
pozdrawiam
Kochane Oczko, jaka ta konfitura smaczna , no słodka jak to konfitura ,ale pyszna , ja mało konfiturowa ,a bardzo mi pasuje
buziaki ślę
U Alci jak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńAlciu- bardzo chętnie ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa książke o deserach będę szukać
Alciu, o książkach poczytałam i wiesz,że dla mnie niespodzianki nie było ;-). Troszkę już znam naszą Alcię:).
OdpowiedzUsuńA tą konfiturą z arbuza to mnie zaskoczyłaś totalnie! Wiesz, nawet niedawno się zastanawiałam,czy arbuz nadaje się do przetworów, a tu proszę. Mam odpowiedź! :)
Ściskam:*
Bardzo fajne połączenia smaków, spodobały mi się zwłaszcza te konfitury z arbuza z dodatkiem wanilii, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńKuzyneczko, te konfitury z arbuza biorę w ciemno! Ale dobre to musi być :)
OdpowiedzUsuńWow! Muszę koniecznie wypróbować tę konfiturę! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne zwierzenia!
OdpowiedzUsuńSamkuję Alu - Twoje przetwory i książki.
Przepraszam ,że odpisuję dopiero dziś ,ale mam dom pełen gości i internet to ostatnia rzecz na jaka zaglądam:D
OdpowiedzUsuńPatrycja, kochana jesteś wiesz?!
Buźka
Małgosiu, jakbym zapomniała to krzycz, buziaki
Madzia , ja wiem skarbie ,że ty mię już trochę znasz , oj znasz
Madzia , świetne są , ja robię tez czasami z tej części co większość wyrzuca , z tej miedzy skórką ,a miąższem tez pyszne np do keksa ,ale te z naleśnikami pochlelibyśmy:D
Całusy gorące ślę
Babka z rodzynkami , dziękuję i i czystym sumieniem polecam
pozdrawiam
Kuzyneczko kochana , rób :))) bo pycha:)))
buziaki przesyłam
Agnieszka , oj tak , tak , jest świetna i inna niż wszystkie jakie znam:)))
buziaki
Aniu , kochana dziękuję *
Buziole gorące ślę
Witaj!
OdpowiedzUsuńPrzetwory z arbuza ostatnio mnie zainteresowały...
Ciekawa jest też konfitura ze... skórek z arbuza! Wypróbowałam, fajnie pasuje do dań wytrawnych np. tart z warzywami. Przepis można znaleźć tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/arbuz/konfitura_ze_skorki_arbuza/przepis.html
Jestem właśnie na etapie zapoznawania się z blogami wegańskimi. Sama postanowiłam założyć stronę z wegańskimi wypiekami bo do tej pory nic takiego w polskim internecie nie znalazłam. Zapraszam Cię więc:
http://www.wegarnik.blogspot.com/
Ewa, ja ta ze skórek tez czasami robię , świetna do keksów czy drożdżowego ciasta
OdpowiedzUsuńEwa mój tylko wegetariański ,ale wegańskich sporo przepisów ,a na twój blog będę zaglądać
pozdrawiam
Brzmi i wygląda bardzo apetycznie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam