niedziela, 16 czerwca 2013

CIASTKA OWSIANE Z BANANEM


Dwa składniki i całkiem  smaczne ciasteczka gotowe. Bez cukru,  z płatkami owsianymi.
Warto spróbować. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale na drugi raz wzbogacę  ciasteczka w płatki migdałowe i  jakieś  suszone owoce.

Przepis z bloga Filozofia smaku

CIASTKA OWSIANE Z BANANEM
Składniki (na 15 sztuk):
[źródło]
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych( dałam górskei)
Obrane banany miksujemy blenderem. Wsypujemy płatki owsiane ( w razie potrzeby dodajemy ich więcej). Za pomocą łyżeczki kładziemy na matę sylikonową lub blachę z papierem do pieczenia porcje ciasta. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka nie są zbyt słodkie, możemy do nich dodać łyżkę miodu (syropu z agawy, klonowego ew. stewią). Możemy je wzbogacić o ulubione dodatki, np. posiekane orzechy, rodzynki. Przechowujemy je w pojemniku do 3 dni.

p.s  ja do części dałam   trochę obskubanych kwiatków z bzu czarnego, a  do części  tartej róży, reszta solo. Te z różą najlepsze :D


10 komentarzy:

  1. Proste, zdrowe i pyszne. Muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, dokładnie i można sobie zmieniać na różne smaki
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekspresowe ciasteczka!
    Cukru nie potrzeba,bo przecież banan i tak ma cukier.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i nieskomplikowane maleństwa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i bardzo ładne te ciasteczka Alu. :)
    Chętnie bym sie poczęstowała.
    Śliczne zdjęcia zrobiłaś.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu , dokładnie parę chwil ok 20 minut i już gorące można pałaszować.
    Tak , jak się weźmie takie bardzo dojrzałe banany(ja takie dałam) to bardzo słodkie jest
    buziaki śle

    Kamila , najłatwiejsze i najszybsze ciastka jakie upiekłam, a całkiem smaczne.
    pozdrawiam serdecznie

    Madziu, kochana dziękuję, aja poczęstowała póki je mam , bo porcja raczej taka mini wychodzi:)
    Ojej, dziękuję za komplementy zdjęciowe*
    całuski ślę

    OdpowiedzUsuń
  7. lubie wszelkiego rodzaju ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Ja ostatnio zamiast bananów dawałam mus przygotowany ze słodkiej odmiany jabłek z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Też wyszły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj,ale apetyczny smakołyk.Fotki też fajne.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedzinki.Jola z Dobrych Czasów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Martuuu9, to jak ja :)
    pozdrawiam

    Panna Malwinna , fajne te ciasteczka , dobrze ,że je znalazłaś i wstawiłaś u siebie .To jak będą pyszne jabłka spróbuję tej wersji
    pozdrawiam serdecznie

    Dobre Czasy , dziękuje za przemiły komentarz
    Jolu pozdrawiam i zajrzę do ciebie w wolnej chwili

    OdpowiedzUsuń