piątek, 14 grudnia 2012

Pierniczki pełnoziarniste i prezent.

I następne pierniczki, które upiekłam dla mojej Ady  i    dodatkowo na Festiwal pierniczkowy Madzi.

Takie ciut inne  bo  z razowych mąk i na dodatek w mojej wersji bez miodu, a  słodem  ryżowym, są bardzo delikatnie słodkie, bardzo aromatyczne, pyszne. Ten przepis jest od Ani D.
Te mają też ciut inną  polewę,  z melasy buraczanej i kakao, polewa choć zastygła  fajnie, ciut   się przykleja,  wiec pierniczków lepiej nie kłaść jeden na drugi, albo  każdą warstwę przełożyć  folią aluminiowa lub   przyciętym rękawem do pieczenia. Przepis na polewę jest od Maćka Szaciłło

Pierniczki pełnoziarniste
( wg Ani D.)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ( u mnie  pełnoziarnista orkiszowa)
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu ( u mnie 30dag  słodu ryżowego)
1 szklanka wody (2/3 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy

Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej mąką  blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają w piecyku i mogą być twarde.

polewa czekoladowa wg Macka Szaciłło
( stąd przepis)
4 łyżki syropu buraczanego (melasa buraczana dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością)
1 łyżka kakao
Syrop buraczany ucieramy z kakao.

Takie koty upiekłam dzięki Annie-Marii

A teraz o niezwykłym prezencie jaki dostałam od rodzonej mojej Siostry – Jest to taki notatnik o mufinach , zrobiony ręcznie, a w nim kartki z ,,moimi” przepisami co mam na blogu i kartki do zapisywania

Marzena dziękuję !!!

16 komentarzy:

  1. Alu,
    jak u Ciebie pierniczkowo!
    Urocze ciasteczka.
    A notatnik pierwsza klasa.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana siostrzyczka :)
    Koty wymiatają! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alcia, super pierniki ! Właśnie szukałam takiego przepisu bez masła i jajek. My robiliśmy w tym roku bezglutenowe, ale te też wypróbuję :-)
    No i piekny prezent od siostry :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. koty są przepiękne! zazdroszczę foremki i umiejętności zdobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, to jest skrawek piernikowania:)) mam 4 ciasta z rodzaju dojrzewających tzn dwa dziś wypiekłam , dwa jutro ,a potem zdobienia takie bardziej fikuśne , ach:D
    a notatnik to normalnie cudo , sama sobie ciut zazdroszczę :D
    buziaki

    Patrycja , Fakt siostra kochana jest
    Oj tak taka foremka to było marzenie od dwóch ponad l;at
    buziaki

    Magda , te są pyszne , tak bardzo subtelnie słodkie tylko , ja je bardzo lubię
    A te bezglutenowe pokażesz?
    Oj tak prezent wyjątkowy
    buziaki śle

    Aniu , dziękuję i się przyznam ,że sama sobie jej zazdroszczę , taka foremka kota to długie już było marzenie
    A zdobienie to takie ciut koślawe wyszło , jak to już bywa jak pierwszy raz w nowym sezonie , jeszcze nie lukrem tylko innym wymysłem :)))
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Aluś śliczne masz te pierniczki! Jesteś Mistrzynią! Koteczki urocze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach Alciu,pierniczki są piękne! Te kotki wręcz cudne.
    A prezent od Siostry wspaniały!:)
    Kochana Sis.:)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aluś taki prezent to prawdziwy skarb! Taka Siostra to prawdziwy Skarb :)
    Uwielbiam te Twoje wyszperane przepisy, inne niż wszystkie, zdrowe i z Twoimi słowami. A najbardziej podobają mi się oczywiście kotki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamila*, dziękuję za taki komentarz , moje ego nakarmione, że hej* Kamilka kochana jesteś, no ja jeszcze nie mistrzyni niestety ,ale koteczki fakt cudo
    buziaki

    Madzia , a no jak jest święto to trzeba pierniczki robić tym bardziej ,że to sama przyjemność no nie?A kotki to tez mnie zachwycają (taka ze mnie samochwała co to ...w kuchni pierniki robiła)
    Oj tak prezent taki najlepszy z najlepszych
    buziaki

    Ewelina , co prawda to prawda , siostra się udała to fakt
    Ewelinka tak mi tu piszesz ,że aż mi się cieplutko zrobiło mimo minus 10 za oknem *
    A kotki mi tez się podobają , nie będę cyganić ,ze nie :D
    buziole śle *

    OdpowiedzUsuń
  10. pierniczki chcemy zrobić... nie da się ich nie zrobić wchodzą na tą stronę !!!

    moje pytanie... mogę zamiast Twoich wymienionych przypraw dodać zrobioną przeze mnie przyprawę piernikową ? czy dużo stracę :) ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zoolka, pierniczki zrobić to po prostu mus :D
    Też będzie smacznie zwłaszcza jak dobra przyprawa typu
    ta
    http://www.rajsmakosza.pl/przyprawa-korzenna-do-piernika-27g-p-857.html
    czy ta
    http://darynatury.pl/offer/351/podlaska-przyprawa-do-piernik%C3%B3w-i-innych-ciast.html

    OdpowiedzUsuń
  12. ale piękne! te kotki są moimi faworytami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiathinksthings.com , dziękuję
    pozdrawiam

    Ewelina, buźka*

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu łyżki, widelce, koty...i inne cudeńka ...wspaniałe masz foremki (lub jesteś mega zdolna w wycinaniu ręcznym):) .... śliczny kolor mają te pierniczki:) buziak Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  15. Jolu to przez bzika na te foremki taka kolekcja :D

    Dziękuję kochana i buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń