I
następne pierniczki, które upiekłam dla mojej Ady i
dodatkowo na Festiwal pierniczkowy Madzi.
Takie
ciut inne bo z razowych mąk i na dodatek w mojej wersji
bez miodu, a słodem ryżowym, są bardzo delikatnie słodkie, bardzo
aromatyczne, pyszne. Ten przepis jest od Ani D.
Te
mają też ciut inną polewę, z melasy buraczanej i kakao, polewa choć
zastygła fajnie, ciut się przykleja, wiec pierniczków lepiej nie
kłaść jeden na drugi, albo każdą warstwę
przełożyć folią aluminiowa lub przyciętym rękawem do pieczenia. Przepis na polewę
jest od Maćka Szaciłło
Pierniczki pełnoziarniste
( wg Ani D.)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ( u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu ( u mnie 30dag słodu ryżowego)
1 szklanka wody (2/3 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej mąką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają w piecyku i mogą być twarde.
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ( u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu ( u mnie 30dag słodu ryżowego)
1 szklanka wody (2/3 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej mąką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają w piecyku i mogą być twarde.
polewa czekoladowa wg
Macka Szaciłło
( stąd przepis)
4 łyżki syropu buraczanego (melasa buraczana dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością)
1 łyżka kakao
4 łyżki syropu buraczanego (melasa buraczana dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością)
1 łyżka kakao
Syrop buraczany ucieramy z kakao.
Takie koty upiekłam dzięki Annie-Marii
A teraz o niezwykłym prezencie jaki dostałam od rodzonej mojej Siostry – Jest to taki notatnik o mufinach , zrobiony ręcznie, a w nim kartki z ,,moimi” przepisami co mam na blogu i kartki do zapisywania
Marzena dziękuję !!!
Alu,
OdpowiedzUsuńjak u Ciebie pierniczkowo!
Urocze ciasteczka.
A notatnik pierwsza klasa.
Pozdrowienia!
Kochana siostrzyczka :)
OdpowiedzUsuńKoty wymiatają! ;)
Alcia, super pierniki ! Właśnie szukałam takiego przepisu bez masła i jajek. My robiliśmy w tym roku bezglutenowe, ale te też wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNo i piekny prezent od siostry :-)
Pozdrawiam
koty są przepiękne! zazdroszczę foremki i umiejętności zdobienia!
OdpowiedzUsuńAniu, to jest skrawek piernikowania:)) mam 4 ciasta z rodzaju dojrzewających tzn dwa dziś wypiekłam , dwa jutro ,a potem zdobienia takie bardziej fikuśne , ach:D
OdpowiedzUsuńa notatnik to normalnie cudo , sama sobie ciut zazdroszczę :D
buziaki
Patrycja , Fakt siostra kochana jest
Oj tak taka foremka to było marzenie od dwóch ponad l;at
buziaki
Magda , te są pyszne , tak bardzo subtelnie słodkie tylko , ja je bardzo lubię
A te bezglutenowe pokażesz?
Oj tak prezent wyjątkowy
buziaki śle
Aniu , dziękuję i się przyznam ,że sama sobie jej zazdroszczę , taka foremka kota to długie już było marzenie
A zdobienie to takie ciut koślawe wyszło , jak to już bywa jak pierwszy raz w nowym sezonie , jeszcze nie lukrem tylko innym wymysłem :)))
buziaki
Aluś śliczne masz te pierniczki! Jesteś Mistrzynią! Koteczki urocze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAch Alciu,pierniczki są piękne! Te kotki wręcz cudne.
OdpowiedzUsuńA prezent od Siostry wspaniały!:)
Kochana Sis.:)
Pozdrawiam cieplutko.
Aluś taki prezent to prawdziwy skarb! Taka Siostra to prawdziwy Skarb :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje wyszperane przepisy, inne niż wszystkie, zdrowe i z Twoimi słowami. A najbardziej podobają mi się oczywiście kotki :)
Kamila*, dziękuję za taki komentarz , moje ego nakarmione, że hej* Kamilka kochana jesteś, no ja jeszcze nie mistrzyni niestety ,ale koteczki fakt cudo
OdpowiedzUsuńbuziaki
Madzia , a no jak jest święto to trzeba pierniczki robić tym bardziej ,że to sama przyjemność no nie?A kotki to tez mnie zachwycają (taka ze mnie samochwała co to ...w kuchni pierniki robiła)
Oj tak prezent taki najlepszy z najlepszych
buziaki
Ewelina , co prawda to prawda , siostra się udała to fakt
Ewelinka tak mi tu piszesz ,że aż mi się cieplutko zrobiło mimo minus 10 za oknem *
A kotki mi tez się podobają , nie będę cyganić ,ze nie :D
buziole śle *
pierniczki chcemy zrobić... nie da się ich nie zrobić wchodzą na tą stronę !!!
OdpowiedzUsuńmoje pytanie... mogę zamiast Twoich wymienionych przypraw dodać zrobioną przeze mnie przyprawę piernikową ? czy dużo stracę :) ?
Zoolka, pierniczki zrobić to po prostu mus :D
OdpowiedzUsuńTeż będzie smacznie zwłaszcza jak dobra przyprawa typu
ta
http://www.rajsmakosza.pl/przyprawa-korzenna-do-piernika-27g-p-857.html
czy ta
http://darynatury.pl/offer/351/podlaska-przyprawa-do-piernik%C3%B3w-i-innych-ciast.html
ale piękne! te kotki są moimi faworytami :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńAsiathinksthings.com , dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ewelina, buźka*
Alu łyżki, widelce, koty...i inne cudeńka ...wspaniałe masz foremki (lub jesteś mega zdolna w wycinaniu ręcznym):) .... śliczny kolor mają te pierniczki:) buziak Jola Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńJolu to przez bzika na te foremki taka kolekcja :D
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana i buziaki ślę