Są
takie blogi jak Asi, że wiem ,że mogę brać
przepisy jak lecą , losowo, a na bank będzie mi to smakować.
Po prostu tak już jest, że jak na Kuchni wegetariańskiej
jest przepis i Asia pisze, że pyszne to tak jest . Tak też jest z tą
szarlotką- pyszna , bez cukru, a słodka. Polecam.
A Asi dziękuje za taki idealny przepis i proszę o więcej.
Szarlotka bez cukru
(na tortownicę o śr. 23 cm.)
ok 1,5 kg jabłek (u mnie pół kilo grusze i pół kilo szarej renety oraz pół kilo takich czerwonych bardzo słodkich)
szklanka lubianych suszonych owoców (u mnie same rodzynki)
szklanka wyłuskanych połamanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich
3 czubate łyżki kaszy jaglanej
1,5 szklanki mąki pszennej (650 lub 550)
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej dowolnej z tych szlachetniejszych)
czubata szklanka płatków owsianych górskich( u mnie zwykłe)
2 czubate łyżeczki sproszkowanego cynamonu (lub więcej)
1/2 szklanki oleju + 2 łyżki ( u mnie ryżowy)
1/2 szklanki zimnej wody
Wykonanie
Obrane jabłka ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przepłukane i (opcjonalnie) pokrojone suszki, przelaną na drobnym sitku wrzątkiem i przepłukaną jaglankę, orzechy oraz cynamon, mieszam i wstawiam do lodówki w zamkniętym naczyniu na noc. Następnego dnia próbujemy masę i decydujemy czy nie dodać nieco soku z cytryny.
Do miski wsypuję mąki, płatki, dodaję 1/2 szklanki oleju i wody, zagniatam szybko ciasto, dzielę na 2 nierówne części (powiedzmy 0,3 i 0,7), do mniejszego kawałka dodaję jeszcze 2 łyżki oleju i chwilę wyrabiam (dzięki temu wierzch nie będzie za twardy), zawijam w oddzielne folie i wkładam na 20 min do zamrażarki.
Po tym czasie wylepiam blaszkę kawałkami większej części ciasta (można ją wcześniej wysmarować lekko olejem, ja mam nieprzystającą), dociskam wyrównując powierzchnię, na nią wykładam masę owocową, wyrównuję, na koniec kruszę kawałki pozostałego ciasta.
Piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 45- 50 min. Smacznego :)
Uwagi Ali
-ja na drugi raz tylko zmienię to, że najpierw z
15 minut na lekko rumiano podpiekę spód , nałożę farsz, posypie resztą ciasta i dalej już
jak w przepisie będę piec , może ciut krócej.
Szarlotka ta ma w składzie sporo
orzechów, tak że idealnie pasuje też na Orzechowy Tydzień Anity.
Piękna. I zdrowa. Czyli idealna :)
OdpowiedzUsuńPatrycja ,a tak dokładnie tak.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
toż to pełne jesiennych darów cudo!i jakie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńuściski dla Ciebie!
słodkość z rodzynek i jabłek i ta kasza jaglana.. mam na nią wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńSłodkie jabłka i rodzynki wystarczą.
OdpowiedzUsuńSzarlotka bardzo jesienna Alu.
I bardzo orzechowa!
o jakie pyszności orzechowe : )Widzę , że koleżanka lenia pogoniła na dobre;) Bardzo pyszna propozycja biorę kawałeczek, bo akurat brakuje mi słodkiego do kawki :)
OdpowiedzUsuńMonika, dokładnie tak jest i to pyszne na dokładkę , taki bonus :D
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę
Asieja, mnie też to skusiło , zwłaszcza ta kasza :)
pozdrawiam
Aniu, a tak dokładnie , owoce i rodzynki mają w sobie teraz tyle słodyczy. Tak z pysznymi orzechami prawie z drzewa najlepsza:)
buziaki
Anita,a no sam polazł:D A tak proszę się częstować bo warto , buziaczki ślę , dużo*
Alciu, szarlotka wygląda znakomicie! Z orzechami to coś wspaniałego, fajnie pasuje i smakuje.
OdpowiedzUsuńOrzechy są super, no nie ?:)
Buzia:*
No toście wykombinowały dziewczyny! Kasza jaglana w cieście. No pięknie, toż to samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńAluniu, ciepło pozdrawiam....
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMadzia , dziękuję i naprawdę polecam bo smaczne ,a przy okazji prawie bezkarna słodycz:D
OdpowiedzUsuńOj tak, orzechy są trendy i top , pycha:D
buziaki *
Magda, a no to nie ja to Asia:D
Tak , tak i jeszcze smak jest
Madzia i ja buziaki ślę *
Na jabłka i orzechy jestem uczulona...ale zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuń:)) się wzruszyłam :) Znowu przez Ciebie :*
OdpowiedzUsuńElexis, a gruszki?Bo taki gruszkowiec tez świetna byłaby rzecz.
OdpowiedzUsuńa nie wolno tobie wszystkich orzechów bo inne tez by pasowały czy nawet jakieś pestki jak słonecznik , sezam
pozdrawiam
Asia*, a no nie jest tak? Jest!!!
Wiesz twoje przepisy i pomysły to takie perły bo łącza wszystko co lubię w potrawach czyli świetny smak , zdrowie i są wegetariańskie ,a raczej wegańskie.
Buziaczki śle *
O, jak smakowicie wygląda, musze kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziewczyno , ale mnie kusisz...Normalnie chyba będę musiała adoptować kogoś na te wszystkie pyszności , bo sama nie dam rady wciągnąć tylu zaproponowanych przez ciebie rarytasów...
OdpowiedzUsuńGrażyna, o tak bardzo polecam , bo w sumie ciut rozłożona w czasie, ale bardzo prosta jest i w miarę szybka(tylko ten czas leżakowania, ale wtedy nic nie robimy)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Beatko, oj tam zaraz adoptować , wystarczy w pół porcji piec:D choć właściwie czemu nie , ja tam na ochotnika się zgłaszam do tej adopcji u ciebie:)))
buziaki
I karmiłabym cię do znudzenia ciemnym chlebem i pasztetami ze strączków ;D
OdpowiedzUsuńBeatko , zgoda , mi to pasuje , nawet bardzo:D
OdpowiedzUsuń:))))
OdpowiedzUsuńNa te pasztety Szarlotka też się zapisuję :)))
bardzo podoba mi się ten przepis - ze zdrowszą mąką, bez curku, no i orzechami, za którymi przepadam. zapisuję
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, nawet bez masła, z samym olejem ;)
OdpowiedzUsuńAluś, ta szarlotka jest doskonała! Prawdziwa zdrowa i smaczna perełka! Ty to umiesz wyszukać wspaniałe przepisy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAsia, a no byłaby smakowita wyżerka :D
OdpowiedzUsuńbuziaki
Kaś , to koniecznie zrób ,, bo jak dla mnie idealna ona
pozdrawiam
Ania, tak nawet bez masła:)))
pozdrawiam
Kamila, taka jest , to prawda
A wiesz u Asi to same takie przepisy -perły , ja tam już swoje wiem
buziaki
wyglada bosko ...i do tego jaka zdrowa jest:) wielki buzaik Jola Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńAluś a ja wiem, że jak do Ciebie zajrzę i coś zrobię, to też na bank będzie takie jak napisałaś. Właśnie dlatego zapraszam po nagrodę http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńHej, wybrałam Twój blog do zabawy Liebster Award, szczegóły tutaj http://cukierenka.blogspot.ie/2012/11/piernikowe-latte-i-liebster-award.html miłej zabawy
OdpowiedzUsuńJolu dziękuję i bardzo polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Karolina, jesteś prawdziwym moim słońcem * , dziękuje *
buziaki
Montka , bardzo dziękuję za nominacje*
pozdrawiam
Alciu a jak to dobrze, że Ty nam o takich Asiach przypominasz! :*
OdpowiedzUsuńCałusy, dużo całusów!
Polcia vel Ewelinka , Asia to nasz skarb , prawdziwy skarb
OdpowiedzUsuńEwelinka i wzajemnie , milion buziaków dla Ciebie i Żaby tez
Alciu zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo podobają mi się takie naturalne cukrowe zamienniki :) I kasza jaglana! Chętnie wypróbowałabym, ale nie wiem, czy za chwilę nie porwą mnie pierniki, pierniczki i makowce ;D Uściski!
OdpowiedzUsuńAnitka*, kochana dziękuję, ja to wiesz raczej nie ,ale dziękuje za wyróżnienie ,dziękuje
OdpowiedzUsuńbuziaki
Komareczko Kuzyneczko , oj tak fajne są takie słodkości
To prawda teraz czas piernikowo- makowy jak najbardziej
buziaki
Szarlotka jak szarlotka, pyszne ciacho, ale ten talerz? Przepiękny!
OdpowiedzUsuńShiral Kucharzy, dziękuję,
OdpowiedzUsuńa talerz dostałam od mojej Siostrzenicy
pozdrawiam
Wygląda świetnie. Uwielbiam ciasta z orzechami, więc na pewno będę próbował :)
OdpowiedzUsuń