piątek, 6 sierpnia 2010
Czego to ludzie nie dodają do ciasta czyli Babka z awokado
Tak sobie myślę co można dodać do ciasta aby otrzymać pyszne ciasto
Buraki? Marchewkę? Kiszoną kapustę ? Paprykę? A może cukinię?
A jakby tak dodać awokado? Hm , czemu nie , tym bardziej ,że chciało się mi ciasta natychmiast ,a w domu tylko dwa jajka (dostawa dopiero wieczorem) ,a przepis co mi się znalazł jajek nie chciał.
Ciasto robi się bardzo łatwo i po upieczeniu smakuje wyśmienicie.
Polecam
Przepis tłumaczyłam internetowym translatorem w nawiasach moje malutkie zmiany
Babka z awokado i przyprawami
Przepis z tego blogu
1 1 / 2 szklanki mąki
1 / 2 szklanki mąki kukurydzianej
1 1 / 4 szklanki cukru(dałam 2 /3 szklanki)
1 / 2 łyżeczki soli
75 g miękkiego masła
3 / 4 szklanki puree z awokado *
1 szklanka maślanki
1 1 / 4 łyżeczki sody oczyszczonej(dałam 1 łyżeczkę )
3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1 łyżeczkę )
1 1 / 2 łyżeczki chai masala (dałam wymieszane- kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki/)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* przecier z 1 awokado z 1 łyżeczką soku z cytryny
W misce wymieszać mąki, sól, sodę , proszek, przyprawy, odstawić na bok
W innym naczyniu, przy użyciu miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać purée z awokado, ubić.
Dodać połowę mąki i pół maślanki i ubić razem, dodać pozostała mąkę i maślankę oraz ekstrakt waniliowy, ubić razem
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki bobkowej i piec w 180C około godziny, aż szpikulec wbity w ciasto będzie suchy.
Schłodzić na kratce
Schłodzone ciasto można polać polewą z czekolady roztopionej
p.s już po upieczeniu i pokazaniu babki na cin cin Krysia znalazła taki przepis
Hm , myślę ,że tej babce nie zaszkodziłby dodatek soku z 1 limonki i skórki z 4 limonek zamiast przypraw. Zresztą nie wiem czy kiedyś nie upiekę tej babki z linku co podała Krysia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aluś, ja domagam się kawałka tej babki!!! To musi być pyszneeeeeeeeeee.
OdpowiedzUsuńJa z kolei uwielbiam dodatek limoncello do wszelkich słodkości.A poza tym sama ten likier wyrabiam...
Cmok!
bierz kochana póki jeszcze jest
OdpowiedzUsuńa jak robisz ten likier ?Masz go na blogu?
Ha! U mnie tez bylo niedawno temu z awokado, ale z malinami za to :) Twoja babka wyglada genialnie!!! Juz sobie drukuje :)
OdpowiedzUsuńUsciski Alicjo! I milego weekendu zycze :)
Alu, nie mam na blogu. Mogę Ci podesłać na PW na Cincinie.
OdpowiedzUsuńA babką się częstuję - wirtualnie niestety................
wyglada zupelnie jak z nie awokado ;)
OdpowiedzUsuńfajne, Alu, jak zawsze :)
Milego WE:*
O ja! Ja tez takie chcę!!!
OdpowiedzUsuńZ marchewki, buraków, cukinii, dyni i ziemniaków już robiłam;)
Bea z malinami? Na blogu chyba nie ma?Albo ja nie widzę .
OdpowiedzUsuńa babkę polecam , bardzo polecam
Amber , jestem bardzo chętna na ten przepis
Anoushka, i nie smakuje jak awokado ,a jak pyszna babka z przyprawami
Pinkcake , j to był mój pierwszy raz z awokado i wiesz z tą kapustą też jeszcze nie robiłam :D
Nie Alicjo, jeszcze nie ma, ale mam nadzieje, ze za niedlugo sie pojawi ;)
OdpowiedzUsuńO proszę, ja jestem fanką wszelkich babek i babeczek i z otwartymi ramionami (oraz piekarnikiem) witam wszystkie nowe pomysły. Na awokado jeszcze nie wpadłam. Notuję i zapamiętuję :)
OdpowiedzUsuńi ja zapisuje przepisik, bo nie dość że wygląda rewelacyjnie, to jeszcze jest z awokado;DD super!!
OdpowiedzUsuńBea, a to poczekam
OdpowiedzUsuńMarta, mam nadzieje ,że tobie tak posmakuje jak mi i mojej rodzinie
Ciastella , dziękuję ślicznie i naprawdę polecam bo jest łatwa i smaczna
Cudownie wygląda ta Twoja babka. Tylko ciężko mi zidentyfikować - ona z tych bardziej suchych, czy bardziej wilgotnych jest?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
ciepłe było wilgotne z lekka ,a na zimno jutro posmakuję i dam znać jakie jest
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda też smakowicie (:
OdpowiedzUsuńu mnie awokado ostatnio przewija się przez dom w ilościach hurtowych, poznaliśmy smak guacamole i się najeść nie możemy (;
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to istna ciekawostka, jak mi się uda to ukryję z jedno na takie ciasto skoro mówisz że takie dobre (: a mąką kukurydziana to tak jak ziemniaczana?
Danusia , warto się przekonać :)))
OdpowiedzUsuńViri , ja też lubię awokado w różnych wersjach
a ciasto warto upiec
Mąka to ta żółta
http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p2016,maka-kukurydziana-eko-0-4kg-bio-planet
taka miałam
ta biała to skrobia , podobna do ziemniaczanej , pewnie też może być
zresztą ,,doczytałam się " ze zamiast mąki kukurydzianej może być dodatkowo pszenna
Alcia no nie wytrzymam z Tobą :) NIE ma takiego przepisu w sieci, którego Alcia by nie znalazła :D
OdpowiedzUsuńKochana :*
A to Cię zakoczę mam trzy nowe przepisy na ciasta z warzywem :D I co Pani na to? :D
Świetne to ciasto Alu! Super pomysł!:)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie próbowałam. Robiłam z marchewką i cukinią. Pyszne ciasta, wilgotne, miękkie.
Z awokado też musi być świetne, a ciekawe jakie z buraczkiem:)
Pozdrówki Aluś:*
Polcia co ja na to? Ja na to jak na piękne słoneczne , ciepłe lato :DDD
OdpowiedzUsuńDawaj te przepisy , będziemy piec :P
Majanko , ja też uwielbiam te marchewkowe(upiekłam ich chyba z dwa tuziny) cukiniowe , buraczkowe(Polki jest smaczne robiłam bez tej polewy bo nie miałam tego japońskiego chrzanu teraz już mam)i wiele , wiele innych niby dziwnych ,a w sumie wychodziły normalne i pyszne
To też niby takie dziwne bo awokado, a smakuje jak wilgotna babka
ostatnio coraz częściej spotykam się ze słodkościami z dodatkiem awokado. i bardzo mi się te pomysły podobają.
OdpowiedzUsuńNo i własnie to podoba mi się w takich warzywnych ciastach.Są wilgotne, aromatyczne i świetnie smakują:)
OdpowiedzUsuńBędę musiała sie skusić na ciacho z awokado. Wprawdzie to owoc, ale taki inny, nie?;))
Uściski:*
Asieja , ja też i wiesz teraz mnie kusi to z limonką , bardzo kusi
OdpowiedzUsuńMajanko, o tak , masz rację ,wiesz ja nawet piekłam takie ciasto z marchewka i burakami razem , teraz mi się przypomniało , to było bardzo dawno , bo takie przepisu(z burakami , cukinią , dynią , marchewką ziemniakami) w swoich książkach umieszczała Pani Katarzyna Pośpieszyńska -uwielbiam jej książki
Tak awokado owoc , ale do tej pory ja go traktowałam jako warzywo
p.s jest w książce Pani Kasi nawet przepis na ciasto z pomidorem , no popatrz:P
Aluś, Ty to masz oko i pomysły! No wspaniała babeczka, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwow! brzmi naprawdę świetnie i ciekawie
OdpowiedzUsuńWilgotna babka - takie lubię ! Ta zapowiada się ciekawie dzięki temu avokado.
OdpowiedzUsuńTli li , rób , bo ta babka jest świetna , naprawdę pyszna i długo pyszna
OdpowiedzUsuńAga-aa, pyszna , normalna , wilgotna babka wyszła , bardzo polecam
Ivon , i na trzeci dzień smakuje świeżutko
Bardzo polecam
A czego to Ala nie upiecze! Piękna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie
z awokado? jestem zaintrygowana! M. (wielki fan awokado) nawet mówi tak ;) awokado zwykle rzeczywiście dobrze kontaktuje się z limonką, ale jak tak kocham kardamon, że będę miała dylemat... pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKass, :P to prawda lubię takie zaskakujące przepisy :)
OdpowiedzUsuńGwiazdka.w.kuchni , ja drugi raz dam jednak limonke , z tymi przyprawami pycha ale limonka to będzie rewelacja tak czuje
Normalnie wbiło mnie w krzesło jak zobaczyłm to ciasto :) A skoro z kardamonem zaprzyjażniłam sie na wakacjach, to czemu nie ;D Niech będzie i u mnie za jakiś czas :)*
OdpowiedzUsuńSzarlotek , toć to taka ,,zwykła" babka :PPP
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest pyszna i nic ,a nic się nie starzeje przez kilka dni , polecam na kiedyś tam :))))
Awokado w cieście. No fakt, czego Ci ludzie...? ale gorsza nie będę i kiedyś też dodam :)
OdpowiedzUsuńZ rekomendacją Margot - musi być pysznie :)
Amarantka , to prawda , ciasta ludzie robią z takimi dziwnymi dodatkami ,że szok :P
OdpowiedzUsuńRób bo babka pierwsza klasa i łatwa i pyszna i smakuje jak babka powinna
Kurcze Alu, po pytaniu wstepnym w zyciu bym nie obstawila awokoado, wyglada moze jak z dynia, ale z awokado? :-)
OdpowiedzUsuńJa cos ciagle nie moge sie przelamac i dodac awokado do czegos slodkiego...
ja po tej babce taka się zrobiłam odważna ,że następna wkrótce będzie z limonką
OdpowiedzUsuńPyszna babka słowo honoru :P
Świetną masz formę do baby!
OdpowiedzUsuńA jaki piękny wypiek, jaki kolor!
Cudeńko, aż żal jeść.
o tak foremka jest śliczne :P
OdpowiedzUsuńa ciasto choć piękne to pięknie pachniało i bardzo się chciało go jeść :D