czwartek, 20 maja 2010
Zachwycające ciasto z rabarbarem *
Proste ciasto i na dokładkę bez produktów zwierzęcych, wiec nada się i dla alergików, i dla wegan . Robi się je podobnie jak muffiny czyli miesza się mokre z sypkim i do foremki, potem do pieca , gotowe!
Ja zrobiłam kruszonkę jak w przepisie, ale od Bei dowiedziałam się, że kruszonka może być na oliwie i następną taką zrobię (no może zamiast oliwy dam olej z pestek winogron lub ryżowy , są bardziej delikatne)
Zachwycające ciasto z rabarbarem *
przepis z blogu seitan is my motor
Podgrzej piekarnik do 170 C.
nadzienie:
200g rabarbaru, pokroić
1 / 4 szklanki cukru ( brązowy)
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (dałam ziemniaczanej)
Na ciasto:
2 szklanki mąki ( jadałam 1 szklankę tortowej i 1 szklankę z pełnego przemiału)
1 1 / 2 łyżki mąki ciecierzycy lub mąki sojowej ( dałam tą z ciecierzycy)
1 / 2 łyżki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody
1 / 2 łyżeczki soli
3 / 4 łyżeczki cynamonu
1 / 2 szklanki cukru
3 łyżki oleju( ja dałam z pestek winogron)
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 / 4 szklanki jogurtu sojowego
3 / 4 szklanki mleko sojowego
( ja zamiast ¼ szklanki jogurtu sojowego dałam jeszcze tyle samo mleka sojowego wymieszanego z 1 łyżeczka octu jabłkowego)
Kruszonka:
3 / 4 szklanki mąki ( dałam z pełnego przemiału)
1 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego brązowego
2 1 / 2 łyżki margaryny wegańskiej
1 / 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 / 2 - 3 / 4 łyżki mleka sojowe (jest to konieczne)
Aby przygotować nadzienie:
wmieszać wszystko razem
Aby przygotować ciasto:
W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąki dobrze jest przesiać). W drugiej misce wymieszać resztę mokrych składników. Wsypać suche składniki do mokrych i szybko wymieszać .wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub małej blaszki
Wyłożyć na wierzch rabarbar
Kruszonka W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i wanilię. Rozetrzeć na kruszonkę , ew dodać mleko sojowe. Kruszonką posypać ciasto
Piec przez 35 - 40 minut . Wystudzić , kroić ostudzone
* taki tytuł bo tak mi przetłumaczył automat – translator tytuł przepisu ,ale szczerze ciasto jest naprawdę pyszne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zachwyciło mnie jak najbardziej:)
OdpowiedzUsuńCzyli ciasto dla mnie :))
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i za rekomedacje Alicjo!
Usciski! :*
Takie szybkie ciasto to w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńWszystkie z rabarbarem sa pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie mieszane ciasta lubię najbardziej :) Mogą być nawet z produktami zwierzęcymi ;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho! Uwielbiam z rabarbarem :))
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jak pysznie musi byc w Twoim domu. najpierw obiad, a na podwieczorek kawałek rabarbarowego ciasta. słodko.
OdpowiedzUsuńWiosenko , dziękuję ***
OdpowiedzUsuńBeo, naprawdę pyszne ciasto i ekspresowe, długo też utrzymuje świeżość
Ania , o tak bardzo szybkie:)
Kass, tak samo uważam
Komarka, ja też nie boję się produktów jak masło (kusiło mnie ,żeby kruszonkę zrobić z masłem ,ale ostatecznie chciałam zobaczyć jak będzie bez)czy jajka ,ale pomyślałam ,że taki przepis może się komuś przydać :)
a ciasto jest całkiem , całkiem
Majano , ja też uwielbiam z rabarbarem
Asieja , dziękuję za tak miły komentarz:)))
taka kruszonka u mnie zostałaby zjedzona już na samym początku :)
OdpowiedzUsuńNo to jutro musze kupic make sojowa i jeczmienna :D
OdpowiedzUsuńMargot, myslisz, ze zamiast mleka sojowego mozna dac kokosowe, bo akurat mam otwarte?
Margot ciasto wygląda zachwycająco, a jak jest jeszcze do tego ekspresowe, to już ma same zalety:) Bardzo smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTakiego wegańskiego, to ja jeszcze nie jadłam, ale wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla mojego drożdżowca na mące grahamowej :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMy , o tak kruszonka to jest pyszna rzecz :D
OdpowiedzUsuńJoanno , koniecznie kup :D
Pewnie , myślę ,że będzie nawet lepsze
Atino , dziękuje ślicznie, potwierdzam ,że pyszne , szybkie i długo świeże
Andziu, u mnie tez to było z rabarbarem pierwszy raz , wyszło pysznie to polecam
Isadora, bardzo jestem ciekawa czy tobie posmakuje, pozdrawiam
Margot, dzieki za szybka odpowiedz, wlasnie sie powoli zbieram na zakupy
OdpowiedzUsuńpozdr Joanna (kornasia z CinCin)
Ha dziś pędzę po rabarbar :D
OdpowiedzUsuńJak ja lubię go wcinać ot tak maczając go w cukrze. No i kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo :)
Bużka !!!
Pyszna propozycja Alu!
OdpowiedzUsuńI do zrobienia rzecz jasna.
Pozdrawiam!
Alciu, cudowne to ciacho:)
OdpowiedzUsuńNiech żyje rabarbar!
Ps: Uwielbiam olej ryżowy!:D
OdpowiedzUsuńJoanna vel Kornasiu , i jak piekłaś ?
OdpowiedzUsuńIvon, tak rabarbar to zwiastun nowego sezonu Ja też tak jadałam rabarbar w dzieciństwie
Amber, dziękuję i ciekawa jestem jak tobie posmakuje
Olciaky , o tak niech żyję rabarbar!!!
p.s ja też bardzo lubię ten olej :)
fiu fiu co za ciacho, zjadłabym, marzy mi się taka ogromna drożdżówa z kruszonka ;P
OdpowiedzUsuńViri, częstuj się , choć to nie drożdżówka ,ale kruszonkę ma :DDD
OdpowiedzUsuńOczywiscie, ze pieklam :D
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciacho, tylko moglam wiecej rabarbaru dac, bo troche mi go malo.
Margot, dzieki za przepis, siostra (alergiczka)jest Ci bardzo wdzieczna :)
a to super , pewnie ,że można dać więcej tego rabarbaru
OdpowiedzUsuń