piątek, 21 maja 2010

Pyszna kolacja czyli owsianka i chleb z sezamem oraz mąką jaglaną





Ale dziś zrobiłam pyszną kolację czyli owsiankę wg swojego pomysłu(jeśli można coś jeszcze wymyślić w tym temacie), którą podałam z jeszcze ciepławym , świeży chlebem z masłem
Mniam



Owsianka

200 g płatków owsianych –zwykłych
1 litr wody
1 litr mleka
trochę skórki z cytryny
szczypta imbiru, kardamony , soli

Wszystko razem gotować ok. 10-15 minut, zmiksować i dodać
dużą garść rodzynek
1 łyżkę masła i trochę brązowego cukru trzcinowego




Przepis od Tatter -zmieniłam tylko słonecznik , na sezam
Chleb jest więcej niż pyszny , przepyszny

Chleb z sezamem i mąką jaglaną

400g białej pszennej maki chlebowej
100g mąki jaglanej( zmieliłam ziarno proso w swoim młynku do zboża)
200g pszennego zaczynu zakwasowego 100% hydracji
230g wody temp. 25C
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka soli
100g uprażonych nasion sezamu

Obie maki, zaczyn i wodę wymieszać w misce i zostawić na 20 minut. Dodać resztę składników i zagnieść sprężyste ciasto, o dobrze rozwiniętym glutenie. Zostawić, szczelnie przykryte, w ciepłym miejscu na 2 godziny, składając ciasto raz po godzinie.
Uformować bochenek i włożyć go do kosza, złączeniem w górę. Ciasto przykryć płótnem i wsadzić do foliowego worka. Włożyć na noc do lodówki (4C).
Następnego dnia wyjąć ciasto z chłodu, zostawić na stole, a w tym czasie rozgrzać kamień
Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wsunąć do gorącego pieca. Piec z parą 5 minut w 250C, 10 minut w 240 i dopiekać przez kolejne 15 minut w 200C.



Owsianka to moja propozycja na trwający Festiwal płatków owsianych Joanny

36 komentarzy:

  1. chlebek z taką owsianką pewnie smakuje wyśmienicie! szczególnie taki jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, owsianki niestety bym nie przełknęła (ani zupy mlecznej, ani kaszki na mleku, ani nic podobnego - siła wyższa, po prostu nie da rady...), ale chlebek... aj... tak dawno już nie piekłam... Cudowny Alu. Cudowny chleb.

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula , to prawda , ciepły chleb jest najlepszy :D

    Małgosiu , ja to rozumiem , bo tak mam z zupami owocowymi , szczególnie jak jest w nich choć ociupinę śmietany
    a chleb jest wspaniały , niesamowicie pyszny , jestem nim zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  4. A za mna chodzi chleb z gryką, ten od Ciebie też i nawet dziś sobie mąki nakupiłam, a Ty tu teraz jagiełkami kusisz ;) Piękny chleb :)
    Owsianki nie lubię, więc się nie zachwycę jeśli pozwolisz ;)
    Cmok :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsiankę jem w postaci: otręby owsiane plus jogurt.Bardzo smaczne.
    Chleb wygląda wspaniale!
    I jasne,że najlepszy ciepły , z masłem. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jak z sezamem to już mi się podoba!
    A ja właśnie wyjęłam z piekarnika pain de martin z przepisu, który podałaś niedawno i nie mogę się doczekać kiedy trochę ostygnie - jak on pachnie.. :-)))
    Pozdrowienia ciepłe ślę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mafilka, ten?
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/02/pain-breton-i-flamiche-czy-weekendowa.html
    pyszny jest:DDD
    Oj kuszę bo to niesamowity chleb i jaki zdrowy , Mafilka proso też kup , koniecznie :P

    Amber, ja owsiankę bardzo lubię ,ale zawsze robię gotowaną:D
    O tak chleb ciepły jest pyszny chociaż podobno to nie zdrowe i dla ludzi dla chleba :P

    Monika, z sezamem to wszystko pyszne , prawda? Ja uwielbiam np gomasio wyjadam go łyżkami
    Monika to upiekłaś chleb z najwyższej pulki -ja pain de martina uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu, to ja poproszę taką owsiankę pyszną na śniadanko i kromeczkę tego slicznego chlebka!
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, owsianka! Rozmarzyłam się! Kiedy byłam mała zawsze rano babcia gotowała mi owsiankę na mleku - była pyszna... Tak dawno jej nie jadłam, dobrze, że ją przypomniałaś, i to w takiej fajnej wersji ze świeżym chlebem! Pyszności!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anna-Maria , w końcu komuś moja owsianka się podoba a nie tylko chleb:DDD
    Moja babcia w każdą niedzielę robiła zacierki na mleku , jej jakie to było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Owsianki już wieki nie jadłam! Zrobiłaś mi smaka :-) Nie pogardziłabym taką pyszną kromeczką...

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wyglądają


    zapraszam do mojego 2 konkursu
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Margot jakie pyszne śniadano! A chlebek wygląda cudownie , będę o ni pamiętała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I chlebek i owsianka super!
    Fajne jedzonko.

    pozdrawiam cieplutko
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ania, proszę częstuj się:)))

    Dorota, dziękuję

    Atina, pamiętaj , pamiętaj i upiecz kiedy :)

    Monika , zgadzam się z tobą i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. taka owsianka musi byc niesamowita. uwielbiam wieczorem usiąśc z taką pełną ciepła miseczką. najlepiej podaną przez Mamę..

    OdpowiedzUsuń
  17. Asieja, bo od mamy wszystko jest smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała kolacja.
    Choć ja tak pełen pozytywnej energii posiłek zjadłabym z chęcią na śniadanie. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Owsianka kojarzy mi się raczej ze śniadaniem. Ale czemu by nie zjeść na kolację ? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaytoon, pewnie że może być na śniadanie , tylko chleb już by nie był ciepły :DDD

    Isadora, ja się przyznam ,ze u mnie bywa i na śniadanie i na kolacje

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekny chlebek!
    Chociaz jestem po sniadanku to na Twoj zestaw mam wielka ochote :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo mi się podoba wnętrze chleba. A owsianką, taką z łamanego owsa, ostatnio też się rozkoszuję, za sprawą pewnego miłego prezentu. Pozdrowienia Alu

    OdpowiedzUsuń
  23. Magoldie ,dziękuję ślicznie

    Gospodarna Narzeczona, bardzo dziękuję za miły komentarz

    OdpowiedzUsuń
  24. Racja, racja, z sezamem wszystko pyszne! Pain de martin - rewelacja! Naprawdę fantastyczny, super Alu, że wstawiłaś ten przepis,dziękuję :-)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Monika , ale się cieszę , to mój ulubiony jasny chleb , jestem nim zachwycona Chociaż ten porosty chleb
    z sezamem też jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  26. Alu zapraszam do małej zabawy: http://majanaboxing.blox.pl/2010/05/10-zdjecie.html

    OdpowiedzUsuń
  27. a ja ostatnio owsa jem na kilogramy (; owsianka, placuszki owsiane na śniadanie, chleb owsiany odkryłam w nowej piekarni, jem i jem (;
    ale wolałabym taki od Ciebie, po domowemu, chociaż ten też jest b. smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  28. Majanko :DDD, kurcze ciekawe jakie jest 10

    Olciaky, chleb? Pyszny

    Viri i słusznie , bo dużo się musisz uczy, a w owsie dużo potrzebnych studentom witamin i minerałów

    OdpowiedzUsuń
  29. owsiankę jutro na śniadanie wszamam, bo ile razy wchodze na Twojego bloga ostatnio to mam na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O rany ale nabrałam ochoty na taką owsiankę z domowym chlebem :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Alcia, o zesz Ty, skorka z cytryny w owsiance, ja to biore i sie nie pytam :-)

    Pamietasz, ze pisalas mi kiedys o owsiance na slono, jednak zawsze troche ja slodze i ucieszylam sie ja tutak napisalas o lyzce cukru, ide zalac platki na noc :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Aga-aa, u mnie owsianka i tzw paciaja z jaglanki to właściwie co 2-3 dni są


    Kasiek.pe , miło mi i bardzo polecam

    Basia, ja do owsianki wszystko pcham :DDDD
    Tak ja i na słono i na słodko robię , zresztą ja mocno jest paciejowa -zupy mleczne , kaszki na gęsto bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  33. I mnie Alu zmobilizowalas, zrobilam taka namaczana przez noc w mleku, z suszonymi owocami i daktylami i swizymi truskawami, tylko skorki nie mialam, ale skoro wiem ze dobra, to dzisiaj cytryne na skorke kupie :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. hi , hi
    tak skórka to owsianki świetna sprawa :)]
    My lubimy takie naturalne mocno aromatyczne przyprawy to wiem ,że i Tobie posmakuje

    OdpowiedzUsuń