piątek, 9 kwietnia 2010

Weekendowa Piekarnia #69





W ten weekend Weekendowej Piekarni gospodarzy Ptasia z Coś niecoś, która wybrała chleb na zaczynie
Chleb ,a właściwie dwa są bardzo łatwe w trakcie pracy i bardzo przyjemne w konsumpcji. Biały pyszny, dziurkowaty chleb o przyjemnie chrupiącej skórce . Pasuje do wszystkiego
Bardzo polecam



Przepis cytuje za Ptasią


chleb wiejski (Country Bread) wg J. Hamelmana

Składniki zaczynu:


454g mąki pszennej chlebowej, 284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody, 1/2 łyżki soli, 1/8 łyżeczki drożdży instant/1,2 g drożdży świeżych

Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.

Składniki ciasta chlebowego:

454g mąki pszennej chlebowej, 360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych, cały zaczyn

Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2,5 h, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4-1 1/2 h). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 st. C., ok. 35 minut.

17 komentarzy:

  1. Jakie piękne dziury. Zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudowny chleb Alu! Bardzo mi się podoba:))
    Dziury ma boskie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dziury! fajnie wyglada, jak ciabatta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alciu mój Tata by nie nosił na rękach za takie dziury xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielgachne dziury ;) i widzę, ze chleb z serii "i tak urosnę jak chcę" ;) Kiedyś go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja musze upiec ten chleb. Wyglada dokladnie tak, jak lubie .))

    OdpowiedzUsuń
  7. wielką mam ochotę na chocby kromeczkę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziury rasowe. I kształty mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) Mam na niego wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzą mi się takie dziury w chlebie. No ale nie poddaję się:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale dziurki!! Cudne chleby A te nacięcia!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekny chelebk Alu! jak z obrazka:) musi byc pyszny.

    pozdrwiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję wszystkim , za wszystkie miłe słowa odnośnie chlebów-dziur( tak są ogromne), kształtów i nacięć
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu, ja sama nie wiem czym bardziej się zachwycać, nacięciami, dziurami czy może kształtami tych pięknych bochenków ... wiem, zachwycam się wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,w kwestii formalnej - drożdże suche lub świeże czy jedne i drugie?

    OdpowiedzUsuń
  16. Tili , dziurkuję :)

    Romana , albo suszonych ,albo świeżych
    Chociaż jak ktoś chce to może inne użyć do zaczynu ,a inne do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam ponownie.
    Upiekłam jeden okrągły,ma super dziury i jest bardzo smaczny.A najważniejsze, że poprzez neutralny smak,pasuje do wszystkiego.Wpisuję go na moją listę super chlebów.

    OdpowiedzUsuń