piątek, 9 kwietnia 2010
Weekendowa Piekarnia #69
W ten weekend Weekendowej Piekarni gospodarzy Ptasia z Coś niecoś, która wybrała chleb na zaczynie
Chleb ,a właściwie dwa są bardzo łatwe w trakcie pracy i bardzo przyjemne w konsumpcji. Biały pyszny, dziurkowaty chleb o przyjemnie chrupiącej skórce . Pasuje do wszystkiego
Bardzo polecam
Przepis cytuje za Ptasią
chleb wiejski (Country Bread) wg J. Hamelmana
Składniki zaczynu:
454g mąki pszennej chlebowej, 284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody, 1/2 łyżki soli, 1/8 łyżeczki drożdży instant/1,2 g drożdży świeżych
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Składniki ciasta chlebowego:
454g mąki pszennej chlebowej, 360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych, cały zaczyn
Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2,5 h, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4-1 1/2 h). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 st. C., ok. 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie piękne dziury. Zazdroszczę
OdpowiedzUsuńJaki cudowny chleb Alu! Bardzo mi się podoba:))
OdpowiedzUsuńDziury ma boskie!:)))
Ale dziury! fajnie wyglada, jak ciabatta.
OdpowiedzUsuńAlciu mój Tata by nie nosił na rękach za takie dziury xD
OdpowiedzUsuńWielgachne dziury ;) i widzę, ze chleb z serii "i tak urosnę jak chcę" ;) Kiedyś go upiekę :)
OdpowiedzUsuńI ja musze upiec ten chleb. Wyglada dokladnie tak, jak lubie .))
OdpowiedzUsuńwielką mam ochotę na chocby kromeczkę..
OdpowiedzUsuńDziury rasowe. I kształty mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Mam na niego wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie dziury w chlebie. No ale nie poddaję się:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle dziurki!! Cudne chleby A te nacięcia!!
OdpowiedzUsuńPiekny chelebk Alu! jak z obrazka:) musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuńpozdrwiam cieplo
dziękuję wszystkim , za wszystkie miłe słowa odnośnie chlebów-dziur( tak są ogromne), kształtów i nacięć
OdpowiedzUsuńDziękuję
Alu, ja sama nie wiem czym bardziej się zachwycać, nacięciami, dziurami czy może kształtami tych pięknych bochenków ... wiem, zachwycam się wszystkim :)
OdpowiedzUsuńWitam,w kwestii formalnej - drożdże suche lub świeże czy jedne i drugie?
OdpowiedzUsuńTili , dziurkuję :)
OdpowiedzUsuńRomana , albo suszonych ,albo świeżych
Chociaż jak ktoś chce to może inne użyć do zaczynu ,a inne do ciasta
Witam ponownie.
OdpowiedzUsuńUpiekłam jeden okrągły,ma super dziury i jest bardzo smaczny.A najważniejsze, że poprzez neutralny smak,pasuje do wszystkiego.Wpisuję go na moją listę super chlebów.