niedziela, 25 kwietnia 2010

Moje sąsiadki i ich przepyszne dania!

No niestety Wegetarinka i Quinoamatorka nie są moimi sąsiadkami , a szkoda.
Bo uwielbiam ich blogi i ich przepisy.
Wszystkie ich przepisy jakie wypróbowałam to hity , prawdziwe hity.
Niedawno zrobiłam dwa rodzaje curry , każde inne, każde przepyszne. Polecam



Gatta curry

Z blogu Kasza Prodżekt

na wałeczki z mąki z ciecierzycy:
200 g mąki z ciecierzycy
1 łyżka mieszanki przypraw curry albo 1 łyżeczka garam masala (pewnie popełniłam świętokradztwo, ale sypnęłam i to, i to ;-)
kilka nasion kuminu
2-3 szczypty kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 szczypta asafetydy (nie jest konieczna, w oryginalnym przepisie jej nie ma, tak samo jak papryki)
2 szczypty proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
50 ml wody (dodałam ciut więcej)
liście kolendry lub naci pietruszki (nie miałam, więc nie dodałam)


Mąkę z ciecierzycy wsypać do miski, dodać liście kolendry (lub pietruszki) oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wlać olej, jeszcze raz wymieszać i stopniowo dodawać wodę - mieszać, aż powstanie twardawe i suche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i dłońmi posmarowanymi olejem uformować z każdej części w miarę równy wałeczek.
Zanurzyć wałki we wrzątku i gotować przez 15 minut, a wodę z gotowania zachować. Ugotowane wałeczki wyjąć i pokroić w równe plastry

na sos:
2 łyżki oleju
2 drobno posiekane duże cebule
1 łyżeczka czarnej gorczycy (do kupienia w sklepach zielarskich)
2-3 szczypty kurkumy
2 starte na tarce ząbki czosnku
kawałek startego na tarce świeżego imbiru
1 łyżka mieszanki curry lub, jeśli ktoś woli, 1 łyżeczka garam masala
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (w oryginalnym przepisie jest mniej)
1 łyżka jogurtu lub mleka kokosowego( dałam trochę zmielonych migdałów z odrobina wody)

Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę i gorczycę. Gdy cebula się przyrumieni, dodać czosnek, imbir, kurkumę, mieszankę przypraw curry (lub garam masala), koncentrat pomidorowy i trochę wody z gotowania wałeczków. Gotować 5 minut. Dodać jogurt, 300 ml wody z gotowania wałeczków i gotować dalsze 5 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Wrzucić pokrojone wałeczki z ciecierzycy i gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu. Podawać na przykład z czapati. Ja podałam z ryżem






CURRY Z BOCZNIAKAMI I ROSZPONKĄ

Z blogu Kuchnia wegetariańska

500 g boczniaków
kawałek korzenia imbiru (powiedzmy 8cm)
1 łyżka (bardziej czubata niż płaska) przyprawy curry
3 ząbki czosnku
100 g roszponki (jak będziecie mieli pod ręką 200 to też nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie)
1 szklanka (lub około) mleczka kokosowego
gruba sól do smaku lub sos sojowy
opcjonalnie (po 1/2 łyżeczki mielonego kminu i kardamonu + dla zaostrzenia pieprz lub chilli do smaku), niekoniecznie- curry zaczarowuje potrawę wystarczająco
2-3 łyżki oliwy do smażenia

Grzyby czyszczę, kroję niezbyt drobno, roszponkę płuczę, odcinam i odrzucam korzonki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam curry + ewentualnie pozostałe indyjskie przyprawy i obrany, starty na drobnej tarce imbir. Prażę minutkę- dwie na wolnym ogniu mieszając. Dorzucam boczniaki, zwiększam ogień i trzymam od czasu do czasu mieszając około 10 minut, dorzucam listki roszponki, smażę kilka chwil, doprawiam kilkoma szczyptami grubej soli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam mleczko kokosowe, mieszam, podgrzewam chwilę. Teraz należy sprawdzić czy nie wolicie bardziej ostro i doprawić ewentualnie. Gotowe

24 komentarze:

  1. mniam ALu, wyglada pysznie, bardzo lubie curry, a tym bardziej wegetarianskie:)

    pozdrawiam niedzielnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię indyjską, a te curry nęcą ogromnie :) Przepisy zapisane i przy okazji do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och!, to z boczniakami podbiło moje serce :) Ale pierwsza propozycja, też jest niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, prócz słodkości jeszcze takie aromatyczne dania upichciłaś! Aż żałuję, że nie jestem Twoją sąsiadką ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam ich przepisy:)) a na to curry też mam ochotę, tylko mąkę musze sobie kupić :DDD

    OdpowiedzUsuń
  6. No dziewczynki rzeczywiście fajne pomysły mają;)
    Pozdrawiam wiosennie i ciepło, Olcik

    OdpowiedzUsuń
  7. te gatta curry to musze zrobic. uwielbiam wszystkiego rodzaju curry..

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola , ja tez lubię curry

    Tili , bardzo polecam

    Szarlotek, wiesz moje serce podbiły oba dania :)

    Ania, ja tam tez chętnie bym ciebie widziała w sąsiedztwie, chleby byśmy piekły razem :)

    Andzia , prawda dziewczyny są wyjątkowo kreatywne , a mączkę kup nie pożałujesz

    Olciaky ,tak , tak dziewczyny maja pomysły i kuszą inne ludki , ja często daje się skusić

    Agaa , to jeszcze bardziej polecam jak lubisz takie smaki , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, nie zasłużyłam na takie wyróżnienie, ale Twój PR mnie uskrzydla :) No i cudownie jest mieć Ciebie i Wegetariankę za sąsiadki :D Świetne to curry z boczniakami!

    OdpowiedzUsuń
  10. Quinoamatorka , zasłużyłaś , zasłużyłaś -ja jak do ciebie zaglądam to czuje taki przyjemny dreszczyk co tak nowego Pani wymyśliła :) Oj tak , tak pisze się na takie sąsiadki :DF

    OdpowiedzUsuń
  11. Ala, również ostrzę ząbki na gatta curry quinoaamatorki :) i dziękuję za ciepłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu wszystko wygląda ogromnie apetycznie! NIe jadlam jeszcze takich pyszności, więc z miłą chęcią bym popróbowała.

    Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wegetarinka, posmakuje tobie , zobaczysz ***

    Majanko , to trzeba to zmienić :D Polecam , polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie brzmią, a ja szukam dla nas jakiś nowych smaków. Zrobię, bo wiosną bardzo nam smakują dania wegetariańskie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe, które lepsze... Bo obie wersje wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj kuszą, kuszą...
    i jedno i drugie!

    OdpowiedzUsuń
  17. gatta curry już robiłam, a to z boczniakami i roszponką jeszcze przede mną, bez wątpienia też wypróbuję! dobrze, że mi o nim przypominasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. nawet nie wiesz jak ja bym chciała byc Twoją sąsiadką:) Dania wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krokodyl, bardzo polecam bo to są takie inne smaki :)

    Mania, każdy inny jest :D

    Amarantka , o tak kusza i mnie skusiły :D

    Gwiazdka.w.kuchni , to teraz jeszcze te boczniaki Tobie tylko zostały :P

    Atino , jak milo mi to czytać ***

    OdpowiedzUsuń
  20. A mnie się dzisiaj w sklepie rzuciły w oczy boczniaki i też sobie przypomniałam o tym przepisie. Chyba muszę naprawdę spróbować, skoro ma jeszcze Twoją rekomendację.

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja naprawde przez chwile myslalam, ze bedzie o Twoich sasiadkach ;))

    Dania brzmia pysznie Alicjo! Ale to normalne, przeciez Ty bys nam nic niedobrego nie zachwalala, prawda? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. karoLina , bardzo dobre inne jedzenie :)

    Bea :D, a dania są pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale dobroci Alu... To curry z boczniakiem i roszponką szczególnie do mnie przemawia. Mmmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu , oj dobroci , polecam

    OdpowiedzUsuń