środa, 28 kwietnia 2010

40% żytni z kminkiem po godzinach





I oto odrobiona lekcję z Piekarni po godzinach. Prosty chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży i kminku. Ja połowę ciasta chlebowego użyłam na mini chlebki –takie większe bułki.
I te pokazuję bo chleb jeszcze stygnie
Mini chlebki są pyszne . Polecam
Przepis cytuje tak jak podała Tatter



40% żytni z kminkiem

Zaczyn:
400g maki żytniej razowej (lub średniej)
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)


Ciasto chlebowe:
600g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej (użyłam kilka razy Manitoby i kilka razy maki zwykle przeze mnie używanej do wypieku chleba 12,5g....nie zauważyłam istotnych różnic)- ja dałam mąkę krupczatkę
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżkę soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżkę instant (dałam 5 g świeżych )
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki


Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16g w 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydracje i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min. Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.( ja zrobiłam jeden a z reszty takie mini chlebki-bułki)
Zostawić znów do wyrośnięcia 50-60 min w 25-28C Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240C na 15 min, potem temp. obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.(Mini chlebki piekłam ok. 20 minut)

Przepis oczywiście od Mistrza Hamelmana.

35 komentarzy:

  1. Też się ostatnio tym chlebem zachwycałam :) pyszny był.

    OdpowiedzUsuń
  2. Margotko Kochana ja także piekę z połowy ciasta bułeczki a z drugiej chleb. No chyba jakaś telepatia słonko ty moje :)

    Cieszę się iż znalazłaś przepis :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Amarantka, o tak pyszny jest

    Ewelosa , tak? a widzisz jak fajnie
    Ja się też cieszę ,że udało się mi dojść do tego znakomitego przepisu żurawinowego

    OdpowiedzUsuń
  4. MIąższ na 5 z + :)) PIękne

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te małe chlebki!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne!

    ale nie rozumiem jak to jest możliwe, że Tobie wyszły takie jasne a u mnie zupełnie ciemne?

    OdpowiedzUsuń
  7. Margo99 , dziękuję ślicznie

    Ania, to jeszcze echa po Wielkanocy , piekłam wtedy taki mini chlebek do koszyczka , pomyślałam ,że z tego ciasta też będzie fajnie taki chlebek wyglądał

    Jswm , ja dałam żytnią pół na razową i pół jasna , a do ciasta właściwego krupczatkę , ona jest jasna

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki
    bo mój wyglądał tak :
    http://yfrog.com/1g0001665j

    i zaczęłam sie martwić, że coś nie tak :))

    OdpowiedzUsuń
  9. e nie jest takie ciemne
    Moje w rzeczywistości jest też chyba bardziej ciemne , zdjęcie trochę kłamie

    OdpowiedzUsuń
  10. O jak pysznie wyglada:) też oczywiście planuje jego wykonanie:) juz nawet przepis druknęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jeden z moich ulubionych! Pyszny jest, prawda Alicjo? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bulki pierwsza klasa, wnetrze i zewnetrze. Ocena: 6+ ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Atina , nie pożałujesz jak upieczesz , są świetne :)

    Bea, jeszcze jak pyszne

    Pusia , dziękuje, taki komplement z od ciebie smakuje podwójnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu, piękne chlebki upiekłaś! Bardzo mi się podobają:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu, ale piekne bochenki! nic tylko sie nimi zachwycac, i jesc oczywiscie:D

    sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ala no nie mogę z Tobą! Kiedy Ty zrobiłaś ten wpis jak Ty ciągle w pracy???
    Rany niezła jesteś :)
    Moja Ala :*

    OdpowiedzUsuń
  17. No wiesz, ze ja lubie twoje chleby. ale bede merytoryczna. Z jakiej maki bo nam wyzedl ten chleb ciemniejszy z tego co pamietam. Pozdrawiam
    Chlebiaro.

    OdpowiedzUsuń
  18. Majanko , **** ślicznie Pani dziękuje

    Ola, tak to prawda małe zjedliśmy , duży został na jutro , pozdrawiam

    Moja Poleczko, ja dziś dopiero teraz na noc idę do pracy to miałam trochę czasu i upiekłam :)

    Gospodarna Narzeczona, jest mi bardzo milo , a teraz konkrety
    mąka żytnia to tak po połowie razowa( a ta razowa tak drobniutko mielona) i biała , a zamiast chlebowej dałam mąkę krupczatkę, ona jasna jest bardziej od chlebowej A i chyba też wina zdjęcia robionego przy samym balkonie- bo chlebki są ciemniejsze ciut ale ciemniejsze

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba zaraz nastawię, tak apetycznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ urocze chlebki!
    Szkoda, że ich nie upiekłam w zeszły "wolny" planowo weekend...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wygląda :) A ja z rozpędu znów nastawiłam na ten co zawsze chleb, zapominając o 'po godzinach'... Gamoń ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ewena, bardzo polecam , bo to prosty , smaczny chleb

    Zaytoon , jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze ....Kiedyś może uda się tobie je upiec?Polecam

    Gwiazdka.w.kuchni , prawda , zapomniałam dopisać ,że skórka jest bardzo chrupiąca

    Mafilka , zaraz gamoń , będzie na drugi raz :))))

    OdpowiedzUsuń
  23. Alu jeeej jakie śliczne mini-chlebki, zjadłabym takiego tylko musiałabym kminek wydłubać (;

    OdpowiedzUsuń
  24. viri , hi hi , to może od razu jego nie dawać co?Bez kminku tez będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  25. Alu, a ja tak czekałam na przepis chlebowy z kminkiem.Teraz nie mam czasu wcale, bo różne sprawy się kłębią. Ale wykonam, nadrobię!
    Twoje wypieki jak zawsze wzorcowe.

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebki male to jest mysl, slodkie choc slone :-)

    Lekcja owa nadal przede mna, ale jak odrobie, a co!

    :** Alciu

    OdpowiedzUsuń
  27. Ekstra pomysł z takimi malutkimi chlebkami :)
    Ja też upiekłam i bardzo mi posmakował, choć następnym razem upiekę go bez drożdży, by był dłużej świeży :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo pysznie wyglądają...bardzo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Och..
    cudooowne chlebki!:D
    Zabiorę się za nie z chęcią:)
    Pozdrówka ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
  30. Amber , ach ten czas ,a właściwie jego brak .Ja też ostatnio mam jego duży deficyt

    Basiu ****, dzielna z ciebie uczennica

    Tili , ja też na następny raz bez drożdży

    Kass, dziękuje , bardzo dziękuje

    Olciaky , super , zobaczysz jakie to pyszne chrupiące cudo

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja bede piekla ten chlebek i chyba buleczki tez w weekend!
    Fajnie, ze zrobials w formie bulek bo sie zastanawialam jak wyjda:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Magoldie , świetnie się udają bułki , chleb zresztą tez

    OdpowiedzUsuń
  33. Alciu, a te mini chlebki to bez koszyczka rosna, czy jak?

    :*

    OdpowiedzUsuń
  34. Basia , tak bez koszyka , one są bardzo stabilne w konstrukcji:)

    OdpowiedzUsuń