niedziela, 4 kwietnia 2010

Chleb na zakwasie z ziarnami czyli zadanie Nr 6





Chleb z ziarenkami , chleb pyszny, chleb wielkanocny….Ten chleb to propozycja Poleczki w Weekendowej Piekarni po godzinach , chleb jest prosty w pracy ,a smakuje świątecznie, polecam.
Taki chleb i masło ziołowe to prawdziwa poezja….






Przepis cytuję za Poleczką

Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough)
Źródło: Blog Wild Yeast

Waga: 1000 g (2 bochenki)

Czas przygotowania
Namaczanka: 30 minut
Wyrabianie ciasta: 40 minut (w tym 30 minut na autolizę)
Pierwsze wyrastanie: 2.5 godziny (pierwsze złożenie po 50 minutach, drugie po 100 minutach)
Pierwsze formowanie, odpoczynek i ostatnie formowanie: 35 minut
Wyrastanie finalne: 2 – 2.5godziny
Pieczenie: 40 minut
Wymagana temperatura ciasta: 24C

Namaczanka


100 g mieszanych ziaren (np 40g czarnego sezamu, 30g siemienia lnianego, 30g siemienia lnianego złocistego- to jest jedyne odstępstwo od przepisu )
35 g płatków owsianych (nie instant)
86 g wody


Ciasto chlebowe

240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej chlebowej razowej
41 g mąki żytniej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
9.5 g soli
namaczanka


1.Namaczanka

Ziarna wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

2. Autoliza
W misce (autorka bloga używa miksera z misą) wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza).

3. Mieszanie
Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba należy można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około 1 minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.
Ja (Polka) będę wyrabiać ciasto ręcznie.

4. Fermentacja główna

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2.5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

5. Formowanie

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry.

5. Ostatnia fermentacja
Ciasto musi wyrastać przez 2-2.5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

6. Pieczenie

Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 250C i przygotowujemy spryskiwać z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.
Studzimy na kratce do pieczywa.

10 komentarzy:

  1. Alu , smacznie u Ciebie!
    Chlebek dobrze wspominam i przypominam sobie jego zapach...Mniam.
    Radosnego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, cóż to za pyszny chlebek Alu! Musiał smakować obłędnie, bo tak właśnie wygląda:))
    Sciskam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda ten chlebek! Ja planuję piec w przyszłym tygodniu!
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  4. super chlebek, widać, że bardzo smaczny:) ja planuję go piec we wtorek

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki ziarenkowy ;D

    Alu ja się pochwalę że zrobiłam Wasz TPM ale dopiero za kilkanaście chwil się pojawi na CzekoKOcie bo czekam na jedną z Durszlakowych akcyj ;) pyszniasty! Babcia ma już ten przepis i będzie z niego piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber , tak to bardzo smaczny chleb:)

    Majana, o tak zdecydowanie ma obłędny smak

    Ania, to bardzo polecam do pieczenia

    Bioloczarna, nie będziesz żałować ,że upiekłaś

    Viri , tak ziarenek to on ma :D
    czekam na twoje zdjęcia

    Wiosenka, ja też ***

    OdpowiedzUsuń
  7. A co tam bede obiecywac, pochwale sie jak odrobie lekcje :-)
    Wyglada przednio, oj oby nie zdetronizowal tego z pieczonym ziemniakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu , ja napiszę tylko ,że jest wspaniały
    wiesz w planach mam teraz kilka takich bogatych chlebów ,-jeden z koprem włoskim , jeden z żurawina o kilka innych tez
    ale mój ulubiony chleb na dziś to ten -muszę go wpisać tu
    http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/2010/02/martins-prototyp-nr-1.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, Ty juz mnie nie kus, ja ten z ziarnami musze zrobic :-))

    Wiesz, ten Pain de Martin ktory podeslalas wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń