piątek, 6 marca 2009

Warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy








W ten weekend gospodyni Weekendowej Piekarni Kasiac przygotowała do wyboru dwa chlebki, ja już jeden upiekłam, drugi będzie za kilka godzin.
Warkocz jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny, pięknie pachnie, ja zrobiłam z 1 /2 porcji, ale podaje przepis za Kasiac na całą bo szczerze żałowałam, że nie upiekłam dwóch



Warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy
2 foremki 31x13 cm

1 łyżka suszonych drożdży
2 łyżki jasnego cukru brązowego
1 szkl. ciepłej wody (40-45°C)
1 szkl ciepłego mleka
6-6,5 szkl mąki chlebowej typ 720
2 średnie jabłka obrane i pokrojone w kostkę (np. szara reneta)
0,5 szkl. suszonych owoców ( np. żurawinę lub rodzynki)
0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 duże jajka w temp. pokojowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki słodu piekarskiego (mąka słodowa, można dać też melasy, albo pominąć )
0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka soli


1. W dużej misce używając mątewki lub miksera wymieszać drożdże, cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i 2 szkl. mąki. Mieszać, aż masa będzie gładka około 1 min. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze na 1 godz.
2. Dodać jabłka, suszone owoce, orzechy, olej, jajka, cynamon, słód, ziele angielskie, sól i 1 szkl. mąki. Miksować, aż powstanie kremowa masa, około 2 min. Dodać pozostałą mąkę, po pół szkl. za jednym razem, aż ciasto utworzy kulę i będzie odstawało od brzegów miski. Całość można również zagniatać ręką pomagając sobie drewnianą łyżką jak trzeba.
3. Przełożyć ciasto na lekko omączony blat i wyrabiać ręcznie aż będzie gładkie i sprężyste - około 5 min. Jak trzeba, to lekko podsypywać mąką blat w czasie wyrabiania ( 1 łyżka mąki za jednym razem). Wgnieść wszystkie owoce i orzechy, które wypadły w czasie zagniatania.
4. Przełożyć ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Obrócić je tak, aby całe pokryło się olejem. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić w temp. pokojowej aż podwoi objętość - 1,5 - 2 godz.
5. Delikatnie odgazować ciasto. Przełożyć je na lekko omączony blat. Wysmarować dwie foremki 31x13 cm. Ciasto podzielić na dwie równe części i albo zapleść dwa warkocze, albo uformować dwa bochenki. Zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej aż wierzchołki będą wystawały około 2,5 cm ponad krawędzie foremek (około 45 min)
6. Piec 45-50 min w temp. 175°C.

16 komentarzy:

  1. piękny warkocz :-)
    utwierdzam się w przekonaniu, że też go MUSZĘ mieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mafilka , zrób ,bo to bardzo szybki łatwy przepis ,żeby mieć atrakcyjne pieczywo w domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot, przepiękny warkocz zrobiłaś! Cudownie zapleciony!:)) Ach, jak ten chlebek pachnie:)
    Pozdrawiam ciepło:)
    Bardzo się cieszę, ze piekłam z Wami w Weekendowej Piekarni. To dla mnie świetne doświadczenie i nauka. Bardzo chciałabym kiedyś pochwalić się chlebkiem na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana ,a ja wiem ,że się pochwalisz tym zakwasowym ,wiem ,bo widzę jak piękne chleby ,bułki pieczesz

    OdpowiedzUsuń
  5. Juuuuuuuuzzz?:))))))))))))
    Kiedys bede pierwsza Margotku! Zobaczysz :DD
    Sliczny!
    A ja nie wiem jak sie zaplata taki warkocz:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Poleczko ,już
    To taki najprostszy warkocz z trzech części , taki sam jak sie plecie włosy

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot, ślicznie zapleciony! Jaki zgrobny ten chlebek! Bardzo się cieszę, że mogłam dzięki Tobie wybrać chleby do tej edycji:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. rustykalny, puchaty i piękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki apetyczny, te orzechy mnie wołają;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu,a ja się ciesze m,że takie smakowite chleby wybrałaś ,bo zaraz będę miała ten czosnkowy-tzn już w piecu siedzi
    Asieja ,tak dokładnie tak jak piszesz :)
    Aga-aa,może się skusić ?!

    OdpowiedzUsuń
  11. Margot, dziękuję za miłe słowa i zachętę :***

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot on jest piękny! I bardzo kuszący;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Majana ,bardzo zachęcam :))))))
    Atina ,dziękuję za pochwały i czekam na twój/twoje chleby

    OdpowiedzUsuń
  14. Będą, będą, tylko mam małe opóźnienie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczny warkocz, zastanawiam się czy to jest bardziej chleb czy drożdżówka?

    OdpowiedzUsuń
  16. Margot bardzo piekny twój warkocz, a jaki smaczny!

    OdpowiedzUsuń