piątek, 20 marca 2009

Chleb ze świeżym koperkiem





Dziś rano upiekłam , dwa bardzo wiosenne chlebki, które Aklat jako gospodyni Weekendowej Piekarni wybrała do pieczenia na ten weekend
Chlebki bardzo ładnie pachną i są bardzo, ale to bardzo smaczne. Bardzo polecam –Aklat świetny wybór
Ja piekłam dokładnie wg przepisu podanego przez Aklat, - mąki dałam te górne ilości



Chleb ze świeżym koperkiem

Sponge:
1 cup (226,7 g) letniej wody,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,
1/4 cup (28,3g) mąki *

Ciasto właściwe:
cały sponge,
1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego,
226,7 g jogurtu naturalnego,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej,
1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki *

Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej.
Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiami i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.
* w oryginale jest to white whole wheat flour, czyli mąka typu 1600, w Polsce raczej niedostępna, ale można użyć mąki razowej typ 2000 i chlebowej w proporcjach 3:1 i powinno się zgadzać (mniej więcej :))

20 komentarzy:

  1. No nie moge! :))))))))
    Kiedys Cie wyprzedze... :>
    Sliczny bochen! I te naciecia... ach ach ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha ,ha trzymam za słowo :DDD
    a chleb jest wyjątkowo optymistycznie nastrajający
    Polecam -po 2 kromkach świat jest jak widziany przez różowe okulary

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot , chlebek jest piękny!! Cudowny bochenek , super!:))
    Obawiam sie,ze ja nie bede miała czasu w ten weekend, by się przyłączyć do WP, żaluję, bo chlebuś wygląda cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot prawie upiekłyśmy jednocześnie, prawda, że chlebek pyszny? Wspaniale Ci się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana ,to jak będziesz miała czas to polecam
    Dana,tak pyszny ,lecę zobaczyć twój

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ma ładną strukturę...
    MNIAM.

    OdpowiedzUsuń
  7. boski, planuję go piec w niedzielę, a jeśli się nie uda to w poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow no fantastycznie wygląda, gratuluję!

    PS zakochałam się w jego miąższu :)))

    Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda, i dziuuurki (chleb bez dziur nie jest chlebem). Ja jutro, tylko kupiłam jeden pęczek koperku i właśnie się zorientowałam, że to chyba może być za mało...

    OdpowiedzUsuń
  10. wiosenny koperkowy chlebek
    i biały serek
    takie połączenie byłoby idealne:-)
    piękne bochenki upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Margot wspaniale wyglądają Twoje bochenki, są takie rumiane i nacięcia takie ładne Ci wyszły. Ciągle próbuję, ale takie mi nie wychodzą ;-/ Głęboko je nacinasz czy płytko?

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu ,dziękuje może sie skusisz na wypiek?
    Ag-aa, może być i poniedziałek ,ale warto go upiec :)
    Aga9999 ,dziękuję
    Ptasiu,tak mało będzie ja w sumie miałam 6 pęczków takich nie za dużych
    z zieleniaka
    Asieja,to pozostaje tylko piec :D
    Aklat ,dziękuje ,nauczysz się nauczysz - nacinałam na głębokość 1/3 żyletki te bochenki
    a inne nacinam różnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ piękny ten Twój chlebuś!
    Ja własnie zrobiłam sponge, a jutro będę miała swój...

    OdpowiedzUsuń
  14. Kass, a mój jest już tylko jeden ...
    Bo to są malutkie chlebki

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot, bardzo lubie takie dziurki w chlebie. Zjadłabym kawałek Twojego, tak smakowicie wygląda... a ja dopiero za chwilę poczłapię do kuchni zrobić sponge

    OdpowiedzUsuń
  16. Margot chlebek wygląda cudownie:) No i te piękne dziurki:) Mój siedzi w piekarniku, zrobiłam jeden wielki bochen chleba;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasiac ,Atina bardzom ciekawa waszych chlebów

    OdpowiedzUsuń
  18. I zrobiony!
    http://cosniecos.blox.pl/2009/03/Weekendowa-piekarnia-24-Chleb-ze-swiezym-koperkiem.html
    Bardzo smaczny, myślę, że z dodatkiem świeżych ziół (tymianek, cząber, rozmaryn, pomieszane...) też byłby bdb.

    OdpowiedzUsuń
  19. też upiekłam, pyszny, jutro wrzucę na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale piękny chlebek i te dziury :) No zakochałam się bez pamięci :)

    OdpowiedzUsuń