piątek, 20 marca 2009

Chleb z piwem o smaku jabłkowym



Ten chleb upiekłam 3 dni temu, a jeszcze dziś jest bardzo smaczny to się przemogłam i staram się przetłumaczyć to automatyczne tłumaczenia na język ludzki.
Oryginalny przepis jest z ukochanego chlebowego blogu po angielsku –och, ile ja mam, tych ulubionych :DDD
Przepis bazowy jest stad –Wild Yeast
Ja z konieczności, po konsultacji z moim mistrzem chlebowym Tatter dałam piwo o smaku jabłkowym Redd’s wzbogaconym sokiem ze świeżo wyciśniętych jabłek zamiast cydru jabłkowego- nie wiem gdzie to kupić i czy można w Polsce kupić. A i tytuł jest ciut mylący – bo chodzi mi o smak piwa –w chlebie jabłek raczej nie czuć





Chleb z piwem o smaku jabłkowym
578 g mąki – dałam chlebowa z Lidla
277 g maki żytniej z pełnego przemiału
250 g cydru jabłkowego- ja dałam 200 g piwa Redd’s + 50g soku jabłkowego świeżo wyciśniętego z startych na tarce jabłek
282 g wody
224 g zakwasu pszennego z białej mąki 100 % hydracji *
400 g zakwasu żytniego 100 % hydracji **
20 g soli
20 g syropu jęczmiennego –dałam taki syrop ze zdrowej żywności, ale chyba może być i miód, syrop klonowy, melasa itd.




Wykonanie
1. W misce wymieszać razem mąki ,wodę cydr ( piwo+ sok) i oba zakwasy. Mieszać, aż wszystko ładnie się połączy, nakryć miskę i odstawić na 20 minut.
2. Do ciasta dodać sól i syrop jęczmienny i wyrabiać ciasto aż wszystko ładnie się połączy, a ciasto będzie gładkie i w miarę elastyczne.
3. Włożyć ciasto do miski posmarowanej olejem i samo ciasto tez obtoczyć w tym oleju, miskę włożyć do foliowej torebki i zostawić do rośnięcia na 2 godziny - ja po 1 godzinie złożyłam raz ciasto.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, utworzyć kulę, nakryć i zostawić na 15 minut.
5. Ukształtować dwa bochenki- ja jeden zrobiłam okrągły drugi w kształcie typowego bochenka i włożyć do wysypanych mąka koszyków, złączeniem do góry, włożyć do woreczków foliowych i zostawić do wyrastania na 2 godziny.
6. Rozgrzać piekarnik z kamieniem –u mnie do 250 stopni C
7. Przełożyć bochenki na posypaną mąka łopatę naciąć dowolnie i zsunąć na kamień i piec 25 minut-ja na samym początku 3 razy spryskałam ściany piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w piecu chleby na 10 minut.
8. Wystudzić na kratce
9. Jeden bochenek podarować komuś, kto to doceni – ja podarowałam mojemu Siostrzeńcowi –smakoszowi dobrego chleba
* wieczorem, przed pieczeniem wzięłam 1 łyżkę zakwasu, 112 g wody, 112 g mąki pszennej chlebowej, wymieszałam i nakryte zostawiłam w cieple, rano odjęłam 1 łyżkę, resztę użyłam do chleba
** wieczorem wymieszałam 1 łyżkę zakwasu, 200g wody, 100g mąki żytniej typ 720 i 100g maki żytniej typ 2000, nakryłam ,zostawiłam w cieple, rano odjęłam jedną łyżkę, a resztę użyłam do chleba

17 komentarzy:

  1. Margot, jestes niesssamowita, wiesz? No pewnie ze wiesz ;)

    Chlebek wyglada bardzo smakowicie, pewnie jest przyjemnie aromatyczny; kto wie, moze i ja kiedys go sprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot , chlebek prezentuje się tak pysznie, mniam!:))
    Wspaniałe chleby pieczesz :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny!...przepis czeka juz na wypróbowanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze się w zakwasy nie bawię, ale jak już zacznę to chętnie skorzystam z przepisu..a da się wyczuć to jabłuszko w chlebku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bea,chleb jest bardzo pyszny ,pachnie bardzo chlebowo :D
    Majana,dziękuję , zobaczysz , zobaczysz jak to pieczenie chlebów wciąga :DDD i jak się cieszy z nich jak dziecko
    Kass,polecam ,ach żeby jeszcze tak ten cydr mieć
    Reve, czy ja wiem trochę pachnie chleb jabłkiem, ale pewnie to ten sztuczny aromat z piwa jabłkowego :D ale sam chleb jest bardzo ,bardzo smaczny i pasuje do wszystkiego ,ale sam z masłem tez pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładny jest i musi być dobry skoro na piwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot kolejny cudowny chlebek:) Jesteś niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny jest :) Margot nie nadążam za Tobą ;)

    Pozdrówka

    PS A cydr można kupic np w carrefourze, 0,75l za około 10zł, marki Reflets de France.

    OdpowiedzUsuń
  9. Margot, chleb piękny, tylko sobie cydr gdzieś kupię i piekę:)

    Nominowałam Cię do Kreativ Blogger Award, szczegóły u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anna ,bardzo dziękuje ,jest mi bardzo miło

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga :)))))
    Aga,zapisze sobie nazwę i będę szukać cydr,a Aga on jest w dziale z piwami czy w dziale monopolowym u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot, b. ciekawy przepis.
    Cydr podobno bywa też w Lidlu. Ja kupuję polski cydr w sklepie Folky Handmade w W-wie, bywa też na różnych jarmarkach/kiermaszach spożywczych i chyba w delikatesach; kosztuje ok. 20 zł za 0,75 ml.

    OdpowiedzUsuń
  13. Alu, bardzo oryginalny chleb wyszukałaś i upiekłaś. :) A z tymi ulubionymi blogami...no jak wybrać jeden czy dwa, skoro w sieci ich takie mnóstwo, a co jeden to fajniejszy. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny :) Upiekę na pewno :) Już przepis wydrukowany :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot ja sie chyba do Ciebie przeprowadze :)))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ptasiu ,to muszę się jeszcze raz rozejrzeć za tym cydrem
    Małgosiu z tymi blogami tak jest :DDD
    Tilianara ,bardzo ,bardzo smaczny tez był
    Poleczko ,to kiedy będziesz ,bo bym trochę posprzątała? :DDD

    OdpowiedzUsuń
  17. naprawdę Twoje zdolności piekarskie mnie zadziwiają, jesteś niesamowita

    OdpowiedzUsuń