środa, 11 lutego 2009

Wieniec chlebowy z żurawina i orzeszkami pinii



W weekend upiekłam chleb wieniec, coś tak miedzy chlebem a ciastem. Przepis pochodzi z Wild Yeast ,bardzo lubię ten blog i namiętnie piekę z tej strony tłumacząc sobie automatycznie
Chleb super smakował z samym masłem oraz z dżemami, koper włoski daje mu specyficzny smak trochę anyżkowy więc musicie sami zdecydować czy go użyć czy nie.



Wieniec chlebowy z żurawina i orzeszkami pinii
* 170 g mąki
* 170 g mąki semoliny (grubszej)
* 190 g wody
* 2,7 g (7 / 8 łyżeczki.) drożdży instant
* 8,5 g (ledwo 1,5 łyżeczki.) soli
* 150 g dojrzałego zakwasu100% hydracji –ja dałam pszenny
* 17 g oliwy z oliwek
* ewentualnie 7 g (4 łyżeczki.) całych i nasion kopru (ja dałam włoski i mniej tak z 2 łyżeczki)
* 85 g suszonej żurawiny
* 54 g orzechów pinii

1.W misce robotem z hakami przez ok. 4-5 minut na małych obrotach połączyć
Mąkę , semolinę, wodę ,drożdże, sól, zakwas, oliwę.
2 Zwiększyć prędkość robota na średni i wyrabiać jeszcze tak z 4-5 minut.
3 Dodać żurawinę ,orzeszki i ewentualnie nasiona kopru, wyrabiać robotem na małej prędkości aż wszystko ładnie się połączy
4 Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, miskę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na ok. 1 godzinę i 30 minut.
5 Delikatnie z ciasta zrobić kule i przykrytą zostawić na 15 minut
6 Ukształtować okrągły bochenek ,bardzo taki naciągnięty ,nakryty zostawić na 15 minut
7 Zrobić w środku dziurę(ręka zrobiłam) i ja rozciągnąć na około 5 cm
8 Ułożyć przygotowaną koronę złączeniem do góry w wyłożonym ściereczką koszyku(w środku koszyka kładziemy odwróconą góry nogami salaterkę, przykrywamy ściereczka i wysypujemy mąką )
Ja zrobiłam ciut inaczej bo do tortownicy włożyłam taką małą salaterkę, nakryłam salaterkę
I całą tortownice (spód ,boki) kawałami folii spożywczej ,posypałam mąką
9.Zostawić nakryte na 1 godzinę i 15 minut lub na 30 minut w temperaturze pokojowej a później na 2-12 godzin w lodówce, wyłożyć na wysypaną mąka łopatę złączeniem na spód
10 Naciąć i włożyć do piekarnika o temperaturze 240 stopni C, naparować i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec 35 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić na 5 minut w uchylonym piekarniku
11Wystudzic na kratce

24 komentarze:

  1. mogłabym napisac to samo co Krokodyl i Olasz :-)
    cudo
    ostatnio bardzo polubiłam suszoną żurawinę
    kiedyś jej nie znałam
    gdyby nie ten zakwas w składzie..
    jeszcze nie doszłam do takich rzeczy
    najpierw muszę spróbowac upiec swoje pierwsze bułeczki (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity Margot. Dla mnie zdecydowanie bez kopru chociaz... ostatnio przekonuje sie do anyzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olasz ,mnie skusił
    Krokodyl,dziękuje
    Ugotujmy,zakwas jak się raz uda to już sama przyjemność -nie jest taki straszny
    Polka,hihihi anyż by pasował

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny!!! Bardzo podoba mi się pomysł połączenia żurawiny z orzeszkami piniowymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Atina ,bardzo dziękuje ,aż z lekka się zarumieniłam
    Karolcia ,tak to połączenie jest bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, jest królewski, co tu duzo gadać :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mafilka ,teraz to ja już płonę od rumieńców :),dziękuje ,dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiekny ten wieniec Alicjo! pieknie sie prezentuje z tym 'nadzieniem' :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przjemne dla oka. Mysle, ze dla podniebiena tez :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny :) A jakie ma cudne dziurki :))) Zapisany do zrobienia :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Och, jaki piękny! Musi być pyszniutki!:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga ,żebyś widziała moja uśmiechnięta minę jak to przeczytałam ,dziękuje
    Bea bardzo dziękuje ,to ,,nadzienie" było przepyszne
    Ewa ,tak bardzo przyjemny dla podniebienia
    Tilianara ,jesteś kochana ,czekam na wieści jak smakuje :)
    Majana,pięknie dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Alu, nieodmiennie podziwiam Twój zapał. :) Pięknie wypiekasz. :) A wieniec to aż się śmieje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny ten wieniec Margot :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, pochwały od ciebie smakują mi szczególnie
    Jest prawdą ,że piec ,a szczególnie pieczywo to ja uwielbiam ,mogę spać 4 godzinę na dobę jeśli trzeba upiec chleb :)
    Dana , a jaki był smaczny ,polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczny ten wieniec chlebowy, wygląda cudnie...zainteresował mnie ten dodatek kopru...bardzo ciekawe połaczenie...

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny jest Twój wieniec Margot! I jaki wyszukany, jak prawie każdy Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kass,bardzo smaczne połączenie
    Zapiecek ,dziękuję ,a jaki był smaczny....

    OdpowiedzUsuń
  19. Margot na allegro znalazłam zdjęcie Twojego wieńca w jednej z aukcji tu jest link: http://www.allegro.pl/item766717125_tortownica_z_tuleja_220_mm.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Mihrunnisa , dziękuje za informacje

    OdpowiedzUsuń