środa, 11 lutego 2009
Wieniec chlebowy z żurawina i orzeszkami pinii
W weekend upiekłam chleb wieniec, coś tak miedzy chlebem a ciastem. Przepis pochodzi z Wild Yeast ,bardzo lubię ten blog i namiętnie piekę z tej strony tłumacząc sobie automatycznie
Chleb super smakował z samym masłem oraz z dżemami, koper włoski daje mu specyficzny smak trochę anyżkowy więc musicie sami zdecydować czy go użyć czy nie.
Wieniec chlebowy z żurawina i orzeszkami pinii
* 170 g mąki
* 170 g mąki semoliny (grubszej)
* 190 g wody
* 2,7 g (7 / 8 łyżeczki.) drożdży instant
* 8,5 g (ledwo 1,5 łyżeczki.) soli
* 150 g dojrzałego zakwasu100% hydracji –ja dałam pszenny
* 17 g oliwy z oliwek
* ewentualnie 7 g (4 łyżeczki.) całych i nasion kopru (ja dałam włoski i mniej tak z 2 łyżeczki)
* 85 g suszonej żurawiny
* 54 g orzechów pinii
1.W misce robotem z hakami przez ok. 4-5 minut na małych obrotach połączyć
Mąkę , semolinę, wodę ,drożdże, sól, zakwas, oliwę.
2 Zwiększyć prędkość robota na średni i wyrabiać jeszcze tak z 4-5 minut.
3 Dodać żurawinę ,orzeszki i ewentualnie nasiona kopru, wyrabiać robotem na małej prędkości aż wszystko ładnie się połączy
4 Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, miskę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na ok. 1 godzinę i 30 minut.
5 Delikatnie z ciasta zrobić kule i przykrytą zostawić na 15 minut
6 Ukształtować okrągły bochenek ,bardzo taki naciągnięty ,nakryty zostawić na 15 minut
7 Zrobić w środku dziurę(ręka zrobiłam) i ja rozciągnąć na około 5 cm
8 Ułożyć przygotowaną koronę złączeniem do góry w wyłożonym ściereczką koszyku(w środku koszyka kładziemy odwróconą góry nogami salaterkę, przykrywamy ściereczka i wysypujemy mąką )
Ja zrobiłam ciut inaczej bo do tortownicy włożyłam taką małą salaterkę, nakryłam salaterkę
I całą tortownice (spód ,boki) kawałami folii spożywczej ,posypałam mąką
9.Zostawić nakryte na 1 godzinę i 15 minut lub na 30 minut w temperaturze pokojowej a później na 2-12 godzin w lodówce, wyłożyć na wysypaną mąka łopatę złączeniem na spód
10 Naciąć i włożyć do piekarnika o temperaturze 240 stopni C, naparować i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec 35 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić na 5 minut w uchylonym piekarniku
11Wystudzic na kratce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kuszacy!
OdpowiedzUsuńPiękny, piękny, piękny!
OdpowiedzUsuńmogłabym napisac to samo co Krokodyl i Olasz :-)
OdpowiedzUsuńcudo
ostatnio bardzo polubiłam suszoną żurawinę
kiedyś jej nie znałam
gdyby nie ten zakwas w składzie..
jeszcze nie doszłam do takich rzeczy
najpierw muszę spróbowac upiec swoje pierwsze bułeczki (:
Niesamowity Margot. Dla mnie zdecydowanie bez kopru chociaz... ostatnio przekonuje sie do anyzu :)
OdpowiedzUsuńOlasz ,mnie skusił
OdpowiedzUsuńKrokodyl,dziękuje
Ugotujmy,zakwas jak się raz uda to już sama przyjemność -nie jest taki straszny
Polka,hihihi anyż by pasował
On jest śliczny!
OdpowiedzUsuńCudny!!! Bardzo podoba mi się pomysł połączenia żurawiny z orzeszkami piniowymi :-)
OdpowiedzUsuńAtina ,bardzo dziękuje ,aż z lekka się zarumieniłam
OdpowiedzUsuńKarolcia ,tak to połączenie jest bardzo smakowite
Margot, jest królewski, co tu duzo gadać :-)
OdpowiedzUsuńMafilka ,teraz to ja już płonę od rumieńców :),dziękuje ,dziękuje
OdpowiedzUsuńarcydzieło! ten środek jest boski
OdpowiedzUsuńPrzepiekny ten wieniec Alicjo! pieknie sie prezentuje z tym 'nadzieniem' :)
OdpowiedzUsuńPrzjemne dla oka. Mysle, ze dla podniebiena tez :)
OdpowiedzUsuńPiękny :) A jakie ma cudne dziurki :))) Zapisany do zrobienia :)))
OdpowiedzUsuńOch, jaki piękny! Musi być pyszniutki!:))
OdpowiedzUsuńAga ,żebyś widziała moja uśmiechnięta minę jak to przeczytałam ,dziękuje
OdpowiedzUsuńBea bardzo dziękuje ,to ,,nadzienie" było przepyszne
Ewa ,tak bardzo przyjemny dla podniebienia
Tilianara ,jesteś kochana ,czekam na wieści jak smakuje :)
Majana,pięknie dziękuje
Alu, nieodmiennie podziwiam Twój zapał. :) Pięknie wypiekasz. :) A wieniec to aż się śmieje!
OdpowiedzUsuńPiękny ten wieniec Margot :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, pochwały od ciebie smakują mi szczególnie
OdpowiedzUsuńJest prawdą ,że piec ,a szczególnie pieczywo to ja uwielbiam ,mogę spać 4 godzinę na dobę jeśli trzeba upiec chleb :)
Dana , a jaki był smaczny ,polecam
Śliczny ten wieniec chlebowy, wygląda cudnie...zainteresował mnie ten dodatek kopru...bardzo ciekawe połaczenie...
OdpowiedzUsuńPiękny jest Twój wieniec Margot! I jaki wyszukany, jak prawie każdy Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Kass,bardzo smaczne połączenie
OdpowiedzUsuńZapiecek ,dziękuję ,a jaki był smaczny....
Margot na allegro znalazłam zdjęcie Twojego wieńca w jednej z aukcji tu jest link: http://www.allegro.pl/item766717125_tortownica_z_tuleja_220_mm.html
OdpowiedzUsuńMihrunnisa , dziękuje za informacje
OdpowiedzUsuń