piątek, 27 lutego 2009

Dwa chleby -Weekendowa Piekarnia # 21

To upiekłam- oba upiekłam

Chleb z dodatkiem selera i sezamu



Zamiast razowej pszennej dałam razową orkiszową
Bardzo smaczny, inny chleb –ja bardzo wyczuwam ten seler i bardzo mi to odpowiada
Świetnie zachowuje kształt podczas wyrastania – a w piecu stał się wręcz olbrzymi







Ciemny wiejski chleb







Co tu pisać, jest przepyszny
Piekłam z ½ porcji ,ale chyba trzeba było piec z całości
Robiłam dokładnie wg przepisu –przebiegało bez jakichkolwiek niespodzianek, chleb jest wyjątkowo łatwy, bardzo przyjemny w robieniu i przepyszny po upieczeniu



25 komentarzy:

  1. Margot, obydwa są prześliczne~! Ach, zjadłoby się ! Piekne bochenki o pięknym miąższu!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maja na ,dziękuję ,wiesz ten seler jest dość wyczuwalny, ale razem z tym sezamem daje wyjątkowy smak ,bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana piekne sa oba! :))))))
    Dobrze ze za dwie godziny ide do domu i cos zjem bom okropnie glodna teraz!
    Buzia!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczny jest ten z sezamem i selerem i jego planuję upiec, ale chyba jak zawsze w keksówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabieram się do pieczenia wiejskiego chleba, cieszę się że jest łatwy i pyszny, i wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Poleczko ,dziękuję i życzę tobie równie udanego pieczenia
    Aga,on bardzo ładnie utrzymuje fason tak położony na blasze na papierze do pieczenia,nie trzeba koszyków ,durszlaków itp Po prostu trzyma fason tak sam od siebie
    Anna,tak bardzo łatwy i bardzo smaczny i na dokładnie pachnie pięknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot, jakie piękne oba chleby! Gdyby nie to, że nie mam selera i sezamu w domu, to upiekłabym oba, bo bardzo mi się podobają. Nastawiłam sie na ten z zakwasem i tak już chyba zostanie, tym bardziej, że jeden nieudany wypiek mam dzisiaj już za sobą i trochę mi ochota przeszła... ach, niewlele jeszcze umiem...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiac ,ten się uda na pewno jest taki prosty ,może wyrastać w koszu czy jakimś durszlaku wysłanym ściereczką
    a ten z selerem zrobisz kiedyś indziej ,bo wart jest pieczenia
    a co dziś nie wyszło Kasi?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci wyszły oba chleby :) Jutro zabieram się za ciemny, wiejski i mam nadzieję, że choć w połowie będzie taki ładny (i z taką apetyczną, chrupiącą skórką) jak twój. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle piekne chleby Margot! Ja chce upiec ten selerowy oraz 'miche'Tatter :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Margot cudowne chlebki! oba. ja jak na razie upiekłam ten z selerem - pycha! Ale czaje się też na ten drugi, jednak pewnie będę go piekła dopiero w niedzielę, albo poniedziałek. mam nadzieję, że mi zaliczysz, jeśli jednak upiekę w poniedziałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aklat ,będzie i piękny i pyszny ,bo taki typ z tego chleba
    Bea ,dziękuje i będę czekać na twoje chleby -oba to dobry wybór
    Atina ,prawda ,ze łatwy i pyszny -ups ja swój zapomniałam naciąć i nic ,a nic mu to nie szkodziło :D
    A piecz i we wtorek ,ja i tak zaliczę ,każdy chleb na wagę złota ,każda piekarenka na wagę złota :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne te Twoje chlebki Margot :) Spróbuję z tym wiejskim, jutro mam wolny dzień :) a przepis wygląda mi na prosty.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo prosty :)))
    Aga ,będziesz zadowolona z tego chleba bo jest na dokładkę bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam wiejski. Stygnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Margot, upiekłam ten z selerem i sezamem, ale bez selera :)
    Nie wiem,czy to się liczy, ze jest bez selera ? :)
    Miłego dnia , pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne są Twoje chlebki...aż się chce spróbować...mmmm...ja dopiero jutro piekę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak piekne chleby, ze im sie nie oprę. Juz oglądałam je wczoraj i zasypiałam z mysla o tym chlebku z selerem, który spróbuje upiec jutro. Bardzo mi się spodobał. :-)Piękne zdjęcia. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaki duży i okrągły i w ogóle wygląda pysznie! mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anna-widziałam twój -jest piękny i ogromny
    Kass,to czekam na twój chleb
    Krokodyl,dziękuje bardzo za pochwały ,a same chleby polecam do pieczenia ,sa bardzo fajne w produkcji ,pyszne po upieczeniu
    Zwegowani.pl, tak ten selerowy pięknie utrzymuje swój kształt

    OdpowiedzUsuń
  21. mój sezamowy rośnie właśnie w piekarniku :) nie mogę się go doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Agatka ,miło mi zechciałaś upiec
    Mam nadzieje ,ze będzie smakował chleb Tobie

    OdpowiedzUsuń
  23. Margot? Ten wiejski ma takie lejace ciasto? Wlasnie sie wzielam do pieczenia i jak zwykle mam dylemat :)
    Wody dalam pol, a to ciasto takie rzadkie :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Olasz nie ,nie był tak gęsty jak ten z selerem ,a normalnie jak przecięty chleb na zakwasie
    A on jest taki rzadki już po dodaniu wszystkich składników?

    OdpowiedzUsuń
  25. Margot, piękne, jak zwykle cudowne masz chlebki :) I ja upiekłam ciemny wiejski i jestem w nim zakochana :) Wyszła mi tak pysznie chrupka skórka i lekkie, puszysty miąższ - cudo normalnie :) A i zamieściłam też dwa poprzednie chlebki, których niestety nie byłam wstanie o czasie zamieścić - chlebek Dany i Miche - oba wspaniałe :)

    No, a teraz zmykam już od kompa, bo za dużo siedzieć przy nim na razie nie mogę ... ehhh, nie moge przestać podziwiać Twoich bochenków :)))

    OdpowiedzUsuń