środa, 12 listopada 2008

Orzechowe curry na ostro






A to druga moja propozycja na Tydzień Orzechowy ,aromatyczne orzechy na ostro na obiad, bardzo smaczne, pachnące i chrupiące. Przepis mam dzięki uprzejmości Małgosi właścicielki bloga Pieprz czy wanilia
Ja zamiast zielonej papryczki dałam czerwona ,bo tylko taka znalazłam w sklepie-papryczka okazała się niezbyt ostra i nie dawałam listków limonki kaffir ,bo nawet nie wiem jak one wyglądają …Polecam

Orzechowe curry na ostro
przepis z książki
"Z kuchennej półeczki. Kuchnia Tajska."

1 i 1/2 szklanki . niesolonych orzechów nerkowca
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kuminu (w przepisie jest podany kminek, ale chyba się pomylili...)
2 strączki kardamonu, zmiażdżone
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 małe zielone clili, bez pestek, drobno posiekane
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
4 łyżki śmietanki kokosowej
1 i 1/4 szklanki . gorącego wywaru z warzyw
3 listki limonki kaffir, porwane na kawałeczki
sól i pieprz
ugotowany ryż jaśminowy do podania


Orzechy nerkowca pozostawić na noc przykryte i zalane zimną wodą. Odcedzić. W moździerzu rozetrzeć kolendrę, kumin i kardamon.
Rozgrzać olej i smażyć ciągle mieszając, cebulę i czosnek, przez 2-3 min. aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodać chilli, roztarte przyprawy, laskę cynamonu i kurkumę - smażyć mieszając jeszcze minutę.
Dodać śmietankę kokosową i gorący wywar , zagotować. Dodać orzechy i listki limonki.
Patelnię przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Podawać z jaśminowym ryżem

9 komentarzy:

  1. Ha! Zrobiłaś jednak Margot! :) Fajnie wygląda. A podałaś jako samodzielne danie, czy coś jeszcze dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaaaaaaa
    nerkowce! moje ukochane orzechy!
    muszę ten przepis wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu podałam z ryżem jaśminowym pełnoziarnistym i z smażonym serem HALLOUMI-wiesz odkryłam ten ser u mnie w delikatesach ,hihihiii.
    A te curry jest bardzo smaczne .
    Aga ,polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ciekawe danie! I bardzo podoba mi sie ten zestaw z ryzem jasminowym i serkiem Halloumi; chyba sie tym zainspiruje w najblizszej przyszlosci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot bardzo mi się podoba to Twoje Curry:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot ale kusisz, bardzo smakowite zdjęcie, jeszcze takiej ciekawej kombinacji nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi bardzo smakowało ,mogła tylko być ostrzejsza ta papryczka.
    I uwaga to jest bardzo mała porcja wg mnie to taka 2 osobowa w porywach dla 3 osób starczy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to musi być pyszne! Margot, jesteś czarodziejką!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lisko ,dziękuję :) i potwierdzam ,że to jest bardzo smaczne .

    OdpowiedzUsuń