wtorek, 28 października 2008

Keks z dynią i marcepanowym crumble



Oto pierwsza moja propozycja w ramach Festiwalu Dyniowego
Jakiś czas temu Bea przetłumaczyłam mi przepis na ciasto dyniowe
Ciasto okazało się bardzo pyszne ,wilgotne ,pachnące ,mniam …
Ciasto ledwo ,ledwo zmieściło się do formy ,ale w takcie pieczenia nie kipiało i pięknie się upiekło.
Ja się przestraszyłam ilością marcepana i dałam 2/3 crumble , resztę mam jeszcze w lodówce



Keks z dynią i marcepanowym crumble
Na keksówkę 22 cm długości

150 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego (ciemnego)
2 rozkłócone jajka
300 g puree z dyni
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki orkiszowej lub pszennej


marcepanowy crumble
350 g miodowego marcepana-mój taki z cukrem
5 łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka cynamonu
75 g stopionego masła


puree z dyni
ugotować dynię na parze, zmiksować i zostawić do ‘odsączenia’ (można nawet zostawić ją tak do odsączenia na noc w lodówce)

Marcepan włożyć do zamrażalki na 5 min, a następnie zetrzeć go na tarce lub zmiksować. Wymieszać z mąką, dodać cynamon, masło i wymieszać palcami tak, by powstała kruszonka.
Piekarnik nagrzać do 190st.
Cukier dobrze utrzeć z masłem (‘biała’ masa), dodawać jajka partiami dalej mieszając. Dodać sól, imbir, skórkę z cytryny oraz puree z dyni. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać ją do poprzedniej masy, dobrze wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej keksówki, posypać marcepanową kruszonką i ‘przykryć’ resztą ciasta, wyrównać powierzchnię.
Piec na środkowym poziomie przez ok. 60 min. Zostawić do wystygnięcia w keksówce.

7 komentarzy:

  1. Margot, ciesze sie ze wyprobowalas i ze Ci smakuje! Tez go niebawem popelnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie najbardziej intryguje ten marcepan w środku, bo uwielbiam wszystko co z marcepanem:))

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety, ale to pięknie brzmi: marcepanowe crumble... Wyobrażam sobie, jakby tak dodać jeszcze bakalie...Pełen wypas! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, nie było mnie tu kilka dni i widzę, że sporo przegapiłam. Szalejesz jak zwykle :) A wszystkie propozycje bardzo ciekawe, lecę poczytać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny ,to ciasto bardzo smaczne jest i bardzo pachnące i takie mokre

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam ze nie znam jeszcze smaku marcepanu, ale ciasto ma u mnie duzy ''+'' za to ze jest mokre i pieknie pachnace :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Notme ,tak pachnie i mokre jest ,a to nadzienie migdałowe to najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń