czwartek, 16 października 2008

Gebackene Rote Bete czyli pieczone czerwone buraki



Kolorowy dodatek do obiadu bawarskiego , przepis wycyganiony od Dziada z Cin Cin
Gebackene Rote Bete czyli pieczone czerwone buraki

4 buraki
150g Crème fraîsche ( ja dałam gęstą kwaśną śmietane)
4 łyżeczki zmiażdżonego kminku
5 łyżek oleju
suszony majeranek
skórka otarta z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
pół pęczka gładkiej natki pietruszki
szczypta cukru
sól, pieprz


Olej wymieszać z kminkiem, majerankiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Buraki obrać
4 duże kawałki folii aluminiowej wysmarować z jednej strony olejem i zawinąć w nie buraki.
Buraki piec ok. 90min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C na drugim poziomie.
Crème fraîsche lub gęsta śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i natka pietruszki. Upieczone buraki pokroić w słupki czy kostkę , serwować z doprawionym Crème fraîsche czy śmietaną

2 komentarze:

  1. Ciekawy sposob na 'inne' buraki, prawda? Jak Ci smakowaly?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bea ,całkiem dobre te buraki ,słowo!
    Razem z knedlami i sosem grzybowy
    to pyszne było.

    OdpowiedzUsuń