czwartek, 16 października 2008

Schwammerlsoße czyli sos grzybowy



Sos grzybowy wersja bawarska doskonale pasuje do knedli bawarskich.
Przepis znaleziony tu ,a przetłumaczony przez Dziada z Cin Cin
Schwammerlsoße

600g leśnych grzybów ,ale mogą być tez pieczarki-ja dałam opieńki
1 średnia cebula
3 łyżki masła
sól,
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki mąki
250ml białego, wytrawnego wina
500ml wywaru warzywnego
200ml śmietanki ja dałam kwaśną śmietanę


Grzyby oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i drobno posiekać. 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni, wrzucić cebule i grzyby. Dusić ok. 10min. Posolić i popieprzyć, dodać natkę pietruszki. W międzyczasie zrobić białą zasmażkę z maki i pozostałego masła, następnie wlać wino i bulion, krotko zagotować. Nie zapomnieć o soli i pieprzu. Teraz dodać do sosu uduszone grzyby i wlać śmietankę. Wymieszać dokładnie i dosmaczać , ale już więcej nie gotować .

4 komentarze:

  1. Anoushka ,tak sos okazał się pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosik bardzo, bardzo apetyczny:-) Bardzo lubię grzybowe sosy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos wygląda przepysznie Margot...mniam:)

    OdpowiedzUsuń