środa, 15 października 2008

Semmelknödel czyli knedel bawarski



Przepyszne knedle bawarskie przepis z tej strony ,tradycyjnie przetłumaczyła mi Pani Dziad z Cin Cin
A knedle robiłam w ramach Bawarskiego Tygodnia
Semmelknödel czyli knedel bawarski

3 bułki
120 ml mleka
pół cebuli
1 łyżka natki pietruszki
10g masła
1 jajko
10g mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Bułki pokroić w cienkie plastry lub kostkę i włożyć do miski. Mleko zagotować, zalać nim bułki, wymieszać, zakryć pokrywka i odstawić na pół godziny do naciągnięcia.
Cebule pokroić w bardzo małą kostkę. Natkę posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło, poddusić na nim krotko cebule i pietruszkę, przełożyć do bułek. Następnie dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze zagnieść . Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodać trochę mąki (wszystko zależy od wielkości jajka). Wilgotnymi rękoma uformować w miarę możliwości tej samej wielkości knedle. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia posoloną wodę. Włożyć knedle, gotować na średnim ogniu ok. 20min. Knedle będą gotowe, gdy tylko wypłyną na powierzchnie wody. Wybrać je łyżką cedzakową i dobrze odsączyć.

Ja je podałam z sosem grzybowy w wersji bawarskiej i z buraczkami pieczonymi –

Gebackene Rote Bete

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz