czwartek, 30 października 2008

Zupa z dyni z soczewicą





Festiwal trwa i jak nie zrobić zupy dyniowej ?Zupa dyniowa jest obowiązkowa! Jako poplon festiwalowy mam ok. 7 przepisów na zupy dyniowe do natychmiastowego wypróbowania….
A przepis na aksamitna zupę dostałam od właścicielki blogu Moja kuchnia .Bea dziękuję!
Moja jest bez zieleniny .
Zupa z dyni z soczewicą

2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula poszatkowana
700 g miąższu z dyni
200 g ‘czerwonej’ soczewicy
1,2 l wywaru warzywnego (bulionu)
100 ml śmietany
trochę startego imbiru (lub szczypta w proszku)
trochę curry
pieprz
natka pietruszki lub kolendry, posiekana
kiełki soczewicy do dekoracji

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać dynię i soczewicę, lekko poddusić. Dodać wywar i gotować ok. 20-25 min., następnie zmiksować. Podgrzać zupę, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
(śmietanę można też zastąpić ‘śmietanką’ kokosową)

7 komentarzy:

  1. Alez prosze! :) Tlumaczyc przepisy dla Ciebie to czysta przyjemnosc!

    Piekna Ci wyszla Margot! Tez ja bede za niedlugo robic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No bez żartów, tę też zrobię! Mam tylko nadzieję, że osobisty małżonek z domu mnie nie wyprowadzi za te codzienne niemal dynie... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bea ,a gotować to co mi przetłumaczyłaś to czysta przyjemność

    Małgosia ,ja muszę tak muszę zrobić jeszcze z 7 zup dyniowych koniecznie
    ,że nie wspomnę o tonie innych dyniowych przepisów ,ale te twoje
    Dyniowe gnocchi i Bey kotlety to jeszcze do końca tygodnia zrobię ,hihiii
    P.S też może się zdarzyć ,że mnie z domu wygonią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja robie prawie taka sama zupe, tylko ze z marchewka ;) u mnie nastal juz dyniowy bunt. na usprawiedliwienie buntownik ma, ze dynia mecze go juz od poczatku wrzesnia... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot, jaki piękny, słoneczny kolor ma ta zupa! Od samego patrzenia na nią zrobiło mi się cieplej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, ugotowałam, zjadłam i potwierdzam: pyszna! :) Żebyś widziała, jak moja Maja smacznie zajadała. :))

    OdpowiedzUsuń