czwartek, 3 czerwca 2021

Kruche z pianką i rabarbarem, Zero waste

 


U Krysi
zobaczyłam apetyczny placek z rabarbarem i postanowiłam upiec taki sam, ale w lodówce zalegały białka w słoiki. Dokładnie 6 sztuk, to wymyśliłam, że spód zrobię kruchy, ale bez żółtek. Przepis na takie kruche ciasto znalazłam u Joanny. Całość przepyszna.



Kruche z pianką i rabarbarem


Składniki:

300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki rumu
250 g masła, zimnego
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

* 6 białek
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki oleju

* rabarbar – u mnie 6 długich lasek rabarbaru

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, alkoholu, masła (pokrojonego na wiórki) i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę ręką lub robotem kuchennym. 


Lekko oprószyć blat mąką i wyjąć ciasto. Szybko połączyć w kulę, którą należy podzielić na dwie części. Jedna powinna być trochę większa (2/3 - spód ciasta to będzie) od drugiej (1/3 - wierzch ciasta). Każdą z części zawinąć w folię spożywczą i odstawić do schłodzenia. U mnie ok. 3 godzin.

Formę o rozmiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce większą część ciasto. Rozłożyć go równą warstwą i bardzo delikatnie przygnieść dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 15 - 18 minut (moje siedziało 18 minut). Wyjąć i wystudzić.

W czasie kiedy spód ciasta stygnie, przełożyć białka do miski i z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę. Kiedy piana już sztywna, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać tak długo aż cały cukier rozpuści się. Piana zrobi się baaaardzo gęsta i lśniąca. Wtedy wsypać suche budynie i krótko ubić. Na koniec wlać olej i wymieszać wszystko. Wyłożyć pianę na wystudzony spód. Wyrównać i poukładać kawałki rabarbaru. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 45 - 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do wystudzenia. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz