niedziela, 17 grudnia 2017

Pierniczki tradycyjne


Najprostsze z najprostszych pierniczków jakie upiekłam , od razu do zjedzenia , choć i trochę poleżą.

Raczej z tych cieniutkich i chrupiących, bardzo polecam

Przepis z Lubię gotować 12/2009 r

Pierniczki tradycyjne

12 dag miękkiego masła
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki miodu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody spożywczej

Masło utrzeć cukrem, dodać miód , mąkę , przyprawę , sodę, zagnieść ciasto , zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Rozwałkować podsypując mąką na 2-4 mm, wycinać ciasteczka , układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C około 7-8 minut(ale to zależy od wielkości , piekarnika) 


To następne pierniczki na 11 Festiwal Pierniczkowy Madzi

A to moja Jagódka vel Przecinak , sam miód choć bardzo broi i namiętnie przesadza kwiaty(fiołki afrykańskie) mojej Many, a mi się obrywa ….

6 komentarzy:

  1. Widać po Jagódce, że broi :D Miałam kiedyś psa, który konsekwentnie wyrywał mi jeden z krzewów :))
    A pierniczki bardzo fajne, czasem jest potrzebny taki prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noooo, a jej siostra Frania(to kicie lasu , mam jeszcze ze śmietnika , z pola i z kartonu, taki los jak się widzi kocie biedy choć obok nikt nie widzi), taka kolorowa to broi jeszcze lepiej :D
      Fakt proste czasami najlepsze

      Usuń
  2. Alu-wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok, głaski dla kici i uściski dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję :) Odwzajemnia dla Was życzenia

      Usuń
  3. Wspaniałe, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie dla leni , zapominalskich i dla tych co kochają dużo przepisów piernikowych :D

      Usuń