Szybsza wersja na pierogi smażone z bloga Trzeci Talerz
Polecam
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
z regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 łyżka masła
500 g sera białego
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 szczypta cukru
Dodatkowo olej do smażenia
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki i biały ser przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Farsz nabieramy łyżką, uzyskaną kulę spłaszczamy na grubość 1 cm i wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Pierogi w cieście przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące.
czwartek, 25 marca 2021
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawy ten przepis jest. Szkoda, że nadzienie jak na "ruskie", bo tych nie lubię
OdpowiedzUsuńHm, może jakieś inne takie bardziej zwarte nadzienia byłyby okej
Usuń