czwartek, 25 marca 2021

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka




Szybsza wersja na pierogi smażone z bloga Trzeci Talerz

Polecam

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka

z regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.

Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 łyżka masła
500 g sera białego
sól i pieprz do smaku

Ciasto:
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 szczypta cukru

Dodatkowo olej do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki i biały ser przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Farsz nabieramy łyżką, uzyskaną kulę spłaszczamy na grubość 1 cm i wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Pierogi w cieście przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące.


 

2 komentarze:

  1. ciekawy ten przepis jest. Szkoda, że nadzienie jak na "ruskie", bo tych nie lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, może jakieś inne takie bardziej zwarte nadzienia byłyby okej

      Usuń