niedziela, 5 lipca 2020

Ciasto z kaszą manną i morelami




Pyszne ciasto, ciut inne niż te co do tej pory robiłam, kasza manna nadaje mu specyficzna konsystencję. Fajnie wilgotne.

Przepis z Moje wypieki 
Ciasto z kaszą manną i morelami

Składniki:
2 duże jajka
170 g drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
30 ml (2 łyżki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
700 – 800 g moreli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia – wymieszać, przesiać i odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka (w całości), cukier i cukier wanilinowy. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany i nawet do potrojenia objętości. Powolną strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Dodawać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Morele odpestkować i przekroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.
Piec w temperaturze 170 ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można polukrować.



6 komentarzy:

  1. Smaczne to ciacho, wiem bo piekłam. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to super, ja je ma chęć z truskawkami upiec

      Usuń
  2. Apetyczne i bardzo letnie.
    MNiammmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu ciekawy przepis a ciasto wygląda bardzo apetycznie :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję ,a ciasto naprawdę fajne , bardzo polecam

      Usuń