niedziela, 7 kwietnia 2019

Delicje z fiołkami czyli kruche ciastka dwie wersje


Sezon fiołkowy u mnie w pełni i trzeba korzystać, bo to wyjątkowa krótka przyjemność. Dwa rodzaje ciasteczek, oba z bloga Wróżki Komarki.
Bardzo polecam.

Kruche ciastka z fiołkami:

(przepis od Agnieszki)

170 g zimnego masła,
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szklanki cukru pudru,
szczypta soli,
kwiaty fiołka wonnego

Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i solą. Wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 1/2 cm. Foremką do ciastek lub szklanką wyciąć kółka. Na każde ciastko położyć 2-3 kwiaty fiołka lekko dociskając lub delikatnie przewałkowując wałkiem. Ciastka z fiołkami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka piec 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia. 


Kruche ciastka cukrowe:

(przepis Agnieszki)

170 g mąki pszennej,
100 g cukru pudru,
90 g zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
1 łyżka zimnej wody,
szczypta soli

gruby cukier kryształ do dekoracji (użyłam cukru fiołkowego),
lukier - 1/2 szklanki cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo się kruszy, dodać jeszcze jedną łyżkę zimnej wody.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie, lekko oprószonym mąką. Wykrawać dowolne kształty.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią.
Ostudzone ciastka polukrować i posypać cukrem kryształem.

8 komentarzy: