sobota, 2 lutego 2019

Dwuskładnikowe, włoskie faworki-Chiacchiere

Znalazłam przepis na dwuskładnikowe faworki i oczywiście musiałam je zrobić , bo mam normalnie bzika na punkcie faworków . Uwielbiam je robić i oczywiści jeść, a to bardzo proste, szybkie i tanie faworki. I choć różnią się smakiem od takich klasycznych( z żółtkami, alkoholem) to są pyszne, mi wyszły chrupiące i wystarczająco kruche.

Bardzo polecam

Przepis znalazłam na blogu Mieszam w garach, a oryginalnie  pochodzą z tego włoskiego bloga.

Dwuskładnikowe, włoskie faworki (bez jajek)

Proste i szybkie faworki z dwóch składników

Składniki
270 g mąki
200 ml śmietany (dałam 18%)

Wykonanie

1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Ciasto ma być elastyczne. Ciasto kilka razy składamy i uderzamy wałkiem w celu napowietrzenia.
2. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki( ja wałkuję bardzo, ale to bardzo cienko) okrąg.
3. Wykrawamy niewielkie prostokąty radełkiem.
4. Faworki smażymy na złoto z obu stron.
5. Podajemy posypane cukrem pudrem

Kilka zrobiłam wg polskich standardów- przewlekane, a faworki, równie tak dają radę

6 komentarzy:

  1. Alu, ja też je robię. Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , a to super , tak pyszne i takie szybkie(choć ja trochę je zbijałam to chwile trwa, ale w zamian takie małe poduszki mam)

      Usuń
  2. Alu wyglądają niesamowicie, bardzo bąbelkowe :) Musze je zrobić . Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję , to takie faworki powietrze :D be kalorii :D, bardzo polecam i pozdrawiam

      Usuń
  3. Dwa składniki i pięknie paseczki! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak to mnie skusiło , dwa składniki
      Dziękuje Kamila, pozdrawiam

      Usuń