czwartek, 22 listopada 2018

Bułki pieczone metodą solno – drożdżową


To jest trochę inna metoda na pyszne bułki. Drożdże z wodą i solą muszą trochę poleżeć w lodówce i dopiero później dodaje się resztę składników i już dalej jest bardziej klasycznie. Te bułki Amber zaproponowała jako zadanie na luty w swojej Piekarni. Ja wtedy nie dałam rady ich upiec, ale od lutego piekłam je z kilkanaście razy, niestety zdjęcia utraciłam bo padł mi komputer i dopiero teraz chwale się bułkami. 

Bardzo polecam, bo bułki wyjątkowo smaczne. Przepis cytuje za Amber

Bułki pieczone metodą solno – drożdżową
10 bułek

Przepis Zorry – klik!

składniki
roztwór solno – drożdżowy
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży

ciasto
500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową ( ja daje 300g maki orkiszowej lub pszennej typ 550 i 200g krupczatki)
200 g wody
15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
10 g masła miękkiego ( z olejem tez już piekłam)
roztwór soli i drożdży

Dzień wcześniej
Umieść sól, wodę i drożdże w szklance(ja robię to w słoiku), zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

dzień pieczenia
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).

formowanie
Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki.
Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry*).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki i umieścić je w piekarniku.
Piecz z parą przez 12-15 minut.

* Bułki po uformowaniu ułożyłam złączeniem do dołu 

4 komentarze:

  1. Alu, jak się cieszę, że je upiekłaś!
    Udały Ci się znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja je piekę praktycznie na okrągło bo to najłatwiejszy przepis na pyszne domowe bułki, piekłam je z różnych już mak i jak tak z połowę jest pszennej lub orkiszowej jasnej to się udają na 100% , tylko raz miałam porażkę jak upiekłam 100% żytnie, w smaku nawet nawet, ale wyszły placki :D. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam

      Usuń
  2. ależ apetyczne te bułeczki :) Na razie zapisuję jedynie przepis aby w przyszłości, mam taką nadzieję, wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, to są takie bułki, że mus je upiec, naprawdę :)
      Bardzo pozdrawiam

      Usuń