sobota, 4 listopada 2017

Naleśniki dyniowe


Moje domowe barwy jesieni –Szpuleczka, Margotka, Franciszka i Jagódka zwana też czasami Elifką jak i Przecinakiem
 O tej porze naleśniki dyniowe goszczą u mnie najczęściej, są pyszne nawet bez dodatków, ale z powidłami śliwkowymi to moja najulubieńsza wersja. Można je też podawać z farszami słonymi. Przepis Marty dymek z jej pierwszej książki ,,Jadłonomia”

Bardzo polecam

Naleśniki dyniowe Jadłonomi

1 szklanka mąki pszennej albo orkiszowej
1/2 szklanki puree z dyni ( dobrze zmiksowanego)
1 łyżka oleju kokosowego płynnego albo innego
1/2-1 szklanki mleka roślinnego np. sojowego (ja używam więcej około 1,5 szklanki* )
szczypta soli
jeśli mają być na słodko to 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

olej

Dokładnie mieszamy puree z dyni wraz z wanilią(jeśli będą na słodko), olejem i połową mleka. Powoli wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Do schłodzonego ciasta stopniowo wlewać pozostałe mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażyć na natłuszczonej olejem, rozgrzanej patelni. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.

*Czasami część mleka roślinnego zastępuję wodą gazowaną j lub po prostu bardzo zimną z kranu (około pół szklanki)

7 komentarzy:

  1. Piękne Twoje Kocie Panienki!
    A naleśniki dyniowe też bardzo lubię.
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś się ułożyło ,że jak jakaś kicia mi się napatoczy to dziewczynka :D
      Dyniowe jesienią najlepsze
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. ostatnio robiłam małe nalesniczki gruszkowe :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Gruszkowe naleśniczki Joanno , a jak?
      Oj tak male ślicznotki same ,ale charakterne, że cho cho
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. A mi ostatnio naleśniki dyniowe zupełnie nie wyszły, rozpadały się na patelni. Straty nie było, bo dodałam do ciasta więcej mąki i wyszły racuchy dyniowe. Spróbuję zrobić naleśniki z tego przepisu, może mi wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy naleśnikach ważne ,żeby ten mus był naprawdę dobrze zmiksowany , gładki :), ale racuchy tez pyszna rzecz :)

    OdpowiedzUsuń