poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierogi z topinamburu , ziemniaków i tofu



















Dostałam około1,5 kg topinamburu, trochę udusiłam najprościej jak się da na maśle, z przyprawami i odrobina czosnku, z części zrobiłam pyszne pierogi, a resztkę dodam do jakieś zupy.

Pierogi w smaku ociupinę przypominają te ruskie. Wyszły przepyszne. Polecam.


Pierogi z topinamburu , ziemniaków i tofu

Ciasto(trochę na oko, ale mniej więcej tak):

2 szklanki mąki pszennej typ500
1 szklanka mąki żytniej typ 2000
½ łyżeczki soli
½ szklanki zakwasu pszennego lub żytniego
około 1 szklanki letniej wody

Farsz:

około ½ kg ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
około ½ kg ugotowanego tłuczonego topinamburu
300g naturalnego tofu, drobno pokruszonego lub startego na tarce
2 drobniutko posiekane i usmażone na oleju cebule
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę pieprz, sól ,wędzona papryka, majeranek , szczypta mielonego kminku, przyprawa curry do smaku

Zagnieść ciasto na pierogi dolewając wodę do odpowiedniej konsystencji , włożyć do miski , nakryć folią i odstawić w cieple na 1-2 godziny

Wszystkie składniki na farsz wymieszać razem, doprawiając do smaku przyprawami

Wałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz, dokładnie zlepiać i gotować partiami we wrzącej , osolonej wodzie około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z smażoną cebulką .

2 komentarze:

  1. Podobają mi się Alu!
    Zjadłabym porcję albo nawet dwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziekuję, u mnie miały powodzenie , Siostrzeniec zjadł 20 na jedno posiedzenie :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń