wtorek, 17 maja 2016

Majowe pieczenie- Ciasto z pokrzywami i tort komunijny

Ciasto pokrzywy i wiórków kokosowych piekłam w długi majowy weekend. Przepis Gosi z jej książki Pyszne chwasty . To jest ten przepis- tylko mleko było ryżowe. Tylko ja nie doczytałam jaka ma być wielkość blaszki, weekendowe lenistwo chyba zadziałało i upiekłam w dużo za dużej, ale zrobiłam jeszcze krem budyniowy (wegański , na mleku roślinnym i wegańskiej margarynie Alsan) Ciasto było prawdziwym przebojem i smakowało wszystkim , w sumie 8 osób go jadło z prawdziwym smakiem.
A tort piekłam na Pierwszą Komunię Natalki, uroczystość świeża , bo odbyła się 15 maja. Wszystko zrobiłam sama: biszkopty , masę do środka , bitą śmietankę z mascarpone na wierzch, polałam roztopioną białą czekoladą i udekorowałam kwiatkami z masy plastycznej, też domowej roboty i sama masa i kwiatki. Tylko zapomniałam o zdjęciach i robiłam jak już trzeba było wychodzić z domu . Tort w wygładzie nie był doskonały ,ale w smaku już tak . Choć Natalce bardzo się podobał i jak go zobaczyła wykrzyknęła (cytuję), że ,,jest przepiękny i niepowtarzalny”.

23 komentarze:

  1. śliczny te tort, serio :) i z mascarpone <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, dziękuje :)Nawet byłam z końcowego efektu zadowolonego , szczególnie ze smaku :D

      Usuń
  2. Alcia, Ty to zdolna jesteś! Nie dość, że masz talent do wyszukiwania ciekawych przepisów (to ciasto z pokrzywami), to jeszcze taki piękny tort zrobiłaś z własnoręczną dekoracją!
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, oj tam :D ciasto to Gosi a ona ma zdolności i do kwiatowych i z zielska przepisów:)A tort był zamówiony w prezencie to ciotka musiała się postarać :D I ja życzę miłego dnia

      Usuń
  3. I ciacho zielone i tort przecudny takie wiosenne, że aż chce się uśmiechać :) Ja się wcale nie dziwię, że chrześniaczka zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komareczko najważniejsze ,że przepyszne to ciasto , prawdziwy przebój był:D Ja do środka jeszcze starłam jeszcze skórkę z limonki i nic a nic nie było czuć pokrzywy , te ,że dała kolor , wilgotność i trochę zdrowotności :D Bardzo mi zależało na tym , żeby tort był radosny , delikatny i nie za bardzo w stylu mega religijnym z masą różańców , kielichów , hostii itp

      Usuń
  4. Śliczny torcik :) a na pokrzywowe ciacho też się czaiłam odkąd mam książkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tynka, dziękuje za przemiły komentarz ,a ciasto pokrzywowe pierwszy sort , polecam

      Usuń
  5. Cieszę się, że pokrzywowe smakowało :)
    Buziaki
    Pinkcake :)*

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wymiata Alu!
    A pokrzywowe też piekę, z tego przepisu na szpinakowe - leśny mech.
    Grajmy w zielone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu * dziekuję Pokrzywowe ciasto to jest to :D A masz u siebie przepis Aniu?

      Usuń
  7. Niesamowite wypieki :) Tort wygląda bardzo subtelnie, od razu widać że dla dziewczynki :) Ciasto z pokrzyw bardzo intrygujące, chętnie byśmy spróbowali :) pozdrwowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , tort właśnie taki miał być , Natalka to 100% dziewczynki w najlepszym tego słowa znaczenia.Ciasto pokrzywowe ma super wygląd smak , choć pokrzywami nie smakuje :D

      Usuń
  8. Jestem fanką dań z pokrzywy, ale na słodko jeszcze nic nie robiłam - kusi mnie to kokosowe ciasto :)
    Torcik śliczny i niepowtarzalny, taki inny, niż te " jak spod igły" :) I wierzę, że pyszny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynka , ja tez po raz pierwszy jadłam pokrzywę na słodko , daje radę , a jak ty jestem fanka dań z pokrzywy
      Dziękuję , tort miał być domowy to był:D

      Usuń
  9. Aluś przepiękny tort! Jest naprawdę niepowtarzalny i cudowny !:)
    A ciasto z pokrzywy brzmi intrygująco i chętnie bym zjadła taki pyszny kawałek, jak na zdjęciu.
    Buziaki Alciu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jak zwykle twój komentarz i moje skrzydła u ramion coraz większe :)a ciasto z pokrzywy choć brzmi trochę nierealnie smakuje normalnie :D i pysznie :)
      Buziaki

      Usuń
  10. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z pokrzywami. Ta propozycja wygląda przepysznie i to połączenie kolorów - niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , tylko ,że tej pokrzywy nie czuć , daje kolor marsjański , fajna wilgoć ,ale smak robi reszta :D Polecam spróbować
      Buziaki

      Usuń
  11. Pokrzywy głównie u mnie w koktajlu lądują, a tu takie przepis super!!

    OdpowiedzUsuń