Ciasto pokrzywy i wiórków kokosowych piekłam w długi majowy weekend. Przepis Gosi z jej książki Pyszne chwasty . To jest ten przepis- tylko mleko było ryżowe. Tylko ja nie doczytałam jaka ma być wielkość blaszki, weekendowe lenistwo chyba zadziałało i upiekłam w dużo za dużej, ale zrobiłam jeszcze krem budyniowy (wegański , na mleku roślinnym i wegańskiej margarynie Alsan) Ciasto było prawdziwym przebojem i smakowało wszystkim , w sumie 8 osób go jadło z prawdziwym smakiem.
A tort piekłam na Pierwszą Komunię Natalki, uroczystość świeża , bo odbyła się 15 maja. Wszystko zrobiłam sama: biszkopty , masę do środka , bitą śmietankę z mascarpone na wierzch, polałam roztopioną białą czekoladą i udekorowałam kwiatkami z masy plastycznej, też domowej roboty i sama masa i kwiatki. Tylko zapomniałam o zdjęciach i robiłam jak już trzeba było wychodzić z domu . Tort w wygładzie nie był doskonały ,ale w smaku już tak . Choć Natalce bardzo się podobał i jak go zobaczyła wykrzyknęła (cytuję), że ,,jest przepiękny i niepowtarzalny”.
śliczny te tort, serio :) i z mascarpone <3
OdpowiedzUsuńAgata, dziękuje :)Nawet byłam z końcowego efektu zadowolonego , szczególnie ze smaku :D
UsuńAlcia, Ty to zdolna jesteś! Nie dość, że masz talent do wyszukiwania ciekawych przepisów (to ciasto z pokrzywami), to jeszcze taki piękny tort zrobiłaś z własnoręczną dekoracją!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Kasiu, oj tam :D ciasto to Gosi a ona ma zdolności i do kwiatowych i z zielska przepisów:)A tort był zamówiony w prezencie to ciotka musiała się postarać :D I ja życzę miłego dnia
UsuńI ciacho zielone i tort przecudny takie wiosenne, że aż chce się uśmiechać :) Ja się wcale nie dziwię, że chrześniaczka zachwycona!
OdpowiedzUsuńKomareczko najważniejsze ,że przepyszne to ciasto , prawdziwy przebój był:D Ja do środka jeszcze starłam jeszcze skórkę z limonki i nic a nic nie było czuć pokrzywy , te ,że dała kolor , wilgotność i trochę zdrowotności :D Bardzo mi zależało na tym , żeby tort był radosny , delikatny i nie za bardzo w stylu mega religijnym z masą różańców , kielichów , hostii itp
UsuńKamilka*, buziaki śle
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik :) a na pokrzywowe ciacho też się czaiłam odkąd mam książkę :)
OdpowiedzUsuńTynka, dziękuje za przemiły komentarz ,a ciasto pokrzywowe pierwszy sort , polecam
UsuńCieszę się, że pokrzywowe smakowało :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
Pinkcake :)*
Gosia, bardzo smakowało :)
UsuńŚciskam
Tort wymiata Alu!
OdpowiedzUsuńA pokrzywowe też piekę, z tego przepisu na szpinakowe - leśny mech.
Grajmy w zielone!
Aniu * dziekuję Pokrzywowe ciasto to jest to :D A masz u siebie przepis Aniu?
UsuńNiesamowite wypieki :) Tort wygląda bardzo subtelnie, od razu widać że dla dziewczynki :) Ciasto z pokrzyw bardzo intrygujące, chętnie byśmy spróbowali :) pozdrwowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję , tort właśnie taki miał być , Natalka to 100% dziewczynki w najlepszym tego słowa znaczenia.Ciasto pokrzywowe ma super wygląd smak , choć pokrzywami nie smakuje :D
UsuńJestem fanką dań z pokrzywy, ale na słodko jeszcze nic nie robiłam - kusi mnie to kokosowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTorcik śliczny i niepowtarzalny, taki inny, niż te " jak spod igły" :) I wierzę, że pyszny !
Grażynka , ja tez po raz pierwszy jadłam pokrzywę na słodko , daje radę , a jak ty jestem fanka dań z pokrzywy
UsuńDziękuję , tort miał być domowy to był:D
Aluś przepiękny tort! Jest naprawdę niepowtarzalny i cudowny !:)
OdpowiedzUsuńA ciasto z pokrzywy brzmi intrygująco i chętnie bym zjadła taki pyszny kawałek, jak na zdjęciu.
Buziaki Alciu :*
Madziu jak zwykle twój komentarz i moje skrzydła u ramion coraz większe :)a ciasto z pokrzywy choć brzmi trochę nierealnie smakuje normalnie :D i pysznie :)
UsuńBuziaki
Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z pokrzywami. Ta propozycja wygląda przepysznie i to połączenie kolorów - niesamowite :)
OdpowiedzUsuńAnitka , tylko ,że tej pokrzywy nie czuć , daje kolor marsjański , fajna wilgoć ,ale smak robi reszta :D Polecam spróbować
UsuńBuziaki
Pokrzywy głównie u mnie w koktajlu lądują, a tu takie przepis super!!
OdpowiedzUsuńPolecam i ciasto , jest pyszne :)
Usuń