środa, 13 kwietnia 2016

Zielona babka drożdżowa ze szpinakiem

Babka mi zieleniała, a raczej musiałam się trochę postarać, żeby nabrała ufoludkowego koloru. Przepis jest bardzo prościutki, przyjemny, na dokładkę wegański, tani szczególnie jak sobie sami zrobimy mleko kokosowe np. z Lidlowych wiórków . Sama babka jest przepyszna i trzyma świetnie świeżość, smakuje nawet na czwarty dzień całkiem przyzwoicie.

Przepis jest Gosi z Trochę innej cukierni, królowej kwiatożerców i z tej okazji moja babka dostała garstkę fiołków do dekoracji . A zieleń i fiolet pasują na dokładkę jak ulał.
 Bardzo, ale to bardzo polecam
Przepis Gosi z minimalnymi modyfikacjami

Zielona babka drożdżowa ze szpinakiem

3 szklanki mąki + ewentualnie pół ( u mnie 2 szklanki luksusowej i 1 szklanka krupczatki)
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO -400 ml ( ja dałam mleko wg tego przepisu-sposób drugi bez cedzenia plus 1 kopiastą łyżkę oleju kokosowego)
80 g świeżego szpinaku (dałam ciut ponad 100g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
skórka starta z limonki

+ Ew kieliszek nalewki z pigwy(domowa)

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Mleko kokosowe zmiksować ze szpinakiem. Jeśli kolor jest zbyt blady, można dać więcej szpinaku, ja planowałam osiągnąć bardzo intensywną zieleń, ale już więcej nie miałam. Połączyć papkę szpinakową z resztą składników. Ewentualnie dodać trochę mąki, jeżeli ciasto wydaje się zbyt luźne, ale taka konsystencja płynąca może być. Pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest zagęścić zbyt luźne ciasto, niż rozluźniać zbyt twarde. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie mocno pachnieć, a patyczek włożony do ciasta będzie wychodził nieoblepiony. Babkę po 5-10 minutach przełożyć z formy na talerz. Wystudzić i polukrować, posypać cukrem pudrem czy polać jakąś polewą

Ja zamiast lukru zrobiłam taką polewę a’la biała czekolada , ale polałam gorąca polewą  i mi mocno spłynęła , lepiej dobrze przestudzić i dopiero smarować ciasto. Przepis z bloga Moje pasje, zmodyfikowałam:

Polewa a'la biała czekolada do ciast


3 łyżki wody
2 łyżki cukru brązowego
100g margaryny wegańskiej np. Alsan lub oleju kokosowego
4 kopiate łyżki mleka w proszku roślinnego, u mnie sojowe
+ wyskrobane z pół laski ziarenka ważnili

Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę lub olej i rozpuścić, dodać wanilie. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.

14 komentarzy:

  1. Aluś jesteś Królową Babek!
    Kolejna znakomita! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, aleś mi piękny tytuł nadała :D brzmi dumnie, choć to przesada kochana. Fakt babki lubię , nawet bardzo piec , a także jeść.
      Oj pyszna ona to prawda , pozdrawiam

      Usuń
  2. Piękna Alu!
    I taka wiosenna.
    Uwielbiam szpinakowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziekuję . Tak, tak zielonego bardzo się chce na wiosnę .Smaku szpinaku praktycznie nie czuć, ale kolor i pewnie też efekt uboczny czyli dłuższa świeżość pozostaje
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Aluś ona jest cudowna! taka zieloniutka , wiosenna :) I te fiołeczki faktycznie idealnie do niej pasują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka dziekuję , ten szpinak działa cuda , ciasto jest tak zielone ,że aż się nie chce wierzyć ,że tyle potrafi natur. Jak już maiłam lakę to musiały być i kwiatki , buziaczki ślę

      Usuń
  4. Alu, babka wygląda zjawiskowo! prawdziwie wiosenna, na pewno też pysznie smakuje, buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za przemiły komentarz .Babka jest pyszna , smakuje wyśmienicie
      Buziaki śle

      Usuń
  5. Alciu, babeczka wygląda rewelacyjnie! Chętnie bym takiej zjadła kawałek. Piękna, zielona, wiosenna :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje i bardzo polecam bo to taka łatwiutka babka , szybka ,aaaaaaaaaaaaaa smaczna bardzo, bardzo
      I buziaki od Alci*

      Usuń
  6. Tej babie Wiosna na imię!:) A ze szpinaku super barwnik, no i fiołki... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komarko dziękuje :) Szpinak jest super jako barwnik ,a fiolki wiadomo ,że są boskie

      Usuń
  7. Przyznam, ze słodkiego ciasta ze szpinakiem jeszcze nie robiłam i nie jadłam, muszę to nadrobić :) Za to ze szpinakiem piekę zielone ciasta wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynka, na słodko szpinak spisuje się super , po prostu daje tylko kolor i pewnie wilgotność , smak daje reszta , można śmiało robić
      A to muszę u ciebie poszukać tego wytrawnego , pozdrawiam

      Usuń