Babka mi zieleniała, a raczej musiałam się trochę postarać, żeby nabrała ufoludkowego koloru. Przepis jest bardzo prościutki, przyjemny, na dokładkę wegański, tani szczególnie jak sobie sami zrobimy mleko kokosowe np. z Lidlowych wiórków . Sama babka jest przepyszna i trzyma świetnie świeżość, smakuje nawet na czwarty dzień całkiem przyzwoicie.
Przepis jest Gosi z Trochę innej cukierni, królowej kwiatożerców i z tej okazji moja babka dostała garstkę fiołków do dekoracji . A zieleń i fiolet pasują na dokładkę jak ulał.
Przepis jest Gosi z Trochę innej cukierni, królowej kwiatożerców i z tej okazji moja babka dostała garstkę fiołków do dekoracji . A zieleń i fiolet pasują na dokładkę jak ulał.
Bardzo, ale to bardzo polecam
Przepis Gosi z minimalnymi modyfikacjami
Zielona babka drożdżowa ze szpinakiem
3 szklanki mąki + ewentualnie pół ( u mnie 2 szklanki luksusowej i 1 szklanka krupczatki)
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO -400 ml ( ja dałam mleko wg tego przepisu-sposób drugi bez cedzenia plus 1 kopiastą łyżkę oleju kokosowego)
80 g świeżego szpinaku (dałam ciut ponad 100g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
skórka starta z limonki
+ Ew kieliszek nalewki z pigwy(domowa)
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Mleko kokosowe zmiksować ze szpinakiem. Jeśli kolor jest zbyt blady, można dać więcej szpinaku, ja planowałam osiągnąć bardzo intensywną zieleń, ale już więcej nie miałam. Połączyć papkę szpinakową z resztą składników. Ewentualnie dodać trochę mąki, jeżeli ciasto wydaje się zbyt luźne, ale taka konsystencja płynąca może być. Pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest zagęścić zbyt luźne ciasto, niż rozluźniać zbyt twarde. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie mocno pachnieć, a patyczek włożony do ciasta będzie wychodził nieoblepiony. Babkę po 5-10 minutach przełożyć z formy na talerz. Wystudzić i polukrować, posypać cukrem pudrem czy polać jakąś polewą
Ja zamiast lukru zrobiłam taką polewę a’la biała czekolada , ale polałam gorąca polewą i mi mocno spłynęła , lepiej dobrze przestudzić i dopiero smarować ciasto. Przepis z bloga Moje pasje, zmodyfikowałam:
Polewa a'la biała czekolada do ciast
3 łyżki wody
2 łyżki cukru brązowego
100g margaryny wegańskiej np. Alsan lub oleju kokosowego
4 kopiate łyżki mleka w proszku roślinnego, u mnie sojowe
+ wyskrobane z pół laski ziarenka ważnili
Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę lub olej i rozpuścić, dodać wanilie. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.
Zielona babka drożdżowa ze szpinakiem
3 szklanki mąki + ewentualnie pół ( u mnie 2 szklanki luksusowej i 1 szklanka krupczatki)
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO -400 ml ( ja dałam mleko wg tego przepisu-sposób drugi bez cedzenia plus 1 kopiastą łyżkę oleju kokosowego)
80 g świeżego szpinaku (dałam ciut ponad 100g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
skórka starta z limonki
+ Ew kieliszek nalewki z pigwy(domowa)
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Mleko kokosowe zmiksować ze szpinakiem. Jeśli kolor jest zbyt blady, można dać więcej szpinaku, ja planowałam osiągnąć bardzo intensywną zieleń, ale już więcej nie miałam. Połączyć papkę szpinakową z resztą składników. Ewentualnie dodać trochę mąki, jeżeli ciasto wydaje się zbyt luźne, ale taka konsystencja płynąca może być. Pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest zagęścić zbyt luźne ciasto, niż rozluźniać zbyt twarde. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie mocno pachnieć, a patyczek włożony do ciasta będzie wychodził nieoblepiony. Babkę po 5-10 minutach przełożyć z formy na talerz. Wystudzić i polukrować, posypać cukrem pudrem czy polać jakąś polewą
Ja zamiast lukru zrobiłam taką polewę a’la biała czekolada , ale polałam gorąca polewą i mi mocno spłynęła , lepiej dobrze przestudzić i dopiero smarować ciasto. Przepis z bloga Moje pasje, zmodyfikowałam:
Polewa a'la biała czekolada do ciast
3 łyżki wody
2 łyżki cukru brązowego
100g margaryny wegańskiej np. Alsan lub oleju kokosowego
4 kopiate łyżki mleka w proszku roślinnego, u mnie sojowe
+ wyskrobane z pół laski ziarenka ważnili
Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę lub olej i rozpuścić, dodać wanilie. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.
Aluś jesteś Królową Babek!
OdpowiedzUsuńKolejna znakomita! Pyszności!
Kamilka, aleś mi piękny tytuł nadała :D brzmi dumnie, choć to przesada kochana. Fakt babki lubię , nawet bardzo piec , a także jeść.
UsuńOj pyszna ona to prawda , pozdrawiam
Piękna Alu!
OdpowiedzUsuńI taka wiosenna.
Uwielbiam szpinakowe ciasta.
Aniu dziekuję . Tak, tak zielonego bardzo się chce na wiosnę .Smaku szpinaku praktycznie nie czuć, ale kolor i pewnie też efekt uboczny czyli dłuższa świeżość pozostaje
UsuńPozdrawiam serdecznie
Aluś ona jest cudowna! taka zieloniutka , wiosenna :) I te fiołeczki faktycznie idealnie do niej pasują :)
OdpowiedzUsuńAnitka dziekuję , ten szpinak działa cuda , ciasto jest tak zielone ,że aż się nie chce wierzyć ,że tyle potrafi natur. Jak już maiłam lakę to musiały być i kwiatki , buziaczki ślę
UsuńAlu, babka wygląda zjawiskowo! prawdziwie wiosenna, na pewno też pysznie smakuje, buziaki :)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję za przemiły komentarz .Babka jest pyszna , smakuje wyśmienicie
UsuńBuziaki śle
Alciu, babeczka wygląda rewelacyjnie! Chętnie bym takiej zjadła kawałek. Piękna, zielona, wiosenna :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Madziu dziękuje i bardzo polecam bo to taka łatwiutka babka , szybka ,aaaaaaaaaaaaaa smaczna bardzo, bardzo
UsuńI buziaki od Alci*
Tej babie Wiosna na imię!:) A ze szpinaku super barwnik, no i fiołki... :)
OdpowiedzUsuńKomarko dziękuje :) Szpinak jest super jako barwnik ,a fiolki wiadomo ,że są boskie
UsuńPrzyznam, ze słodkiego ciasta ze szpinakiem jeszcze nie robiłam i nie jadłam, muszę to nadrobić :) Za to ze szpinakiem piekę zielone ciasta wytrawne :)
OdpowiedzUsuńGrażynka, na słodko szpinak spisuje się super , po prostu daje tylko kolor i pewnie wilgotność , smak daje reszta , można śmiało robić
UsuńA to muszę u ciebie poszukać tego wytrawnego , pozdrawiam