sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasteczka wiosenne

Te ciasteczka to taki pretekst, żeby wypróbować przepis na lukier robiony na wodzie od ciecierzycy. Przepis jest od Kingi. A sam lukier robi się praktycznie tak samo jak ten królewski na białkach. Tym razem nie robiłam misternych ozdób, bo to miała być tylko takie próba czy się da zrobić lukier czary mary :D.

Ciasteczka te  już kiedyś robiłam, a sam przepis kiedyś znalazłam u Małgosi, ciasteczka nie są wegańskie bo mają w składzie masło, ale myślę, że można zamiast masła użyć oleju kokosowego czy jakieś wegańskiej margaryny

Ja minimalnie zmodyfikowałam przepis i taki podaję tu , oryginał znajdziecie tu

Kruche ciasteczka karmelowe

220 g masła ( w pokojowej temperaturze)
80 g cukru brązowego Muscovado
200 g mąki pszennej tortowej
80g mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem. Porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto – będzie miało konsystencję bardzo miękkiej plastelinki. Zagnieść ciasto w kulę, dość mocno spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez min. 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–5mm (ja preferuję cieniej, na 3mm). Wykrawać foremką kształty. Pozostałe skrawki można ponownie zagnieść, lekko schłodzić, rozwałkować i wykrawać.
Surowe ciasteczka układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto ok. 15 min. w temp. 180st.C
.
Przepis na lukier pochodzi od Kingi

WEGAŃSKI LUKIER KRÓLEWSKI


4 łyżki wody z ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
230-250g przesianego cukru pudru (najlepiej firmy Diamant bo jest najdrobniejszy)*

1. Wyciśnij sok z cytryny przez sitko i zmieszaj z aqua faba.
2. Dodaj przesiany przez sitko cukier (na początek 230g). W cukrze nie może być żadnych grudek, im drobniejszy twój cukier tym lepszy będzie lukier (podobno najdrobniejszy cukier puder można dostać w delikatesach Mark&Spencer).
3. Ucieraj lukier gałką w makutrze lub łyżką w kubeczku jak kogel-mogel, przez około 7-10 minut, do czasu aż lukier będzie lśniący. (Lepiej nie używać miksera bo ubijanie lukru niepotrzebnie go napowietrza). Gotowy lukier powinien być gęsty i ciągnący, spadać z łyżki wolnym nieprzerwanym strumieniem i nie rozpływać się od razu. Bardzo dobrze jest to widoczne na zdjęciu lukru w miseczce.
4. Reguluj konsystencję lukru dodając więcej cukru lub soku z cytryny.
5. Włóż lukier do worka cukierniczego z jak najcieńszą końcówką (nr.1) zepnij worek klipsem aby lukier nie wypływał z drugiej strony i dekoruj swoje pierniczki. (więcej wskazówek jak dekorować w tekście powyżej).
6. Lukier zastyga po paru minutach (uważaj przy przesuwaniu udekorowanych ciastek), po pół godzinie jest zupełnie twardy. W zastygniętej formie jest dobry do spożycia nawet przez 2-3 miesiące.

*Ja najlepiej lubię cukier puder Kupiec
 

6 komentarzy: