Jeszcze w starym
2013 roku umówiliśmy się, że po Nowym Roku wspólnie upieczemy ciasteczka-Anita,Basia, Madzia, Monika i ja. Ja postanowiłam
upiec jedne z najbardziej kruchych
ciastek jakie istnieją z przepisu Ayn. Dla tych ciastek jestem gotowa nawet
kupić chipsy, bo to jest jeden z
składników, ja kupuję takie co w składzie mają: ziemniaki, olej i sól, ale fakt pozostajesz, że nadal to są chipsy.
Te ciastka są tak
kruchutkie, że wręcz trzeba uważać przy przenoszeniu ciastka z talerzyka do ust. Mają też
przepiękny zapach- trakcie pieczenia wręcz zniewalający.
To jedne z
najlepszych ciasteczek, upieczcie , nie wierzcie mi na słowo.
Ja lecę
oglądać ciasteczka moich przyjaciółek………
Niezwykle kruche ciasteczka z orzechami i chipsami
Składniki na 60 sztuk:
225 g masła w pokojowej temperaturze (ważne, żeby to było masło i to dobrej jakości)
100 g ( 1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
270 g ( 2 szklanki) mąki
1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
1/2 szklanki drobno pokruszonych w rękach chipsów ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych)
2 – 3 łyżki cukru do posypania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem do uzyskania białej puszystej masy ( około 5 minut). Dodać wanilię i ubić. Dodać mąkę, orzechy i chipsy. Dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach. ( ja 1 godzinę chłodziłam w lodówce bo chciałam tym razem ciasteczka wycinane)
Z uzyskanej masy formować kulki o średnicy 2- 3 cm.
Wykładać je na blachy w odstępie 5 cm.
Posmarować masłem dno szklanki. Maczać w cukrze, przykładać do kulek z ciasta i naciskać do uzyskania placuszków grubości 6 mm. Ponownie maczać dno szklanki w cukrze i przykładać do ciastek bez naciskania, aby pokryć je cukrem.( Ja tym razem, je wałkowałam miedzy dwoma foliami obsypanymi z dołu mąką, z góry cukrem, wycinałam kwiatki)
Piec około 10 -14 minut (ja wałkowane , więc cieniutkie piekłam krócej tak 6-8 minut)do lekkiego zarumienienia brzegów ciasteczek.
Studzić 2 – 3 minuty na blachach, a następnie na ażurowych podstawkach.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Można zamrażać.
225 g masła w pokojowej temperaturze (ważne, żeby to było masło i to dobrej jakości)
100 g ( 1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
270 g ( 2 szklanki) mąki
1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
1/2 szklanki drobno pokruszonych w rękach chipsów ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych)
2 – 3 łyżki cukru do posypania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem do uzyskania białej puszystej masy ( około 5 minut). Dodać wanilię i ubić. Dodać mąkę, orzechy i chipsy. Dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach. ( ja 1 godzinę chłodziłam w lodówce bo chciałam tym razem ciasteczka wycinane)
Z uzyskanej masy formować kulki o średnicy 2- 3 cm.
Wykładać je na blachy w odstępie 5 cm.
Posmarować masłem dno szklanki. Maczać w cukrze, przykładać do kulek z ciasta i naciskać do uzyskania placuszków grubości 6 mm. Ponownie maczać dno szklanki w cukrze i przykładać do ciastek bez naciskania, aby pokryć je cukrem.( Ja tym razem, je wałkowałam miedzy dwoma foliami obsypanymi z dołu mąką, z góry cukrem, wycinałam kwiatki)
Piec około 10 -14 minut (ja wałkowane , więc cieniutkie piekłam krócej tak 6-8 minut)do lekkiego zarumienienia brzegów ciasteczek.
Studzić 2 – 3 minuty na blachach, a następnie na ażurowych podstawkach.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Można zamrażać.
Rany julek Alcia, Ty to potrafisz zaskoczyc - ciasteczka z chipsami!!! Niby oficjalnei nie jem chipsow, ale oficjalnie musze te ciasteczka upiec :)))
OdpowiedzUsuńAlus, dzieki za wspolne pieczenie i garsc super pomyslow!
Basia , rany , rany , bo Alcia do tych ciastek kupuje chipsy bez mrugnięcia okiem , choć zawsze się dziwi ,ze to takie jest drogie i niezdrowe:D
UsuńBasia , mus je upiec , bo to inny wymiar kruchych ciasteczek , słowo honoru :D
O tak prawda fajna zabawa i nowe przepisy jako bonus
No nawet do głowy by mi nie przyszło,że z chipsami można upiec ciastka!
OdpowiedzUsuńCzarujesz Alu...
Aniu to jak mi nim poznałam ten przepis Ayn dzięki Joanie, raz upiekłam z ciekawości , teraz już piekę dla smaku
UsuńAniu to nie ja to Ayn :D
pozdrawiam
Aluś, niesamowite ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę ciacha z dodatkiem chipsów, super. Muszę kiedyś wypróbować. A jakie one ślicznie delikatne. Piękne kształty do tego. Kusisz:).
Dziękuję Ci za wspólny, cudowny wypiek,pierwszy w nowym roku i mam nadzieję, że nie ostatni.
Uściski:*
Madzia , to prawda te ciasteczka są niesamowicie kruchutkie :)
UsuńMadzia , jak je robić wg przepisu , takie talarki to pracy jest tyle co nic , mi przez top wałkowanie trochę więcej było pracy ,ale tylko ciut ciut
Kuszę to prawda ,ale moje Panie u was to samo- kuszenie
O tak , tak trzeba to powtórzyć
buziaki
Alcia, z chipsami? O matkoicórko, ja chcę, nikomu nie powiem że to z chipsami i coś czuje że to będą najlepsze ciastka na świecie :)))
OdpowiedzUsuńBuziaki szalona Alciu i dzięki wielkie :**
Monika , no szok z tymi chipsami :D nawet Alcia dała się skusić :D Eeee tych chipsów nie czuć , dają tylko takie coś na kruchość i mocniejszy, kuszący zapach :D
Usuńbuziaki *
Alciu ale wybrałaś ciasteczka :) Boskie sa , a ten śliczny talerzyk idealnie do nich pasuje:) Mam na nie wielką ochotę :) I wiesz bardzo sie cieszę, ze wreszcie udało nam się coś razem upiec:) Buziaki wielkie:*
OdpowiedzUsuńAnitka,oj tam takie zwykłe ciasteczka kruche:D a talerzyk mam od Ady z adnotacją ,,będziesz ciociu miała do zdjęć ":D Piecz , piecz , to proste , szybkie ciasteczka
UsuńA no co prawda , to prawda , ja tez bardzo się cieszę ,że na się udało tak w pięć :)
buziaki
Aluś z chipsami? No na to bym nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńKarolinka ja tez nie , to Ayn,ale warto , sprawdź, polecam i pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo smakowity przepis! Jestem pozytywnie zaskoczona! Pycha!
OdpowiedzUsuńKamilka , dziękuję i może się skusisz? Buziaki ślę
Usuńwo...intrygujące:) z chipsami nigdy nie jadłam ani nie robiłam.
OdpowiedzUsuńtych chipsów nie czuć , nic a nic ,a dają chyba dodatkowy zapach(śliczny) i kruchość
OdpowiedzUsuń