czwartek, 19 września 2013

Dobra nowina w środku malina, a dokładnie dwa dżemy: SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru oraz Dżem malinowy z wanilią


Oj jak ja lubię maliny: na surowo, desery, wypieki i przetwory. Niedawno uzbierałam u Siostry trochę malin i zrobiłam dwa rodzaje dżemów, oba bez cukru. Wyszły obłędnie pyszne tylko ilości skandalicznie małe po 3 słoiczki……

SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru są z bloga Smakoterapia Iw, ja trochę pozmieniałam proporcje i sposób wykonania
SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru 
( ta zima to myląca , one jesieni kalendarzowej nie doczekają)
Składniki:
maliny (1 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie 200g)

Wykonanie:
Maliny wypłucz( ja miałam czyściutkie i przyznaję nie płukałam) dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami wody i zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć daktyle i gotuj do maksymalnej miękkości daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i zbierając pianę.( gotowałam dość długo,     widocznie zmniejszyła  się ilości i zgęstniało)
Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę (uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików. 
Zakręć przetartymi spirytusem zakrętkami i przykryj szczelnie grubym kocem. ( ja pasteryzowałam)

Drugie to przepis z Moich wypieków  Dorotus, ja tylko zmieniłam cukier na ksylitol

Dżem malinowy z wanilią
Składniki na 3 nieduże słoiczki:
  • 1 kg malin
  • 2 szklanki ksylitolu (lub mniej -dałam 1,5 szklanki ksylitolu)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki umieścić w płaskim garnku. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 2 - 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią 'kisielowatą' konsystencję. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Najkorzystniej gotowanie konfitury rozłożyć na 2 - 3 dni, np. po pół godziny dziennie.
Pod sam koniec gotowania połowę dżemu przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru pesteczek.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.( ja  pasteryzowałam  jeszcze)


13 komentarzy:

  1. w sam raz na porę przeziębieniową :)bardzo podoba mi się przepis z daktylami, bo mam do nich słabość ;D pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne przetwory. Ja też uwielbiam maliny. W sumie jeszcze nigdy nie robiłam z nich przetworów, bo zawsze zjadamy na surowo, do owsianki,albo w cieście.
    Pysznie Alciu. Wpraszam się.
    :**

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i zdrowe, z takimi skarbami zima niestraszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosia , a no fakt ,ale fakty są takie ,że to ilości homeopatyczne i za momencik dżemy znikną:D z daktylami to tez mój faworyty
    pozdrawiam serdecznie

    Madzia , bo fajne dziewczyny lubią maliny no nie?Eeeeeeeee a soczek pewnie robiłaś co?
    a do owsianki świetna myśl Madzia
    buziaki ślę

    Kamila , co prawda to prawda , tylko kurcze tego do zimy to śladu nie będzie :D Za dobre , oj za dobre
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne:) Ale jakbyś miała wybrać jeden - to który lepszy?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elexis , tzn ja jako niepoprawny entuzjasta daktyli to daktylowy ,ale ten z ksylitolem i wanilia też taki z najwyższej półeczki , no wiem pokrętna odpowiedz ,ale oba pycha :D
    pozdrawiam

    Patrycja, który? Oba!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz co Alu, ja już narobiłam sok i dżemy malinowe ale jak patrzę na te Twoje, to mi się chce zrobić jeszcze te z daktylami...:))) buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu , ja w tym roku tylko te z malin, jakoś tak wyszło,a malinowych warto dużo , bardzo dużo :D pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Malina z wanilią - obłędne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Magdalena , tak tak 100% racji

    OdpowiedzUsuń
  11. "dobr anowina w srodku malina" Alusia, Ty masz ogromny dar - tak rozweselic nazwa dzemy to potrafisz tylko Ty :**

    OdpowiedzUsuń