SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru
( ta zima to myląca , one jesieni kalendarzowej nie doczekają)
Składniki:
maliny (1 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie 200g)
Wykonanie:
Maliny wypłucz( ja miałam czyściutkie i przyznaję nie
płukałam) dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami wody i
zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć daktyle i gotuj do
maksymalnej miękkości daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i
zbierając pianę.( gotowałam dość długo,
aż widocznie zmniejszyła się ilości i zgęstniało)
Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę
(uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików.
Zakręć przetartymi spirytusem zakrętkami i przykryj
szczelnie grubym kocem. ( ja pasteryzowałam)
Drugie to przepis z Moich wypieków Dorotus, ja tylko zmieniłam cukier na
ksylitol
Dżem malinowy z
wanilią
Składniki na 3 nieduże słoiczki:- 1 kg malin
- 2 szklanki ksylitolu (lub mniej -dałam 1,5 szklanki ksylitolu)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Pod sam koniec gotowania połowę dżemu przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru pesteczek.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.( ja pasteryzowałam jeszcze)
w sam raz na porę przeziębieniową :)bardzo podoba mi się przepis z daktylami, bo mam do nich słabość ;D pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńCudowne przetwory. Ja też uwielbiam maliny. W sumie jeszcze nigdy nie robiłam z nich przetworów, bo zawsze zjadamy na surowo, do owsianki,albo w cieście.
OdpowiedzUsuńPysznie Alciu. Wpraszam się.
:**
Pyszne i zdrowe, z takimi skarbami zima niestraszna! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałgosia , a no fakt ,ale fakty są takie ,że to ilości homeopatyczne i za momencik dżemy znikną:D z daktylami to tez mój faworyty
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Madzia , bo fajne dziewczyny lubią maliny no nie?Eeeeeeeee a soczek pewnie robiłaś co?
a do owsianki świetna myśl Madzia
buziaki ślę
Kamila , co prawda to prawda , tylko kurcze tego do zimy to śladu nie będzie :D Za dobre , oj za dobre
pozdrawiam serdecznie
Cudowne:) Ale jakbyś miała wybrać jeden - to który lepszy?:)
OdpowiedzUsuńI który tu wybrać!? ;)
OdpowiedzUsuńElexis , tzn ja jako niepoprawny entuzjasta daktyli to daktylowy ,ale ten z ksylitolem i wanilia też taki z najwyższej półeczki , no wiem pokrętna odpowiedz ,ale oba pycha :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Patrycja, który? Oba!!!
pozdrawiam
Wiesz co Alu, ja już narobiłam sok i dżemy malinowe ale jak patrzę na te Twoje, to mi się chce zrobić jeszcze te z daktylami...:))) buziaki:)
OdpowiedzUsuńKasiu , ja w tym roku tylko te z malin, jakoś tak wyszło,a malinowych warto dużo , bardzo dużo :D pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMalina z wanilią - obłędne połączenie.
OdpowiedzUsuńMagdalena , tak tak 100% racji
OdpowiedzUsuń"dobr anowina w srodku malina" Alusia, Ty masz ogromny dar - tak rozweselic nazwa dzemy to potrafisz tylko Ty :**
OdpowiedzUsuńBasiula *
OdpowiedzUsuń